Natris

0

Natris sudaro apie 2 proc. visų organizme esančių mineralų kiekio. Žmoguje yra apie 90 000 mg, maždaug 18 šaukštelių, natrio (druskų pavidalo). Daugiausia jo yra organizmo skysčiuose (kraujo plazmoje, limfoje), taip pat beveik visuose organuose ir audiniuose.

Natris būtinas biocheminiams procesams, nuo jo ir kalio priklauso gera vandens apykaita organizme.

Natrio pagrindinės savybės: padeda sureguliuoti kraujo spaudimą, stiprina tarpląstelinių plėvelių veiklos funkcijas, būtinas teisingam raumenų ir nervų sistemos funkcionavimui.

Natris – puikus elektrolitas. Elektrolitai – medžiagos, kurios jonizuojasi skysčiuose ir pasižymi eletrolitinėmis savybėmis. Jų pusiausvyra būtina teisingos ląstelių ir organų veiklos palaikymui. Elektrolitai sulaiko vandenį organizme, lemia pH kraujyje, įtakoja raumenų funkcionavimą ir kitus svarbius gyvybinius procesus. Elektrolitai išskiriami kartu su prakaltu, todėl jais būtina organizmą papildyti kiekvieną dieną.

Natrio apykaitą reguliuoja inkstai. Natris pašalinamas su šlapimu, prakaitu (šio sūrumą ir lemia natrio chloridas).

Pagal Europos Sąjungos normas nėra nurodoma, kiek natrio reikia kiekvieną dieną suvartoti. Yra žinoma, kad per didelis natrio suvartojamas kiekis didina arterinį spaudimą ir sulaiko skysčius organizme (pneumotoraksas). Labai lengva perdozuoti šios medžiagos, ypač valgant daug perdirbto maisto. Per dieną Europoje vidutiniškai suvartojama 3-5 g natrio (apie 8 -11 g druskos), tai lemia, kad žmogaus organizmas gauna per daug šios medžiagos (reikėtų suvartoti 0,6-1,5 g per parą).

Kai natrio per daug, jis skatina kauptis skysčius, taigi jo perteklius didina spaudimą, o tai sukelia širdies ir kraujagyslių ligas. Tad nereikėtų piktnaudžiauti sūriais patiekalais. Verčiau rinktis kalio pagrindu pagamintus druskos pakaitalus ar maistą gardinti prieskoniais.

Organizme natrio trūksta ne taip jau dažnai. Nebent daug jo išsiskiria prakaituojant. Taip įmanoma prarasti iki 8 g natrio, dėl to gali sutrikti vandens apykaita organizme. Todėl per karščius ar sportuojant patariama gerti mineralinį ar pasūdytą vandenį, kuriame yra natrio. Jei šio mineralo trūksta daugiau, gali kamuoti galvos skausmai, traukuliai, sumažėjęs kraujospūdis.

Natrio šaltiniai: daug natrio yra valgomojoje druskoje (natrio chloridas) ir perdirbtame sūriame maiste, pavyzdžiui, mėsoje, sūriuose, daržovėse, vaisiuose, kepiniuose, javiniuose produktuose ir prieskoniuose. Mažiau natrio aptinkama augalinės ir gyvulinės kilmės produktuose.

Atgal

Dalintis:

Comments are closed.