Tai retų, sausų pušynų, pakelių, kalvų šlaitų daugiametis augalas. Lietuvoje dažnas. Užsienyje auginamas ūkių plantacijose. Jau senovės graikai čiobrelį laikė viena veiksmingiausių vaistažolių. Didelis čiobrelio propaguotojas buvo garsus vidurinių amžių gydytojas Paracelsas.
Vaistams vartojama paprastojo čiobrelio žolė, kuri pjaunama žydėjimo metu. Žolėje yra eterinio aliejaus, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, vitaminų ir kt. Čiobrelio preparatai veikia antiseptiškai, jais gydomas laringitas, tracheitas, bronchitas, skalaujama burnos ertmė ir gerklė nuo uždegimų. Vartojama esant virškinimo sutrikimams, kai sumažėjęs rūgštingumas, vargina žarnyno spazmai.
Burnai skalauti. 2 šaukštus paprastojo čiobrelio žolės užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) vandens ir virti 5 min. Po pusvalandžio nukošti. Nuoviru skalauti burną 3 kartus per dieną.
Sergant plaučių ligomis. 2 šaukštus paprastojo čiobrelio džiovintos žolės ir paprastosios sukatžolės (Leonurus cardiaca) žolės užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens ir palaikyti valandą. Nukošus gerti šiltą po 2 šaukštus 5-6 kartus per dieną. Gerti kartu su medumi.
Įsisenėjęs kosulys gydomas paprastojo čiobrelio ir pavasarinės raktažolės (Primula veris) arbata. Po šaukštą šių žolių užpilti stikline verdančio vandens. Po 30 min. nukošti ir gerti šiltą su medumi prieš miegą.
Nuo bronchito. 1-1,5 šaukšto orasausės čiobrelių žolės užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens. Po 20-25 min. nukošti ir gerti po šaukštą 3-5 kartus per dieną prieš valgį. Arbatą tinka pasaldinti medumi
Prakaitavimui skatinti. Imti 20 g vaistinio čiobrelio džiovintos žolės, 20 g liepos žiedų ir 20 g vaistinės ramunės žiedų. Mišinį gerai sumaišyti. Šaukštą šio mišinio užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens, 5 min. palaikyti, nukošti. Nuovirą gerti šiltą po 1/2 stiklinės (100 ml) keletą kartų per dieną.
Sirupas vaikams. 2 šaukštus vaistinio čiobrelio žolės ir šaukštą vaistinės svilarožės šaknų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) vandens ir 10 min. virti. Palaikyti 20 min. ir nukošti. Įdėti 2 šaukštus medaus ir gerai išmaišyti. Duoti po šaukštą šio sirupo vaikams, kurie dažnai kosti ar skundžiasi galvos skausmais.
Virškinimui gerinti. Imti 2 šaukštus čiobrelių žolės, šaukštą trilapio pupalaiškio žolės, šaukštą miškinės sidabražolės šaknų. Mišinį užpilti 4 stiklinėmis (800 ml) vandens ir 10 min. virti. Palaukti pusvalandį ir nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės (100 ml) 4 kartus per dieną 15-20 min. prieš valgį.
Naikina pleiskanas. 2 šaukštus vaistinio čiobrelio žolės užpilti 3 stiklinėmis (600 ml) vandens. Virti 10-15 min., palaukti, kol pritrauks, nukošti. Sutepti prieš tai švariai išplautą galvą ir palikti džiūti. Pakartoti keletą kartų.
Kompresas. Čiobrelio žaliavą užplikyti verdančiu vandeniu, suvynioti į drobinę medžiagą ir dėti ant skaudamos vietos.
Įgėlus vabzdžiams. Švieži sutrinti čiobreliai naudojami kaip pirmosios pagalbos priemonė įgėlus vabzdžiams.
Meilės žolė. Seniau kaimo žmonės čiobrelį vadino meilės žole (lipčiumi). Tam naudojo čiobrelio vaisius – riešutėlius. Jie padėdavo vaikinui, kad jį pamiltų mergina, o merginai, kad ją pamiltų vaikinas. Čiobrelio riešutėlius rinkdavo sekmadienio naktį, pildavo ant lininio abrūso ir džiovindavo vaikams nepasiekiamoje vietoje. Tik žiniuonės žinojo, kokias maldas kalbėti renkant lipčius ir ruošiant meilės gėrimą.
ČIOBRELIS VIRTUVĖJE
Čiobrelių žolė yra sudėtinė prieskonių dalis, o jų eterinis aliejus vartojamas maisto pramonėje mėsos, ankštinių daržovių patiekalams, marinatams, kokteiliams, sūriams, arbatoms paskaninti. Tinka kaip prieskonis vėdarams, riebioms dešroms, kiaulienos, avienos kepsniams, paštetams, maltiniams, grybams, laukinei paukštienai, virtinukų įdarams. Vaistinis čiobrelis mažina vidurių pūtimą, padeda lengviau įsisavinti riebius ir sunkiai virškinamus patiekalus. Dedama į padažus ir ypač tinka į žirnių, pupelių, sojų sriubas. Nedideli jo kiekiai dedami į keptą žuvį, kepenis, veršieną, subproduktus, žalias lapines salotas. Vartojamas raugiant, konservuojant, marinuojant daržoves.
Čiobreliai naudojami konservų, degtinės bei likerių pramonėje kaip kvapus prieskonis.
Čiobrelių sriuba
Ruošiama 5 min., verdama 5–10 min.
Keletas kerelių čiobrelių, kiaušinio trynys, 3 šaukštai alyvų arba kitokio bekvapio aliejaus, 60 g tarkuoto fermentinio sūrio, druskos, pipirų.
Čiobreliai užplikomi 1,5 litro verdančio vandens ir palaikomi keletą minučių, kad pritrauktų.
Kiaušinio trynys išsukamas su aliejumi, sumaišomas su tarkuotu sūriu. Gautą tyrelę maišant pamažu supilamas karštas čiobrelių nuoviras. Pagal skonį įberiama druskos, pipirų. Kad sriuba būtų tirštesnė, galima įdėti vermišelių.
Bulvės, keptos su čiobreliais, šonine ir citrinų sultimis
400 gramų bulvių; 70 gramų kiaulienos šoninės; čiobreliai; citrinų sultys.
Šoninę smulkiai supjaustykite ir truputį pakepinkite. Bulves nuskuskite ir 15 min. pavirkite pasūdytame vandenyje. Ne iki galo išvirtas bulves apibarstykite smulkintais čiobreliais ir sumaišykite su citrinų sultimis bei kepinta šonine. Sudėkite bulves į karščiui atsparų indą ir pašaukite į iki 180 oC įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug 40 min., kol bulvės gražiai apskrus. Tiekite su mėsos patiekalais, daržovių troškiniais.
Keptos bulvės su čiobreliais
2 kilogramai bulvių; 1 stiklinė daržovių sultinio; 4 šaukštai alyvuogių aliejaus; 25 gramai ištirpdyto sviesto; 12 vienetų džiovintų čiobrelių arba jų šakelių.
Nulupkite bulves ir įpjaukite pakankamai, tik neperpjaukite. Sudėkite į skardą, pilkite sultinio, aliejaus ir ištirpdytą sviestą. Suberkite čiobrelius, pabarstykite druska bei pipirais. Orkaitę įkaitinkite iki 190o laipsnių. Viršutinėje orkaitės dalyje kepkite 1 val. 15 min., kol bulvės suminkštės ir gražiai apskrus.
Salotos su čiobreliais ir morkomis
Morkas sutarkuoti stambia trintuve ir sumaišyti su susmulkintais čiobreliais. Įdėti svogūnų laiškų, dilgėlių lapų, pasūdyti ir išmaišyti. Paskaninti majonezu, grietine, pabarstyti krapais ir petražolėmis.