12 gvazdikėlių privalumų organizmui: kuo naudinga arbata ir eterinis aliejus?

0

Kvapnieji gvazdikėliai yra naudingas prieskonis, dažnai sutinkamas mūsų virtuvėse. Nors jie labiau naudojami dėl stipraus aromato bei išskirtinio skonio privalumų, visgi vertėtų nepamiršti nuostabių gydomųjų savybių, mat gvazdikėliuose gausu ne tik antioksidantų, bet ir kitų sveikatai palankių medžiagų! Šiame straipsnyje aptarsime naudingąsias jų savybes organizmui ir pagrindinius naudojimo būdus – arbatą bei eterinį aliejų.

12 priežasčių kasdien išgerti puodelį gardžios gvazdikėlių arbatos

Pradėti rytą sveika arbata – puikus sprendimas kiekvieno sveikatai. Kodėl gi nepradėjus rytą nuo kvapnios gvazdikėlių arbatos? Aptarkime 12 priežasčių, dėl ko verta išgerti puodelį aromatingos gvazdikėlių arbatos:

  1. Visų pirma, šios arbatos gėrimas pagerins virškinimą.
  2. Gvazdikėliuose gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvųjų radikalų daroma žala organizmui ir stiprina imuninę sistemą.
  3. Gvazdikėliai taip pat turi antiseptinių, antivirusinių ir antimikrobinių savybių, kurios apsaugo nuo peršalimo, infekcijų bei kosulio.
  4. Šis gėrimas taip pat pagerina medžiagų apykaitą, o tai dar labiau padeda numesti svorio.
  5. Gvazdikėliai turi vitamino E ir vitamino K, kurie padeda kovoti su bakterine infekcija. 6. Gvazdikėlių arbata padeda pašalinti iš burnos visas bakterijas, nes gvazdikėliai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios mažina dantenų patinimą ir palengvina dantų skausmą.
  6. Gvazdikėlių arbata taip pat yra sveikas gėrimas tiems, kurie kenčia nuo sinusų. Šis prieskonis turi savyje eugenolio, kuris padeda išvalyti sekretą.
  7. Šaltos gvazdikėlių arbatos gėrimas gali padėti atsikratyti lėtinio artrito. Gvazdikėlių arbatą keletą minučių palaikykite šaldytuve, o tada gerkite, kad sumažintumėte sąnarių skausmą ir patinimą.
  8. Gvazdikėlių arbatos gėrimas taip pat sumažina streso lygį.
  9. Gvazdikėliai padeda išvalyti kenksmingus toksinus iš jūsų kūno, todėl gvazdikėlių arbata padeda išgydyti žaizdas, odos problemas ir grybelines infekcijas. 11. Gvazdikėliai turi priešvėžinių medžiagų! 12. Gvazdikėlių arbatą galite naudoti ir rankoms dezinfekuoti, nes gvazdikėliai neutralizuoja bakterijas ir veikia kaip natūralus rankų dezinfekantas! Tereikia užpilti ant rankų truputį šaltos gvazdikėlių arbatos!

Kiek gvazdikėlių naudoti arbatai ruošti?
Jums prireiks vos 1-4 sveikų gvazdikėlių.
Kaip ruošti?
Užpilkite juos verdančiu vandeniu ir palaukite 20 min.
Arba į puodą įpilkite puodelį vandens ir suberkite 4 gvazdikėlius. Užvirinkite. Išjunkite ugnį po 3-5 minučių. Palaukite kelioliką minučių. Skanaukite!

Kada ir kiek naudoti?
Geriausias laikas mėgautis šia arbata – gerti ją ryte.

ĮSPĖJIMAS! Išgerkite ne daugiau nei puodelį šios arbatos per dieną. Jei esate nėščia, maitinate krūtimi, gydotės vaistais, prieš vartodami gvazdikėlių arbatą, būtinai pasitarkite su gydytoju.  

Vietoj arbatos – eterinis aliejus


Jei nemėgstate arbatos, galite naudoti ir gvazdikėlių eterinį aliejų.
Kaip naudoti?
Pats populiariausias būdas – aromaterapija.
Į difuzorių įlašinkite 5–7 lašus aliejaus ir leiskite kvapui užpildyti kambarį raminančiu, arpalaiduojančiu nervų sistemą ir gerinančiu nuotaiką aromatu.

Jei norite mėgautis šio eterinio aliejaus teikiamais privalumais odai, įlašinkite kelis lašus į pasirinktą bazinį aliejų (ypač gerai veikia su šalto spaudimo jojobos arba kokosų aliejumi). Tereikia 1 lašelį eterinio aliejaus sumaišyti su 1 arbatiniu šaukšteliu bazinio aliejaus. Taip pat galite eterinio aliejaus įmaišyti į kremą ar losjoną ir tepti ant reikiamų vietų.

Kuo naudingas gvazdikėlių eterinis aliejus?
*Visų pirma – šiltas, pikantiškas kvapas labai ramina ir veikia atpalaiduojančiai.
*Padeda sausai, problematiškai, išbertai odai.
*Ramina raumenis, malšina jų skausmą, spazmus, padeda esant artritui.
*Gerina kraujotaką.
*Greitina žaizdų gijimą.
*Dezinfekuoja.

Na, o jeigu nemėgstate nei arbatos, nei eterinio aliejaus, tiesiog gardinkite gvazdikėliais maistą, desertus. Jie ne tik suteiks patiekalui gero skonio, bet ir pradžiugins jūsų organizmą naudingomis medžiagomis!
Mėgaukitės gvazdikėlių prieskoniais bei pajuskite visus šio unikalaus augalo privalumus!

Parengė Kristina Riaukienė

Daugiau informacijos video:

Dalintis:

Palikti komentarą