CUKINIJA – PUIKUS DIETINIS MAISTAS
Didžiausia cukinijos vertė – lengvai pasisavinami angliavandeniai, gausūs vitaminai. Pvz., vitamino C randama apie 30 mg proc., karotino apie 1 mg proc., iš mineralinių medžiagų daug kalio, fosforo, geležies, be to, kalcio, natrio, magnio.
Dėl šių savybių jos – puikus dietinis maistas ir dideliems, ir mažiems.
Unikali daržovės savybė – šalinti iš organizmo kenksmingas ir net radioaktyvias medžiagas. Cukinijų vaisiuose esantys pektinai šalina iš organizmo cholesterolį ir kitas kenksmingas medžiagas. Taip pat ji gelbsti sergant kepenų, virškinamojo trakto ligomis bei esant širdies negalavimams.
Sklindžiai iš cukinijos
* Norint jų išsikepti, reikia sumaišyti 0,5 stiklinės miltų su trupučiu druskos bei šaukšteliu cukraus, sudėti stiklinę tarkuotų cukinijų. Viską gerai išmaišius ir įdėjus plaktą kiaušinį, dar kartą permaišyti. Kepti karštuose riebaluose, kol gražiai pagels. Skanu valgyti su uogomis ar medumi.
Salotos iš cukinijos
* Reikia sumaišyti 50 g majonezo, šaukštą paruoštų krienų, 100 g cukinijų (sutarkuotų burokine tarka), pridėti pagal skonį druskos, šaukštelį citrinos sulčių. Viską gerai sumaišius tinka valgyti atšaldytos.
* Sutarkuoti didelį rūgštų obuolį, morką, vidutinio dydžio saliero šaknį, cukiniją ir viską sumaišyti. Po to pridėti 3 šaukštus alyvų aliejaus, druskos, pipirų, truputį imbiero ir viską gerai sumaišyti. Tinka valgyti su kepta antimi ar žąsimi.