Špinatas – balandinių šeimos 20-30 cm aukščio vienmetis žolinis augalas. Stiebas status, šakotas. Lapai trikampiškai ietiški, mėsingi, išsidėstę skrotelėmis. Žiedai vienalyčiai, smulkūs, susitelkę galiniuose ir pažastiniuose varpiškuose žiedynuose. Žydi birželio-rugpjūčio mėn. Auginamas daržuose, prie sodybų. Kartais gali sulaukėti. Nedažnas, tačiau auginamas visoje šalyje. Augalo tėvynė – Pietryčių Azija.
Vartojami jauni špinatų lapai švieži (kaip salotos) arba virti. Špinatuose yra labai retų kitoms daržovėms vitaminų P, PP, K, D, E, H, taip pat vitaminų B3, B6, ir C. Špinatai ypatingi tuo, kad vitaminai C ir A nesuyra verdant. Geras produktas yra konservuota špinatų tyrelė, ji turi nemaža karotino (provitamino A) ir vitamino C.
Kadangi špinatai turi daug baltymų ir įvairių vitaminų, jie labai tinka vaikų ir dietinei mitybai, skorbuto bei kitų avitaminozių profilaktikai. Špinatuose daug geležies, o jų chlorofilas pagal cheminę sudėtį artimas kraujo hemoglobinui. Todėl jie naudingi ligoniams, sergantiems piktybine mažakraujyste ir tuberkulioze.
Špinatai vartojami sergant nervų sistemos ligomis, cukriniu diabetu, gastritu, enterokolitu, taip pat esant dideliems protiniams krūviams.
Špinatai vartojami pirmiesiems ir antriesiems patiekalams gaminti. Ypač naudingos iš jų pagamintos salotos.
* 10 g špinato lapų užpilama stikline verdančio vandens, verdama 10-15 min., atšaldžius geriama po 1/4 stiklinės 3-4 kartus per dieną prieš valgį – nuo vidurių užkietėjimo ir dujų susikaupimo žarnyne. Toks nuoviras tinka ir kaip dietinis gėrimas.
ŠPINATAI VIRTUVĖJE
Špinatų salotos
Lapus nuplauti, supjaustyti, sumaišyti su susmulkintais svogūnų laiškais, pasūdyti, uždaryti grietine, sudėti į salotinę, papuošti agurkų ir pomidorų skridinėliais.
(100 g špinatų, svogūnų laiškų, valgomasis šaukštas grietinės virtas kiaušinis, šviežias agurkas, pomidoras, druskos).
Špinatų ir brinzos apkepas
Špinatus nuplauti, supjaustyti ir troškinti su svogūnais. Įdėti tarkuotos brinzos, miltų, druskos, išmaišyti, mišinį sudėti į keptuvę, užlieti kiaušiniais, išplaktais su pienu, ir pašauti į orkaitę.
(1kg špinatų, 2 svogūnai, 200 g brinzos, valgomasis šaukštas aliejaus, druskos, 0,2 litro pieno, 2 kiaušiniai).