Nemėgstantys česnakų ar svogūnų mielai maistui vartoja porus, kurie neturi aštraus kvapo ir skonio, kurių aromatas švelnesnis nei svogūnų. Porai visada suteikia pikantišką skonį padažams, picoms ar daržovių pyragams, puikiai tinka ir egzotiškiems patiekalams. Maistui naudojamos tik baltosios porų dalys ir jauni lapai, o senesni lapai yra kieti, sumedėję ir maistui netinka.
Porų dedama į sriubas, šaldytų daržovių mišinius, padažus. Jauni žali porų lapai gerai dera su šviežiomis daržovėmis, yra tinkami gaminant salotas, šaltus užkandžius, porais aromatizuojamos sriubos. Jie gali būti patiekiami kaip garnyras prie įvairių žuvies ir mėsos patiekalų. Ši daržovė nepakeičiama gaminant apkepus, pyragus.
Verta pamėginti:
- išsivirti trintos porų sriubos,
- porus ir sūrį – šis klasikinis derinys tinka mišrainėms, apkepams, pyragams,
- mišrainę iš žalių porų, obuolių ir morkų, nes ji skani ir sveika,
- grietinėlėje troškintus ar svieste apkeptus porus,
- pasigaminti padažą iš virto ir sutrinto poro vištienai arba žuviai,
- išsikepti kiaušinienę su šonine ir porais, kurią pasigardinti pasigamintomis porų, morkų ir salierų salotomis, paskanintomis citrinų sultimis,
- pasigaminti ryžius su porais, kurie gali būti puikiu garnyru prie įvairių mėsos patiekalų.
Tai įdomu:
- kad turėtų daugiau jėgų, porais maitino Egipto piramidžių statytojus,
- kad mūšio metu pažintų vieni kitus, galų kariai porais puošdavo savo šalmus,
- kad balsas skambėtų it lakštingalos, senovės graikų dainiai gerdavo sultinį iš porų ir jų sėklų,
- kad figūra atrodytų nepriekaištinga, viduramžiais kilmingos moterys gerdavo porų sultis, kurios kartu valė organizmą, skatino šlapimo išsiskyrimą ir šiek tiek laisvino vidurius.