Ši gardi daržovė turi daugybę organizmui naudingų medžiagų: vitaminų A, C, PP, B grupės vitaminų, aminorūgščių, makroelementų ir mikroelementų (kalcio, sieros, chloro, fosforo, magnio ir kt.). Baklažanai mažina cukraus kiekį kraujyje ir veikia kaip antibiotikai. Juos naudinga valgyti sergantiems skleroze bei kamuojamiems podagros. Jie stiprina organizmą, didina vyrų potenciją, nes turi seleno. Be to, baklažanai nekaloringi: 100 g – tik 24 kalorijos.
Sveikatingi tiek virti, tiek ir kepti baklažanai. Juos naudinga vartoti profilaktiškai, kad išvengtumėte išeminės širdies ligos ir aterosklerozės, taip pat sergant stenokardija, mažakraujyste, kepenų ir kasos ligomis, nutukimu. Juos patartina valgyti sergantiems skrandžio bei žarnyno opalige ir turint įvairių odos problemų. Baklažanuose esančios veikliosios medžiagos labai efektyviai mažina „blogojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje (net iki 55 procentų), todėl juos rekomenduojama dažniau valgyti sergant ateroskleroze bei šios ligos profilaktikai. Baklažanai valgomi švieži, sūdyti arba marinuoti. Jų vaisius galima kepti, troškinti, įdaryti mėsos, grybų, daržovių arba ryžių įdarais.