FOS sirupas

0

0000166_Fos syrup

Žarnynas yra svarbiausias organas, padedantis organizmui pasisavinti maistines medžiagas ir šalinti toksinus. Gera sveikata prasideda gaubtinėje žarnoje. Nustatyta, kad iki 90% visų toksinų į organizmą patenka per žarnyną, taip pat ir jo dalį, vadinamą gaubtine žarna.

Kas lemia, ar gaubtinė žarna prisideda prie geros sveikatos, ar sudaro sąlygas, galinčias sukelti sveikatos problemų?

Vienas žodis – bakterijos.

Bakterijos gali būti geros arba blogos, o gaubtinėje žarnoje gausu abiejų rūšių bakterijų. Blogosios bakterijos yra sveikos virškinimo sistemos pagrindas. Kadangi 80% mūsų imuninės sistemos yra virškinimo trakte, nesunku suprasti, kodėl sveika virškinimo sistema yra mūsų  geros sveikatos pagrindas.

TIENS naudoja FOS sirupo galią, kad subalansuotų gerųjų ir blogųjų žarnyno bakterijų santykį.

Kai jūsų gerųjų ir blogųjų žarnyno bakterijų balansas yra optimalus, įvyksta trys ypač teigiami pokyčiai:

1. Sumažėja ar išnyksta virškinimo problemų simptomai.

2. Organizmas ima naudoti visą jūsų suvalgomą gerą maistą ir maisto papildus.

3. Sumažėja apkrova imuninei sistemai, kuri gali geriau gintis nuo ligų.

Gerosios žarnyno bakterijos apsaugo nuo ligas sukeliančių organizmų, toksinų sąlygojamo ankstyvo senėjimo, bakterijų ir grybelio dauginimosi žarnyne.

Įrodyta, kad 1 gramas FOS (Fructooligosaccharide) per dieną sumažina blogųjų mikroorganizmų kiekį ir penkis kartus padidina naudingąją, sveikatą gerinančią žarnyno florą.

 Įdomūs faktai apie žarnyno bakterijas:

  • Mūsų žarnyne gyvena apie 100 trilijonų mikroorganizmų;
  • Šią populiaciją sudaro apie 500 skirtingų rūšių;
  • Gerųjų ir blogųjų bakterijų santykis yra esminis rodiklis, nuo kurio priklauso bendra sveikatos būklė. Idealus balansas yra 85% gerųjų ir 15% blogųjų bakterijų;
  • Vienas iš gerųjų bakterijų atliekamų darbų – jos kontroliuoja blogųjų bakterijų kiekį, konkuruodamos su jomis dėl maisto ir prisitvirtinimo vietų gaubtinėje žarnoje.

Kas tai yra FOS?

Fruktooligosacharidai (FOS) yra natūralus angliavandenis, kurio labai mažomis koncentracijomis yra natūraliuose maisto produktuose, pvz.: burokėliuose, topinambuose, cikorijose, bananuose. Kasdien vartojamas FOS skatina naudingųjų bakterijų vystymąsi žarnyne. Šios bakterijos palaiko žarnyno sveikatą ir kovoja su blogosiomis bakterijomis, pvz.: E. coli, klostridijomis ir salmonelėmis. FOS yra cukraus skonio ir tekstūros, o jo saldumas maždaug dvigubai mažesnis ir turi apie 10% kalorijų.

Nors Vakaruose FOS pradėjo populiarėti tik dabar, Japonijoje jau daug metų jis vartojamas kaip maisto papildas. Japonai labai rimtai žiūri į šias naudingas bakterijas ir plačiai vartoja FOS kaip maisto papildą ir „funkcinį“ – sveikatinantį maisto produktą.

FOS yra puiki maistinė medžiaga, kuri, be žarnyno floros atkūrimo, turi ir kitų privalumų.

Gerina virškinimą

FOS stimuliuoja trumpagrandžių riebalų rūgščių gamybą, ypač butirato – gaubtinės žarnos „kuro“. Didindamas butirato kiekį iš fermentacijos žarnyne, FOS padeda išlaikyti sveiką žarnyno gleivinę. Be to, trumpagrandžių riebalų rūgščių gamyba linkusi mažinti gaubtinės žarnos pH, o mažesnis pH yra naudingas gaubtinei žarnai.

Kadangi FOS yra nevirškinamas, jis yra ne tik maistas bakterijoms, bet ir tirpus pluoštas, įtraukiantis vandenį į gaubtinę žarną ir saugantis nuo vidurių užkietėjimo. Gerinant naudingųjų bakterijų sveikatą, gerėja ir mūsų virškinimas.

(Šaltinis: Prebiotics in the gastrointestinal tract; S. MACFARLANE, G. T. MACFARLANE, J. H. CUMMINGS; Alimentary Pharmacology &Therapeutics; Volume 24, Issue 5, 701 – 714 psl., 2006 m. rugsėjis).

Stiprina imuninę sistemą

Vartodami FOS, galite per kelias savaites penkis kartus padidinti naudingųjų žarnyno bakterijų tankį. Jos išstumia kenksmingas bakterijas ir dėl to organizme sumažėja toksinų kiekis. Tada imuninė sistema gali tinkamai kovoti su infekcijomis ir ligomis, neeikvodama jėgų nukenksminti blogąsias bakterijas žarnyne.

Daugelio ląstelienos turtingų maisto produktų tik valo žarnyną, o FOS dar ir gerina virškinimą, nes greitina maistinių medžiagų pasisavinimą per žarnų sieneles. Turėdamas pakankamai gerųjų bakterijų, organizmas sugeba gausiai pasigaminti B grupės vitaminų.

(Šaltinis: Hughes C, Davoodi-Semiromi Y, Colee JC, Galactooligosaccharide supplementation reduces stress-induced gastrointestinal dysfunction and days of cold or flu: a randomized double-blind, controlled trial in healthy university students, Am J. Clin Nutr. 2011 m. birželis).

Gerina kalcio ir magnio pasisavinimą

Keli tyrimai nustatė, kad FOS gerina kalcio absorbavimą žarnyne. Bakterijoms fermentuojant FOS, žarnyne mažėja pH, dėl to didėja šių mineralų tirpumas ir jų daugiau paimama iš maisto. Be to, dėl didesnio tirpumo jie lengviau per žarnų sieneles patenka į kraujotaką. Todėl FOS gali padėti išlaikyti gerą kaulų tankį ir išvengti osteoporozės.

(Šaltiniai: „Journal of Medicinal Food“; Combining Fruktooligosaccharide and Dried Plum Has the Greatest Effect on Restoring Bone Mineral Density Among Select Functional Foods Bioactive Compouds; B.H. Arjmandi, et.al; 2010 m. balandis.

Van den Heuvel, E., et al. (1999). „Oligofructose stimulates calcium absorption in adolescents“. American Journal of Clinical Nutrition 69 (3); 544-548. PMID 10075343).

Mažina cholesterolio kiekį

FOS gali veiksmingai apsaugoti žarnyną nuo cholesterolio absorbavimo iš maisto ir taip padėti pagerinti riebalų apykaitą žmonėms, turintiems aukštą cholesterolio lygį ir sergantiems diabetu.

(Šaltinis: Yamashita K, Kawai K, Itakura M. Effect of fructo-oligosaccaharides on blood glucose and serum lipids in diabetic subjects. Nutr Res 1984;4:961-6).

Svorio mažinimas

Nauji Mastrichto Universiteto mokslininkų paskelbti duomenys rodo, kad FOS taip pat gali būti naudinga priemonė, padedanti mažinti svorį. FOS vartojimas susijęs su didesniais sotumo hormonų lygiais, nes jis reguliuoja apetitą ir palaiko cukraus kiekį kraujyje.

(Šaltinis: Verhoef SP et al. Effects of oligofructose on appetite profile, glucagon-like peptide 1 and peptide YY3-36 concentrations and energy intake. Br J Nutr. 2011 Jun 17;1-6).

Sveika oda

Švarus, sveikas žarnynas leidžia organizmui puikiai pasisavinti maisto medžiagas, o tai yra esminė prielaida gražiai odai išlaikyti. Gerosios žarnyno bakterijos gamina B grupės vitaminus ir folio rūgštį – šios medžiagos ypač svarbios sveikai odai.

Rekomenduotina vartoti:

  • Asmenims, turintiems virškinimo problemų
  • Nekokybiškai besimaitinantiems suaugusiems ir vaikams
  • Norintiems numesti svorio
  • Pagyvenusiems žmonėms pagerinti virškinimą
  • Jei jaučiatės silpnai ir pavargę.

Rekomenduojamas vartojimas

Gali būti vartojamas kaip sveikas saldiklis, bet kuriam gėrimui, valgomas su koše, šviežiais vaisiais, maišomas su jogurtu ar vaisių sultimis.

Suaugusiems 1-2 pakeliai (po 10ml) per dieną.

Dėl normalaus reguliavimo proceso iš pradžių šis produktas gali pilve sukelti diskomfortą. Reguliariai vartojant produktą, organizmas normalizuojasi, žarnynas išsivalo ir tampa sveikesnis bei stipresnis.

Norite įsigyti šį produktą? Spauskite čia.

Atgal

Dalintis:

Comments are closed.