Kadagys

0

kadagys

Daugiametis visada žaliuojantis dvinamis, rečiau vienanamis 3-4 m aukščio krūmas, kartais iki 15 m aukščio medis. Laja daugiausia kūgiška, vyriškų individų siauresnė, moteriškų skėstašakė. Stiebas status, žievė pilkai ruda, ūgliai rusvai rudi. Spygliai 10-15 mm ilgio, šakutėse prisegti po tris, durklo pavidalo, labai dygūs. Žiedai vienalyčiai: vyriški ir moteriški. Vyriški žiedai kankorėžiuose, geltoni; moteriški dvejopi: pirmamečiai (žali) ir antramečiai (prinokę), apvalūs, malonaus kvapo, apysaldžiai, melsvai juodi, su sakų prieskoniu. Kankorėžyje subręsta 3, rečiau 1-2 pailgos, tribriaunės, apie 4 mm ilgio sėklos.     Žydi balandžio-gegužės mėn. Kankorėžiai prinoksta antrųjų metų rudenį, spalio mėn. Derėti pradeda dešimtaisiais metais ir dera kas 3-5 metai. Dauginasi sėklomis, kurias išnešioja paukščiai, kartais žvėrys. Auga lėtai. Gyvena iki 2000 metų. Šviesomėgis. Atsparus šalčiams, gerai pakenčia ilgas sausras.

Kadagių vaisiai vartojami kaip prieskonis rauginamiems kopūstams, agurkams, burokėliams; taip pat žuvies marinatams paskaninti. Labai gerą prieskonį jie suteikia ankštinių daržovių patiekalams ir žvėrienos bei avienos kepsniams. Vartojami degtinei, likeriams ir gaivai aromatizuoti. Žalios šakutės vartojamos mėsos ir žuvies gaminiams rūkyti.

PAPRASTASIS KADAGYS LIAUDIES MEDICINOJE

Kraujui valyti

Šaukštą susmulkintų vaisių termose užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens, po 15-20 min. nukošti, nuspausti. Gerti po stiklinę ryte ir vakare. Vartoti ne ilgiau kaip 4 savaites.

Malšina reumato skausmus

Prasidėjus šaltiems ir drėgniems orams ima gelti ir skaudėti sąnarius. Gali pagelbėti kadagio uogos. Jos kramtomos tokia tvarka: pirmąją dieną – 4, antrąją – 5, trečiąją – 6 ir taip toliau iki dvyliktos dienos, kai reikės sukramtyti 15 uogų. Tada dozė mažinama nuo 14 iki 4 uogų paskutinę dieną.

Varo šlapimą, malšina skausmą

Imti 2 dalis džiovintos trispalvės našlaitės žolės, vieną dalį beržo lapų bei kadagių uogų. Viską gerai sumaišyti. Šaukštą šio mišinio užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens, palikti 10 min. pritraukti, paskui nukošti. Gerti po ½ stiklinės (100 ml) per dieną tarp pagrindinių valgymų.

Gydo dantenų uždegimą

Reikia kasdien sukramtyti po 2-3 kadagio uogas. Sukramčius – išspjauti, nes per didelis kadagio sulčių kiekis kenkia inkstams.

Aromaterapija iš kadagio uogų

Kadagio kvapas slopina skausmą ir veikdamas vegetacinę nervų sistemą atpalaiduoja raumenis. Įlašinkite 5-6 lašus kadagio uogų aliejaus į dubenėlį ar specialią aromatinę lemputę, kurią laikote miegamajame.

Jeigu norite pagerinti apetitą

Pasigaminkite tokį kadagio uogų sirupą: 50 gramų džiovintų kadagio uogų užplikykite stikline verdančio vandens. 10 minučių virinkite ant mažos ugnies ir atvėsinę nukoškite. Įdėkite cukraus arba medaus, kad susidarytų sirupo tirštumo skystis, ir gerkite po arbatinį šaukštelį prieš valgant.

Virškinimui ir šlapimo išskyrimui gerinti.

Sumaigyti 50 kadagio uogų, užpilti stikline vandens ir pamažu kaitinti iki užvirimo. Nukaisti, laikyti dar valandą ar dvi šiltai, nukošti, išsunkti, sumaišyti su 0,75 l gero raudonojo vyno. Gerti po taurelę pusę valandos prieš valgį.

Kadagio uogų arbata

Susmulkinti 10–15 uogų, užplikyti stikline vandens, palaikyti 2 valandas. Gerti po valgomąjį šaukštą 3–4 kartus per dieną. Turi tulžį varantį, atsikosėjimą lengvinantį poveikį. Vietoje šios arbatos galima vartoti ir tokį iš kadagių spyglių bei ūglių ruošiamą gėrimą: žalius kadagio ūglius smulkiai sukapoti ir užpilti verdančiu vandeniu. Į šį gėrimą galima įpilti vaisių sulčių, pagardinti citrinos griežinėliu. Vėlyvą rudenį ir žiemą šis gėrimas aprūpina organizmą vitaminu C.

Kadagio uogų antpilas

10 džiovintų uogų užpilti stikline verdančio vandens ir 45 minutes laikyti ant garų uždarame emaliuotame inde. Ataušusį antpilą perkošti ir pripilti virinto vandens, kad būtų pilna stiklinė. Gerti po vieną šaukštą prieš valgį 4 kartus per dieną. Gydymo kursas – ne ilgiau kaip dvi savaitės.

Kadagio uogų nuoviras

15 gramų kadagio uogų užpilti stikline verdančio vandens, pavirti 10–15 minučių, įpilti verdančio vandens iki 300 ml. Palikti 3 valandoms, kad nusistovėtų, nukošti. Gerti po vieną valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.

Galima pasiruošti arbatą šlapimtakių akmenligei ir infekcijų profilaktikai, sergant šlapimo pūslės uždegimu, reumatu, kraujui valyti.

! Netinka vartoti kadagiams alergiškiems asmenims, nėštumo metu, sergant inkstų ligomis, virškinamojo trakto uždegimu. Prieš pradedant gydytis kadagių preparatais rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

VIRTUVĖ

Kadagio uogų ir bruknių tyrė

Prinokusias kadagio uogas ir bruknes sumalti mėsmale, supilti į emaliuotą indą, užberti cukrumi (800 g cukraus/1 kg mišinio) ir palikti nusistoti, kol atsiras sulčių. Paskui užkaisti ant silpnos ugnies, pašildyti iki virimo, sudėti į stiklainius, sterilizuoti 10-15 min., hermetiškai uždaryti ir lėtai ataušinti.

Rauginti kopūstai su kadagiais

10 kg kopūstų, 0,5 l kadagio uogų nuoviro, 250 g druskos, 500 g morkų, po 5 g kmynų ir krapų.

Nuoviras. 20 g džiovintų uogų, litras vandens. Virti 20 min.

Kopūstus susmulkinti, morkas sutarkuoti. Viską sumaišyti, dėti į indą ir suspausti.

Atgal

Dalintis:

Comments are closed.