Vienas iš būdų – jas nulupti. Daugiau nitratų kaupiasi po daržovių žievele, dėl to dažniausiai naudojamas daržoves: bulves, morkas, agurkus, burokėlius geriau yra nulupti prieš valgant. Patartina nupjauti labiau nitratus kaupiančias daržovių dalis, pavyzdžiui, nulupus agurką ir nupjovus dalį, esančią prie kotelio (2–3 cm), nitratų bus 15–20 proc. mažiau.
Virimas
Nitratų bus mažiau ir ap(iš)virus daržoves. Kuo didesnis vandens kiekis, tuo daugiau azoto junginių žūsta. Nustatyta, kad virtose luptose bulvėse nitratų sumažėja 60–80 proc., morkose, kopūstuose – 50–60 proc., burokėliuose – 40–60 proc. Verdant daržoves pasūdytame vandenyje, netenkama apie 20 proc. daugiau nitratų, negu verdant nesūdytame vandenyje.
Mirkymas
Daržoves, kurios kaupia nitratus, galima mirkyti vandenyje. 1–2 val. vandenyje mirkytų salotų nitratų kiekis sumažėja 25–30 proc., svogūnų laiškų – 35–40 proc., kopūstų – 25 proc. Parūgštintame vandenyje actu arba vitaminu C vandenyje mirkomų daržovių nitratų kiekis sumažėja dar atitinkamai 15 ir 20 proc.
Rauginimas ir konservavimas
Nitratų kiekis daržovėse sumažėja jas rauginant bei konservuojant. Konservuojamuose agurkuose po savaitės nitratų kiekis sumažėja 66 proc., raugintuose – 62 proc.
Svarbu: lupimas, konservavimas, virimas sūdytame vandenyje mažina daržovėse ir vitaminų kiekį. Labai didelio nitratų kiekio, nuo kurio galima iš karto apsinuodyti, daržovės nesukaupia, nes pačios nuo jų žūsta ir ant mūsų stalo nepatenka.