Kalis reikalingas visiems minkštiems organizmo audiniams: kraujagyslėms, kapiliarams, raumenims (ypač širdies raumeniui), smegenų ląstelėms, kepenims, vidaus sekrecijos liaukoms ir t.t. Taip pat kalis įeina į ląstelinio skysčio sudėtį. 50 proc. organizmo druskų sudaro kalio druskos. Šios druskos padeda organizmui pašalinti vandens perteklių, mažina patinimus, normalizuoja kraujo spaudimą.
Kalis turi antisklerotinį poveikį, nes neleidžia ant kraujagyslių sienelių ir ląstelėse kauptis natrio druskoms. Kalis ir natris organizme nuolat konkuruoja.
Per parą suaugusiems rekomenduojama suvartoti 1500 – 2000 mg kalio.
Jeigu jus pradėjo kamuoti raumenų skausmai, greitai tinsta audiniai užsigavus, atsiranda mėlynių plyšus kapiliarams, turite auglių – jums visuomet padės kalis.
Kalį į organizmą galima įvesti lengvu būdu – paprasčiausiai įtrinkite į raumenis obuolių acto. Obuolių actas yra puikus kalio šaltinis ir lengvai įsiskverbia į organizmą per odą. Į actą galite įdėti medaus. Obuolių actu ar medumi yra gerai patepti visus paviršinius uždegimus ir patinimus.
Kad kalio kiekis kraujyje būtų normalus, rekomenduojama kiekvieną dieną tarp valgymų mažais gurkšneliais gerti tokį kokteilį: stiklinėje virinto vandens ištirpinti arbatinį šaukštelį medaus ir įpilti šaukštelį obuolių acto.
Kalio trūkumas sukelia raumenų silpnumą, širdies ritmo sutrikimus, padidėjusį kraujospūdį, pykinimą, vėmimą, nuotaikos pakitimus, depresiją. Kalio trūkumas pasitaiko retai, dažniausiai jį sukelia viduriavimas, vėmimas, ilgas šlapimo išsiskyrimą skatinančių, laisvinamųjų vaistų vartojimas, inkstų veiklos sutrikimai, diabetas. Ilgai negydomas kalio trūkumas gali sukelti netgi mirtį.
Pagrindiniai natūralūs kalio šaltiniai: špinatai, agurkai, morkos, svogūnai, petražolės, krienai, pienės, česnakai, juodieji serbentai, bananai, obuoliai, kopūstai, grepfrutai, ridikai, pomidorai, šparagai, brokoliai, žirniai, džiovinti abrikosai, slyvos, razinos, visos ankštinės kultūros, avižinės kruopos, ruginė duona, žuvis.