Jūros kopūstai puikiai įgyvendina Hipokrato svajonę, „kad maistas būtų vaistas, o vaistas – maistas“. Laminarijų sudėtis unikali: aminorūgštys, vitaminai, mikroelementai ir kt. Palyginti su paprastais kopūstais, laminarijose yra dvigubai daugiau fosforo, 11 kartų daugiau magnio, 16-ka – geležies, 40-imt – natrio. Laminarija – bene vienintelis maistinio jodo šaltinis.
Saugo jaunystę
Senovės Kinijos ir Japonijos gydytojai laminariją vadino jūros ženšeniu dėl to, kad šis augalais padeda pavargusiam ar ligos iškamuotam žmogui atgauti jėgas. Gerą kinų savijautą iki gilios senatvės galima paaiškinti reguliariu šių augalų vartojimu. Jūros kopūstuose gausu ir sterinų, „kovojančių“ su cholesteroliu ir padedančių išsaugoti jaunystę.
Nustatyta, kad japonai, gyvenantys tėvynėje, 10 kartų rečiau serga ateroskleroze nei jų tėvynainiai, emigravę į Jungtines Amerikos Valstijas. To priežastis – Tekančios saulės šalies gyventojai kasdien vartoja laminarijų. Mokslininkai nustatė, kad reguliarus jūros kopūstų vartojimas itin gerina kraujo būklę, taip pat moterims reguliuoja menstruacijų ciklą.
„E“ gali būti naudingas
Miesto gyventojams laminarija dar naudinga ir tuo, kad jos sudėtyje gausu biologiškai aktyvių medžiagų – alginatų.
Tai ypač efektyvūs absorbentai, kurie surenka ir pašalina iš organizmo ne tik radionuklidus ir sunkiuosius metalus, bet ir organinės kilmės toksines medžiagas ir „laisvuosius radikalus“, t. y. tai, ką šiandien vadiname „šlakais“.
Alginatai naudojami maisto pramonėje gaminant kremus, žėlė, uogienes, ledus, duoną. Todėl jeigu pirkdami maistą ant pakuotės aptiksite kodus – E 400 – algino rūgštis, E 401 – natrio alginatas, E 402 kalio alginatas, E 403 – amonio alginatas, E 404 – kalcio alginatas, E 406 – agaras, E 421 – manitolis – nesibaiminkite: tai ne konservantai, o naudingi jūros kopūstų ingredientai.
Kartą per savaitę
Mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad jūros dumbliai geriau negu kiti vandens gyviai (krevetės, midijos, krabai) sugeria ir akumuliuoja naudingąsias jūros vandens savybes.
Jeigu nors kartą per savaitę valgysite jūros kopūstų, gausite reikiamą mėnesio vitaminų dozę. Organizmui reikalinga šių dumblių dozė yra 300 g virtų, marinuotų ar troškintų arba 2 šaukšteliai džiovintų laminarijų.
Jeigu jūros kopūstų skonis jums nepriimtinas, nekankinkite savęs juos valgydami. Gamindami maistą įberkite šaukštelį džiovintų ir susmulkintų laminarijų į patiekalą – skonio nesijaus, o nauda bus.
Svarbu: jūros kopūstų nerekomenduojama valgyti paūmėjus kepenų ir virškinimo trakto ligoms, sergant hemoragine diateze, kai kuriomis endokrininėmis ligomis, taip pat tiems, kurių organizmo jautrumas jodui yra padidėjęs.