Sutrikęs virškinimas gadina nuotaiką ir mažina darbingumą. Jei virškinamoji sistema veikia tinkamai, maistas perdirbamas greitai ir organizmas nesunkiai pasisavina reikalingas maisto medžiagas. Tačiau virškinimą trikdo ir blogina stresas, persivalgymas, valgymas vėlai vakare, gausiai vartojami skysčiai valgio metu, nepakankamas maisto sukramtymas, sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas ir virškinimo fermentų gamyba bei kitos priežastys.
Virškinimą gerina balinis ajeras, didysis debesylas, kartusis kietis ir kiti augalai. Esant virškinamojo trakto uždegimui, kaip pagalbinė priemonė gali būti vartojami plačialapio gysločio, islandinės kerpenos, vaistinės piliarožės, paprastosios rasakilos ir vaistinės taukės preparatai.
Vidurių užkietėjimas – tai nesituštinimas daugiau nei dvi paras. Šio negalavimo priežasčių gali būti daugybė: stresas, netaisyklinga mityba, mažas fizinis aktyvumas, įvairios ligos, tam tikrų vaistų vartojimas. Gydydami vidurių užkietėjimą, nepamirškime fitoterapijos. Vidurius laisvina augalai, kaupiantys antraglikozidus – senos (kasijos) lapai, šaltekšnių žievė, rabarbaro šaknys.
Poveikis pasireiškia po 8–12 valandų. Minėti preparatai laisvina vidurius ir greitina žarnyno peristaltiką, taigi reikia nepamiršti, jog gali sumažėti kitų geriamųjų vaistų pasisavinimas iš virškinamojo trakto (susilpnėti arba išnykti poveikis).
Būtina pažymėti, kad senos, šaltekšnio ir rabarbaro preparatų negalima vartoti ilgą laiką (kadangi sukelia toleranciją – žarnynas atpranta dirbti), taip pat nevartotini nėštumo ir žindymo metu, sergant žarnyno uždegimu, žarnų nepraeinamumu.
Viduriavimas – būklė, kai išmatos tampa neįprastai skystos ir gausios. Jis gali būti infekcinės kilmės (sukelia bakterijos, virusai, pirmuonys, kirminai) ir neinfekcinės kilmės (pasireiškia dėl netinkamo maisto, streso, depresijos, laktozės netoleravimo, dažno ar ilgo antibiotikų vartojimo). Viduriavimą slopinančiu poveikiu pasižymi miškinės sidabražolės šakniastiebiai, vaistinės ramunės žiedai ir ąžuolo žievė.
Vidurių pūtimas (meteorizmas), nors ir nėra pavojingas, tačiau sukelia nepatogumų. Pagrindinės jo priežastys gali būti dvi: praryjamas oras (valgant kalbama) ir nesuvirškinto maisto irimo procesai žarnyne. Vidurių pūtimą mažina pipirmėtė, vaistinė ramunėlė, saldieji pankoliai, balinis ajeras, didysis debesylas, paprastasis kmynas, vaistinė melisa.
Geras apetitas yra vienas svarbiausių sveikatos požymių. Sergant kai kuriomis ligomis (infekcinėmis, endokrininėmis, virškinamojo trakto), sutrikus nervų sistemos veiklai ar psichikai, apsinuodijus, karščiuojant, vartojant kai kuriuos vaistus atsiranda apetito stoka. Jį sužadinti gali padėti karčiųjų kiečių žolės, kiaulpienių šaknų, ajerų šakniastiebių, kmynų vaisių ar kraujažolių žolės arbatos.