Pirmųjų vegetacijos metų šaknys iškasamos anksti pavasarį (balandžio pradžioje) arba vėlai rudenį (rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje). Antraisiais metais augalai ima žydėti, užaugindami aukštą šakotą stiebą. Tuo metu jų šaknys tampa kietos ir netinka vartoti. Jeigu šaknys renkamos vaistams, jų geriau neplauti vandeniu, o žemes nuvalyti rankomis ar šepetėliu. Kai šaknys bus jau apvytę (vakare), žemių likučiai lengvai nusivalys. Šaknys džiovinamos 40 °C temperatūroje džiovykloje be oro pūtimo. Taip paruoštos šaknys lengvai nugali daugelį ligų.
Varnalėšų aliejus
Tai seniai žinomas, populiarus būdas sustiprinti plaukus: 40 g šviežios, susmulkintos šaknies užpilama 100 g alyvuogių, migdolų arba saulėgrąžų aliejumi. Laikoma ne mažiau kaip 10 parų ir verdama ant mažos ugnies 15 minučių.
Šiuo aliejumi įtrinami plaukai ir galvos oda, palaikoma 20–60 minučių. Po to išplaunama su šampūnu. Aliejumi galima tepti odos išbėrimus, ilgai negyjančias žaizdas.
Šaknies nuoviras
1 arbatinį šaukštelį susmulkintų šaknų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, virkite 5–10 minučių ant mažos ugnies, atvėsinkite, perkoškite. Gerkite po 1 šaukštą nuoviro 3–4 kartus per dieną. Skatina prakaitavimą, vartojama karščiavimui mažinti peršalus, kosint. Pagerina kasos funkciją esant cukriniam diabetui, medžiagų apykaitos sutrikimams, vartojama ir kaip kraują valanti priemonė.
Tam, kad ligonis gerai išprakaituotų, išgeriama 1 stiklinė šilto nuoviro, ligonis šiltai užklojamas ir po valandos jis gausiai išprakaituoja.
Šaknies antpilas
Šaknies antpilas vartojamas esant druskų apykaitos sutrikimams, virškinimo, žarnyno ligoms, gastritui, opaligei, vidurių užkietėjimui; kaip tulžį ir kirmėles varanti priemonė. 2 šaukštus susmulkintos šaknies užpilkite 500 ml verdančio vandens. Išgerkite per parą.
Kitas variantas: 1 arbatinį šaukštelį šaknies užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palaukite 12 valandų. Gerkite po ½ stiklinės šilto antpilo 4 kartus per dieną.
Šlapimui varyti, prakaitavimui skatinti
Valgomąjį šaukštą džiovintų ir susmulkintų varnalėšos šaknų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens. Indą uždengti ir laikyti 2 val., retkarčiais pamaišant. Po to nukošti ir gerti po ½ stiklinės (100 ml) 3–4 kartus per dieną.
Plaukams stiprinti, pleiskanoms naikinti
50 g džiovintų varnalėšos šaknų, 20 g paprastojo apynio spurgų, 20 g didžiosios dilgėlės žolės susmulkinti ir sumaišyti. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti litru vandens ir 10 min. pavirti ant mažos ugnies. Perkošti ir plauti galvą. Paskui perplauti švariu vandeniu. Plauti ne dažniau kaip kas 2 savaitės.
Nuo vidurių užkietėjimo
Paimti po valgomąjį šaukštą džiovintų varnalėšos šaknų, tiek pat vaistinės melisos žolės ir plačialapio gysločio lapų. Viską gerai sumaišyti.
Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens. Palaikyti 10 min., kad pritrauktų, nukošti. Gerti šiltą po ½ stiklinės (100 ml) 3–4 kartus per dieną prieš valgį.
Sergant prostatos adenoma
Imti po valgomąjį šaukštą džiovintų varnalėšos, tiek pat miškinės sidabražolės šaknų ir pipirmėtės lapų. Viską gerai sumaišyti. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti 3 stiklinėmis (600 ml) vandens ir pavirti 10 min. Nukošti, ataušinti ir gerti po stiklinę (200 ml) 3 kartus per dieną.
Sergant cukralige
Imti po valgomąjį šaukštą džiovintų varnalėšos šaknų, smiltyninės viksvos šakniastiebių ir pupelės ankščių. Viską susmulkinti ir sumaišyti. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) vandens ir pavirti 10 min., leisti nusistoti, nukošti ir gerti po ½ stiklinės (100 ml) 3–4 kartus per dieną.
Varnalėšos tepalas
5 valgomuosius šaukštus susmulkintų džiovintų varnalėšos šaknų užpilti stikline (200 ml) saulėgrąžų aliejaus ir mišinį ant silpnos ugnies pakaitinti 20 min. Leisti parą nusistoti, nukošti, supilti į indą ir laikyti tamsioje bei vėsioje vietoje.
Šiuo tepalu galima tepti egzemas, spuogus, šunvotes, ilgai negyjančias žaizdas bei nudegimus.
Varnalėšos kompresai
Šviežius varnalėšos lapus nuplauti ir storu sluoksniu dėti ant skaudamos vietos. Ant viršaus uždėti drėgmei nelaidžią plėvelę ir kompresą aprišti, kad geriau laikytųsi. Kompresas vartojamas radikulitui, skaudamiems sąnariams, sumušimams gydyti.
VARNALĖŠA VIRTUVĖJE
Kai kuriose šalyse varnalėša yra labai populiarus maistas. Vartojamos jaunos pirmųjų gyvenimo metų augalo šaknys. Prancūzijoje, Belgijoje, JAV, Kinijoje ir Japonijoje varnalėša auginama daržuose ir pramoninėse plantacijose. Sultingi, saldoki pirmųjų metų varnalėšų šakniavaisiai iškasami rudenį ir valgomi tiek švieži, tiek kepti ir skrudinti.
Ruošiant šviežias šaknis maistui, jos smulkiai supjaustomos ir verdamos pora valandų parūgštintame vandenyje. Taip mums tampa lengvai įsisavinamas inulinas, kuris verdant virsta vaisių cukrumi. Šaknis galima valgyti šviežias ir džiovintas, troškintas, keptas, dėti į sriubas vietoje bulvių.
Pavasarį galite valgyti varnalėšų lapus bei lapkočius. Iš jų gaminamos sriubos bei salotos.
Varnalėšų sriuba
(labai tinka vasarą, 1 porcija)
Varnalėša (keletas lapų su stiebu) – 20 g, varnalėšos šaknis – 10 g.
Varnalėšą smulkiai supjaustykite ir šiek tiek apkepinkite aliejuje. Išvirkite sultinį iš vieno pomidoro be odelės, morkos, bulvės ir svogūno.
5 minutės prieš baigiant virti sudėkite paruoštas varnalėšas. Prieš patiekiant ant stalo į lėkštę įdėkite pusę kiaušinio, pabarstykite žalumynais, pagardinkite smulkiai supjaustytu česnaku ir grietine.
Sriuba iš varnalėšos lapų
Varnalėšos lapų – 300 g; svogūnų – 80 g; ryžių – 40 g; riebalų (arba aliejaus) – 40 g; bulvių – 200 g; druskos, pipirų pagal skonį.
Į verdantį vandenį sudėkite supjaustytas bulves ir ryžius, 10–15 minučių iki virimo pabaigos įberkite pipirų, druskos ir susmulkintus varnalėšos lapus bei keptus svogūnus.
Varnalėšos kava
Džiovintas varnalėšos šaknis sudėkite į orkaitę ir paskrudinkite iki rudos spalvos. Sumalkite kavamale arba sugrūskite. 1–2 arbatinius šaukštelius užplikyti 1 stikline verdančio vandens. Skanu ir sveika.
Keptos varnalėšos šaknys
Varnalėšos šaknys – 500 g; sviestas – 50 g.
Nuvalytas varnalėšos šaknis išvirkite pasūdytame vandenyje, kepkite įkaitintame svieste.
Varnalėšų marmeladas
Sumalkite arba susmulkinkite 1 kg varnalėšos šaknų. Į vieną litrą vandens įpilkite 5 gramus acto esencijos, užvirinkite, įdėkite susmulkintas šaknis, 1 kg cukraus ir virkite 2 val. Vietoj esencijos galima panaudoti rūgštynių arba kiškio kopūstų lapus pakeičiant jais 1/3 varnalėšos lapų.