Chromas – cheminis periodinės elementų lentelės elementas, žymimas Cr, eilės numeris 24.
Šis mikroelementas yra būtinas riebalų ir angliavandenių apykaitai žmogaus organizme. Taip pat chromas dalyvauja energijos gamyboje organizme iš angliavandenių, riebalų ir baltymų, stimuliuoja riebiųjų rūgščių ir cholesterolio, reikalingų smegenų veiklai ir kitiems organizme vykstantiems procesams, sintezę. Chromas didina insulino efektyvumą mažinti gliukozės kiekį kraujyje, gali padėti išvengti diabeto. Reguliuodamas cukraus kiekį kraujyje chromas padeda deginti riebalus, greitina medžiagų apykaitą, gali mažinti potraukį saldumynams.
Išsiskiria iš organizmo su tulžimi ir šlapimu.
Chromo deficitas sukelia gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, cholesterolio kiekio organizme padidėjimą, didina riziką sirgti ateroskleroze. Didelis chromo trūkumas sukelia svorio mažėjimą, galūnių nervų pažeidimus. koordinacijos sutrikimus.
Rekomenduojama chromo paros dozė moterims yra 25 mikrogramai, vyrams – 35 mikrogramai. Nėščioms moterims rekomenduojama dozė – 30 mikrogramų, maitinančioms – 40 mikrogramų.
Toksinio chromo poveikio nepastebėta, tačiau didelės jo dozės gali sukelti odos sudirginimą. Vartojant maisto papildus turinčius chromo, gali stiprėti antidiabetinių vaistų poveikis ir atsirasti hipoglikemija.
Natūralus chromo šaltinis – rupi duona, bulvės, kukurūzai, juodoji arbata, alaus mielės, daiginti kviečiai, mėsa, vėžiagyviai. Daugiausiai chromo yra neskaldytų grūdų duonoje.