Nuo senų laikų bulves ir jų patiekalus laikėme tradiciniu maistu, tačiau jų vietą vis dažniau užima ryžiai. Parduotuvėse matome daug ryžių rūšių. Kurios jų naudingiausios mūsų sveikatai?
Egzistuoja apie 20 ryžių rūšių ir porūšių. Išskiriamos kelios pagrindinės rūšys: nelukštenti ryžiai (neapdirbti ir nelukštenti), rudieji ryžiai (nors ir išlukštenami, membrana, kuri ir suteikia rudą spalvą, paliekama. Šios rūšies ryžiai yra patys sveikiausi, nes turi daug A, B, D ir E vitaminų) ir baltieji ryžiai. Tai populiariausia ryžių rūšis. Ji skirstoma į tris porūšius: ilgagrūdžiai (1 cm ilgio), vidutinio ilgumo (jų ilgis siekia 0,6 cm) ir trumpagrūdžiai (jų ilgis vos 0,3 cm, todėl yra ovalo formos).
Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai:
- Jų sudėtyje yra 79, 95 proc. Angliavandenių. 100 g šių ryžių energetinė vertė lygi 365 kcal.
- Ryžių baltymus sudaro svarbios aminų rūgštys, o riebalus – žmogaus organizmui reikalingos sočiosios ir nesočiosios riebalinės rūgštys. Be to, ryžiuose nėra cholesterino.
- Šie ryžiai turi visą makro ir mikroelementų kompleksą, B grupės ir PP vitaminų, tačiau neturi C ir A vitaminų.
- Ryžių angliavandeniai, krakmolas ir ląsteliena padeda žmogaus organizmui normaliai funkcionuoti. Krakmolas teikia energijos. Ląsteliena absorbuoja vandenį, padeda maistui judėtti organizme.
- Ryžiai geriausiai dera su tais produktais, kuriuose nėra ląstelienos: su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pienu, sūriu.