Alavijas

0

5_0

Mūsų mamų ir močiučių mėgstamas medėjantysis alavijas – vaistas nuo daugelio ligų.

Medėjantysis alavijas – puikus, daugelyje namų auginamas augalas. Liaudiškai jis vadinamas alijošiumi, vaistu nuo dešimties ligų. Vaistinei žaliavai skinami ne trumpesni kaip 15 cm švieži alavijo lapai. Prieš skinant augalo lapus vaistams, geriau jo keletą dienų nelaistyti.

Poveikis

Alavijo lapuose yra 2% antraceno darinių (pagrindinis komponentas – aloinas), 20% dervų, polisacharidų, amino rūgščių, vitaminų, kartumynų. Jo preparatai didina organizmo atsparumą infekcijoms, tonizuoja, gydo uždegimus ir žaizdas, laisvina vidurius, varo tulžį.

Kada tinkamiausias

Alavijas vartojimas sergant peršalimo ligomis, bronchitu, bronchine astma, lėtiniu gastritu, vidurių užkietėjimu, sutrikus tulžies ir kepenų veiklai, nudegimus, geriną apetitą ir virškinimą. Preparatai paprastai vartojami ne ilgiau kaip savaitę.

Alavijo sulčių reikėtų vengti moterims menstruacijų ir nėštumo metu, esant vidiniams kraujavimams, sergant hemorojumi. Atsargiai jas vartoti reikėtų jaunesniems nei 12 metų amžiaus vaikams.

Nuo peršalimo

Imame 2 dalis alijošiaus, po 3 dalis medaus ir citrinos.

Citriną su žieve prieš ruošiant vaistus pusvalandį palaikykite stik­linėje vandens, kurioje ištirpytas 1 arbatinis šaukštelis sodos.

Išspaustas alavijo sultis išmaišykite su ištirpytu medumi ir malta citrina.
Masę laikykite šaldytuve, vartokite po šaukštą 30 minučių prieš valgį.

Nuo kosulio

Reikia 7 alavijo lapų, po 7 šaukštus medaus, sviesto, 2 šaukštų kakavos miltelių.

Alavijo lapus susmulkinkite (prieš tai nupjaustę jų dygliukus), masę sudėkite į kelių sluoksnių marlę ir išspauskite sultis. Jas supilkite į pakaitintą sviestą ir medų, viską sumaišykite su kakavos milteliais.

Masę laikykite šaldytuve. Šiuos vaistus vartokite po šaukštą 3 kartus per dieną. Geriausia – su šiltu pienu, maždaug pusvalandį prieš valgį.

Nuo slogos

Išspaustas šviežias alavijo sultis lygiomis dalimis praskiedžiame vandeniu ir 5-8 kartus lašiname į nosį.

Alavijo sultis galima lygiomis dalimis maišyti su burokėlių sultimis.

Atgal

Dalintis:

Comments are closed.