Avokadai auginami Viduržemio jūros pakrančių, pietų Amerikos valstybėse, Afrikos tropikų šalyse. Kadangi sunokusius vaisius rinkti labai sunku, nes jie labai tižūs, avokadai skinami visai neprinokę. Aromatą ir skonį vaisiai įgyja praėjus kelioms dienoms po nuskynimo.
Avokadų medis per metus gali užauginti iki 200 kg vaisių, kurie yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Maždaug 100 g avokado yra daugiau nei 200 kilokalorijų. Kaip ir kitų subtropinių vaisių, avokadų nereikėtų laikyti šaldytuve, o parduotuvėje nupirktus vaisius reikia panokinti – suvynioti į popierių ir palaikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Avokado minkštime turi susikaupusios iki 35 proc. riebalų, kurie idealiai tinka nevartojantiesiems gyvulinės kilmės riebalų.
Vaisiuje yra per 2 proc. gerai pasisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario, vitaminų C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino, taip pat lecitino, teigiamai veikiančio nervų sistemą, ir angliavandenio manoheptuliozės, kuris sugeba tirpinti riebalų perteklių ir mažina cukraus kiekį kraujyje – tai labai svarbu sergantiesiems diabetu ar turintiems antsvorio.
Keli patarimai, kaip paruošti avokadą:
Pirmiausiai vaisius perpjaunamas išilgai, vienoje puselių likęs branduolys išimamas peiliu – į nuo kaulo likusias duobutes galima įpilti kokio nors pikantiško padažo ir iš karto valgyti.
Gaminant tyrę, minkštimas išskobiamas šaukšteliu ir užlašinama citrinų sulčių, kad neparuduotų minkštimas – be citrinos riebalų rūgštys oksiduojasi, o laisvieji radikalai suardo vertingas medžiagas.
- Avokadai puikiai tinka salotoms, šaltiems patiekalams su žuvimi ar krabais.
- Avokadų galima pridėti gaminant šaltas sriubas, padažus ar majonezus, jos tinka prie su lupynomis virtų bulvių.
- Greitiems pusryčiams pakanka skrudintą duonos riekutę aptepti avokadų kremu, tyre ar tiesiog užsipjausčius kelias riekeles pagardinti druska ir pipirais.
Avokadai – veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo. Be to, avokaduose gausu folatų (B grupės vitaminų), vitamino A bei E, kalio.
Kur panaudoti avokadą?
Vištienos salotos su mangais ir avokadais
Itin nekaloringos salotos pasižymi skonių vaivorykšte: liežuvį kandžiojantis mango ir švelniai sūrus avokadas – puikus derinys priešpiečiams.
Ingredientai: alyvuogių aliejus, mangų padažas (galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose) bei sojos padažas, imbieras, kepta vištienos krūtinėlė, salotų lapai, mangas bei avokadas.
Krevečių tacos su petražolėmis ir laimu
Šiame užkandyje avokadas atstoja sūrį – jo tekstūra ir sodrus skonis yra puikus pakaitalas kaloringam produktui.
Ingredientai: krevetės, juodosios pupelės, svogūnų laiškai, avokadai, juodieji pipirai, salsos – žaliųjų pipirų padažas, petražolės, tortilijos, laimai bei raudonieji pipirai.
Pietietiškos salotos su kukurūzais
Šiose salotose gausu baltymų ir nesočiųjų riebalų. Ilgam skrandį užpildantis patiekalo maistinė vertė neviršija 500 kalorijų.
Ingredientai: Pinto pupelės, šviežias kukurūzas, avokadas, raudonieji svogūnai, alyvuogių aliejus, laimas, kuminas, druska, juodieji pipirai, paskrudinti tortilijos čipsai bei salotų lapai.
Avokado, salotų ir pomidorų sumuštinis
Tai vegetariškas pakaitalas britų pamėgtiems jautienos-salotų-pomidorų sumuštiniams. Nors jame nėra mėsos, maistinė avokado sumuštinio vertė tokia pat kaip ir „mėsinio”.
Ingredientai: mažo kaloringumo majonezas, pilno grūdo duona, salotų lapai, pomidoras, avokodas, agurkas ir kietas sūris.