Druskos, kaip ir kai kurių kitų žmogui būtinų elementų, žmogaus organizmas negali nei pasigaminti, nei kaupti. Visi šie elementai turi būti gaunami su maistu.
Per didelis suvartojamos druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, sukelti širdies ligas, padidėja rizika susirgti inkstų ligomis, osteoporoze, skrandžio vėžiu. Tačiau visiškai atsisakyti druskos negalima, nes nuo jos priklauso vandens kiekis kraujyje ir visame organizme.
Jei neužsiimate aktyvia fizine veikla, druskos reikia mažiau, nei sportuojant ar dirbant aktyvų fizinį darbą. Druska organizmui reikalinga dėl joje esančio natrio, iš dalies druską gali atstoti augalinis maistas be papildomo sūdymo. Daug daržovių savo sudėtyje turi natrio. Valgant visiškai papildomai nesūdytą maistą, per dieną suvartotume apie 0,5–2 g druskos. Organizmui negaunant druskos, norėdamas palaikyti pastovų druskos kiekį jis šalina vandenį.
Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, per dieną suaugęs žmogus turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos.
Verta žinoti. Pomėgis sūrumui nėra įgimtas. Pavyzdžiui, kūdikiai druskos nemėgsta, pomėgis jai atsiranda antraisiais–trečiaisiais vaiko gyvenimo metais. Kasdieniame gyvenime įprotis naudoti druską atsiranda dėl jos savybės suteikti maistui skonį ar pabrėžti jį. Siekdami suteikti maistui skonį, druską galite pakeisti žolelėmis, česnaku, pipirais, citrinų sultimis.
Druskos įtaka kraujospūdžiui. Nuo ko pakyla kraujospūdis? Medicinos mokslui žinoma daug priežasčių: stresai, įtampa, toksinės medžiagos (pavyzdžiui, nikotinas, benzino garai, maisto priedai, šalutinių efektų produktai nuo vaistų). Tačiau pagrindinė aukšto kraujospūdžio priežastis – įprastinė sūdomoji druska. Anksčiau išsakyta nuomonė apie „normalių žmonių“ aukšto kraujospūdžio priežastis. O kaip veikia druska milijonus žmonių su antsvoriu? Tai labai įdomus klausimas tyrinėjimams, nes yra žinoma, kad žmonėms, turintiems antsvorio problemų, dažnai būdingas aukštas kraujospūdis. Ar yra ryšys tarp nutukusio žmogaus kraujospūdžio ir druskos vartojimo? Medicinos „protai“ sako: „Taip“.
Druskos įtaka skrandžiui. Svarbus argumentas prieš druskos vartojimą yra tai, kad ji trukdo normaliai virškinti. Pepsinas, arba enzimas, rastas skrandžio druskos rūgštyje, yra pagrindas baltymams virškinti. Vartojant druską, panaudojama tik 50 proc. pepsino. Matyti, kad tokiomis sąlygomis baltyminis maistas nevirškinamas arba virškinamas labai lėtai. Pasekmė tokia – baltymai pernelyg skaidosi, susidaro dujos ir sutrinka virškinimas.