Fluoras

0

Yra nustatyta, jog litre vandens gali būti 1-1,5 mg fluoro. Ir neturi būti jo nei per daug, nei per mažai. Kai buvo pastebėta, kad fluoras įeina į kaulinio audinio sudėtį, pradėta jo dėti į vandenį, bet po kelerių metų paaiškėjo, kad fluoro perteklius geriamajame vandenyje sukelia dantų ligas. Pradėjus valyti iš vandens fluorą atsirado kita blogybė – dantų ėduonies atvejų kur kas pagausėjo. Šiandien, deja, beveik viskas, kas gyva, yra užnuodyta fluoru.

Kai iš oro, dirvožemio ir vandens fluoro druskų patenka į žmogaus organizmą, jos susitelkia kauluose. Perteklius sukelia osteochondrozę, sąnarių sugrubimą, kaulines ataugas, dantų formos, spalvos, augimo krypties pakitimus. Nors ir organizmas išskiria fluorą su šlapimu, tačiau jo pertekliaus pašalinti negali.

Maisto produktų sudėtyje dažniausiai viename kilograme yra vidutiniškai 0,2-0,3 mg fluoro, kilograme žuvies – 5-15 mg, litre pieno – 0,1-0,2 mg, stiklinėje juodos arbatos – 0,2 mg.

Arbatos mėgėjai privalėtų žinoti, kad fluoro kiekis priklauso nuo gėrimo stiprumo, plikymo ir virimo trukmės. Užvirti vandenį reiktų vieną kartą greitai, kad druskos taptų sunkiai pasisavinamais junginiais. Plikyti arbatą užtenka 5-6 min. Jeigu norite būti sveiki yra išmintinga negerti pernelyg stipros arbatos, verčiau gerti džiovintų augalų lapų ir žiedlapių užpilus (juodųjų serbentų, čiobrelių, šalavijų, erškėtrožių, aviečių, cikorijų).

Mokslininkai iš Kanados ištyrė, jog  fluoro gausu konservuotuose maisto produktuose (kiaulienoje su pupelėmis, daržovių mišiniuose, pomidorų sriuboje, žirniuose, pagarduose ir t.t., todėl reikia sekti fluoro kiekį produktuose.

Kaip žinoti, kad organizme fluoro per daug?

Pirmiausiai ant dantų emalio atsiranda mažų šviesių arba tamsių taškelių, kurie vėliau tampa rudi arba juodi (kuo daugiau fluoro, tuo tamsesnės dėmelės). Dantys ima trupėti, atrodo kaip skylėti, sunku juos gydyti. Gali atsirasti oros ir gleivinės ligų, vystytis toksiškas poveikis ląstelių plazmai ir plaučiams. Staigus apsinuodijimas sukelia blyškumą, pamėlsta oda, užkimstama, atsiranda pykinimas, susilpnėja širdies plakimas.

Nors fluoro negalime sumažinti iš oro, dirvožemio, tačiau yra vienas būdas, kaip sumažinti fluoro kiekį maisto produktuose. Prieš vartojimą svarbiausia juos nuplauti tekančiu vandeniu arba išvalyti ozono generatoriumi, tai ypatingai būtina daryti pramoninių rajonų gyventojams, kurių namai yra arti miesto kelių, greitkelių, gamyklų ar fluoro pertekliumi pasižyminčių vietų. Jeigu gyvenate kaime, fluoro toksiškumą galima sumažinti pridedant į dirvožemį aliuminio arba kalcio druskų ir naudojant žemės ūkyje neorganines trąšas.

Atgal

Dalintis:

Palikti komentarą