Folacinas (folio rūgštis)

0

foliorugstis

Folio rūgštis arba vitaminas B9 – vandenyje tirpus, B grupei priskiriamas vitaminas. Folatai – natūralūs gamtoje esantys junginiai, o folio rūgštis yra folato darinys.

Folio rūgštis yra svarbi baltymų apykaitai, nukleorūgščių sintezei, dalyvauja ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose. Ji stimuliuoja ir reguliuoja kraujotakos procesus, turi įtakos aterosklerozės profilaktikai, yra vienas iš aminorūgščių sintezės stimuliatorių. Šis vitaminas svarbus nėščioms moterims, kadangi užtikrina normalų vaisiaus nervinio vamzdelio formavimąsi.

Esant folio rūgšties trūkumui, išsivysto mažakraujystė (anemija), sukeliamas viduriavimas, nėščiosioms – didėja rizika pasireikšti priešlaikiniam gimdymui, vaisius gali būti mažo svorio.

Rekomenduojama paros norma vaikams – 24-80 mikrogramų, paaugliams – 150-200, suaugusiems – 300, nėščiosioms ir žindančioms moterims – 400-800.

Papildomai pravartu vartoti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, esant didesnei rizikai patirti infarktą ar insultą. Taip pat moterims, turinčioms gimdos kaklelio gleivinės pakitimų, nėščioms ir krūtimi žindančioms motinoms kūdikio sveikatai palaikyti bei norint sustiprinti pastojimo tikimybę.

Folio rūgštis randama: žaliose lapinėse daržovėse, špinatuose, brokoliuose, mandarinuose, kepenyse, mėsoje, sūryje, varškėje, avižų kruopose, bulvėse, ankšinėse kultūrose. Folio rūgštį taip pat sintetina žarnyno mikrobiota.

Poveikis organizmui. Folio rūgštis labai svarbi baltymų apykaitai ir nukleino rūgščių, kurios perduoda paveldimumo informaciją, sintezei. Taip folio rūgštis dalyvauja ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose, yra svarbi augimui ir vystymosi procesams. Kartu su vitaminu B12 ji užkerta kelią anemijai (mažakraujystei), nes abu vitaminai reikalingi raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose. Folio rūgštis būtina nėščioms moterims, ji padeda išnešioti vaisių. Folio rūgštis svarbi chemoterapijos šalutinio poveikio profilaktikai.

Patarimas. Valgykite daug šviežių žalių daržovių; nelaikykite paruošto maisto ilgą laiką šiltai. Folio rūgštis nepatvari aukštos temperatūros poveikiui – labai daug šios rūgšties netenkame ilgai šiluma apdorodami maistą.

Atgal

Dalintis:

Palikti komentarą