Geradarės aminorūgštys

0

aminnnnnn

Rinkdamiesi vieną ar kitą patiekalą pasikliaujame skonio ir uoslės receptoriais. Na, dar ir regos. Ragauti gražiai atrodantį ir kelių metrų spinduliu aplink save skleidžiantį gardų kvapą patiekalą – vienas iš gyvenimo malonumų. Tačiau net skaniai atrodantis ir uoslę gundantis maistas ne visada yra vertingas.

Ne paslaptis, kad dabar maisto produktai būna persunkti chemikalų, o vaisiai ir daržovės ant mūsų stalo atkeliauja praleidę nežinia kiek laiko konteineriuose, nokinami ne saulėje, o tamsiuose sandėliuose. Deja, dažnai apie ragaujamo patiekalo sudedamąsias dalis susimąsto tik tie, kurie jau yra spėję patirti įvairių negalavimų dėl netinkamo maisto. Arba tie, kurie laikosi specialios dietos ir nori sulieknėti arba atvirkščiai − priaugti svorio.

Svarbi maisto dalis. Šį kartą nekalbėsime apie kalorijas. Apie jas viskas seniai žinoma – suvartojame jų arba per daug, arba per mažai. Kur kas paslaptingesnės yra aminorūgštys − baltymų statybinė medžiaga, svarbi daugelio organų sudėtinė dalis. Baltymai reikalingi ne tik raumens audinio statybai. Jų randama hormonuose ir enzimuose bei naguose ir plaukuose. Gyvojoje gamtoje rasta daugiau nei 300 skirtingų aminorūgščių. Žmogaus organizme jų randama apie 60, tačiau pagrindinių, baltymus sudarančių, aminorūgščių yra tik 20 – jos vadinamos stebuklingosiomis aminorūgštimis.

Priešingai negu baltymai, kuriuos mūsų organizmas turi suskaidyti, aminorūgštys jau yra iš dalies suskaidytos, todėl jos gali būti įsisavinamos daug greičiau. Paprastai tam tikras aminorūgštis organizmas pasigamina pats, tačiau 8 aminorūgščių rūšys negali būti gaminamos mūsų organizme. Jų turėtume gauti iš maisto, tačiau ne visada valgome tai, ką reikėtų, ir tiek, kiek reikėtų. Tokiu atveju labai praverčia maisto papildai, kuriuose yra nepakeičiamųjų aminorūgščių, vadinamų esminėmis aminorūgštimis. Kitos dvylika aminorūgščių yra neesminės ir gali būti pagamintos kepenyse. Tačiau šis procesas yra labai komplikuotas. Jam reikia daug laiko, todėl geriausia yra užtikrinti, kad visų aminorūgščių į organizmą patektų su maistu ar su maisto papildais.

Kam jos reikalingos? Toli gražu ne vien intensyviai sportuojantiems žmonėms reikalingi maisto papildai su aminorūgštimis. Jų reikia ir augančiam, sveikstančiam po ligų, pervargusiam nuo emocinio krūvio ar streso ar senstančiams organizmui. Aminorūgštys reikalingos visiems, kas nenori pirma laiko prarasti odos tamprumo, plaukų blizgesio ir šiaip nesuglebti ne tik kūniškai, bet ir dvasiškai.

Aminorūgštys visa tai gali kontroliuoti − pagerinti odos būklę, paskatinti plaukų augimą, sumažinti osteoporozės požymius, pagerinti miegą, normalizuoti centrinės nervų sistemos veiklą, padidinti organizmo atsparumą, moterims sumažinti priešmenstruacinio sindromo pojūčius.

Dalintis:

Palikti komentarą