Grikis

0

grikis

Grikiai stiprina organizmo imuninę sistemą, raumenis, šalina iš organizmo šlakus, toksines ir radioaktyvias medžiagas, cholesterolio perteklių. Grikių patariama valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių bei kepenų ligomis, cukriniu diabetu, prostatitu, artritu, reumatu, turintiems medžiagų apykaitos sutrikimų žmonėms.

Širdies ir kraujagyslių ligos

  • Sergantiesiems ateroskleroze patariama gerti grikių žolės nuoviro: šaukštelį džiovintos susmulkintos grikių žolės užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite minutę, uždenkite ir palikite nusistovėti 10–15 minučių. Gerkite po 2–3 stiklines per dieną 1–2 mėnesius, kol pagerės savijauta.
  • Sutrikus kraujotakai, spazmuojant kraujagyslėms, sergant leukoze patariama gerti grikių žolės antpilo: šaukštą sausos susmulkintos grikių žolės suberkite į termosą, užpilkite puse litro verdančio vandens ir palikite 1–2 valandas prisitraukti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną 4–8 savaites.

Kraujo stiprinimas

  • Anemijos gydymas grikiais: sausoje keptuvėje pakaitinkite grikių kruopų, atvėsinkite ir sumalkite kavamale. Stiklinėje šilto pieno išmaišykite po šaukštą grikių miltų bei medaus ir išgerkite.
  • Grikių žiedų antpilo patariama gerti sergantiesiems anemija, leukoze ir baltakraujyste: šaukštą džiovintų susmulkintų grikių žiedų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną. Be to, grikių žiedų antpilas padeda sergant kvėpavimo takų ligomis, palengvina atsikosėjimą.
  • Liaudies medicinos žinovai sergantiesiems anemija pataria pasigaminti grikių chalvos ir valgyti jos kasdien bent po šaukštą: lygiomis dalimis sumaišykite grikių miltus su medumi.
  • Opaligė ir skydliaukės ligos
  • Sergantiesiems ūmia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige patariama 1–2 mėnesius vartoti taip paruoštų grikių kruopų: sausoje keptuvėje pakepinkite grikių kruopų. Vakare 3–4 šaukštus šių kruopų suberkite į termosą, užpilkite 300 ml verdančio vandens ir palikite nusistovėti per naktį. Grikių kruopas suvalgykite pusryčiaudami.
  • Gydomasis mišinys nuo skydliaukės ligų: sumaišykite po stiklinę maltų grikių kruopų, susmulkintų graikinių riešutų ir medaus, geriausia grikių arba liepų. Mišinio vartokite vieną kartą per savaitę. Per dieną suvalgykite ne daugiau kaip 2 stiklines mišinio, užgerdami vandeniu arba žaliąja arbata. Geriausia, kad tą dieną valgytumėte tik šio mišinio. Jį laikykite šaldytuve. Taip gydykitės 3–6 mėnesius, kol pagerės savijauta.

Cukrinis diabetas

  • Veiksmingas diabeto, ypač pradinės stadijos, gydomasis mišinys, tinkantis ir vaikų cukriniam diabetui gydyti: sumaišykite 5 dalis maltų grikių kruopų ir 1 dalį susmulkintų graikinių riešutų.
  • Vakare į stiklinę suberkite šaukštą mišinio, užpilkite ketvirtadalį stiklinės rūgusio pieno arba kefyro, nemaišykite ir palikite per naktį. Ryte subrinkusią košę suvalgykite vietoj pusryčių. Gydymosi metu 2 kartus per dieną, pusvalandį prieš pietus ir vakarienę, suvalgykite po šaukštą sauso mišinio. Mišinį vartokite 3 savaites.
  • Sergantiesiems cukriniu diabetu galima vartoti ir paprastesnio mišinio: 1–2 šaukštus grikių miltų užpilkite 300 ml rūgusio pieno arba kefyro, išmaišykite. Gerkite ryte ir vakare pusvalandį prieš valgį ne trumpiau kaip 3 mėnesius.

Odos ligos ir kosmetika

  • Sergantiesiems žvyneline: stiklinę grikių kruopų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies, palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Šiuo nuoviru tepkite gydomas vietas 3–4 kartus per dieną.
  • Egzemos gydymas: grikių miltus sumaišykite su šaltu virintu vandeniu, kol susidarys grietinės tirščio tyrelė. Šia tyrele tepkite gydomas vietas 1–2 kartus per dieną.
  • Visų tipų odai tinkanti vitamininė kaukė: šaukštelį grikių miltų sumaišykite su kiaušinio tryniu ir 2 smulkiai tarkuotomis morkomis. Mišinį užtepkite ant veido ir kaklo, palaikykite 20 minučių, tada nuplaukite šiltu vandeniu. Kaukes darykite kas antrą dieną visą mėnesį.

Grikių gėrimai ir košė

  • Grikių lapų ir žiedų arbatos patariama gerti sergantiesiems ateroskleroze, ypač kai padidėjęs kraujospūdis.
  • Grikių arbata gerina miegą, todėl jos patariama gerti vakarieniaujant.
  • Senjorams: stiklinėje vandens gerai išmaišykite 3 šaukštus grikių miltų, kol susidarys grietinės tirščio tyrelė. Maišydami į tyrelę supilkite litrą verdančio vandens, pavirkite 3–5 minutes ant silpnos ugnies, paskui palikite, kol atvės. Į gėrimą įdėkite medaus ir trintų riešutų. Gerkite du mėnesius po pusę stiklinės ryte ir vakare. Gėrimas suteikia jėgų, ypač naudingas sergantiesiems ateroskleroze.
  • Pagyvenusiems ir sveikstantiems po sunkių ligų žmonėms patariama valgyti grikių košės. Ji naudinga ir nervingiems bei pernelyg jautriems žmonėms.

Dėmesio! Vidiniam vartojimui švieži grikių lapai ir žiedai netinkami, nes yra nuodingi. Nuodingų ypatybių nebelieka džiovintuose grikiuose. Atsargiai vartoti grikių preparatus turėtų tie, kam padidėjęs kraujo krešėjimas.

 

Sėjamasis  grikis VIRTUVĖJE

 

Grikių vaisiai (grūdai) baltymų kiekiu prilygsta ankštinėms kultūroms: jų kruopos, miltai yra vertingi dietiniai produktai. Grikių kruopos vartojamos sriuboms, košėms, apkepams gaminti; iš jų kepami paplotėliai, blynai. Kruopos vartojamos kaip atskiras patiekalas ir kaip garnyras, įdaras bei kruopų apkepai. Grikių košės rekomenduojamos nutukus.

Biri grikių košė

1,5 stiklinės grikių kruopų, 3 stiklinės vandens, druskos pagal skonį.

Grikių kruopas paskrudinti keptuvėje (be riebalų), supilti į puodą ir užpilti verdančiu vandeniu, leisti nusėsti, vandenį nupilti ir vėl užpilti pasūdytu verdančiu vandeniu, išmaišyti ir virti, kol sutirštės. Indą uždengti dangteliu ir košę įdėti į orkaitę, kad šustų. Patiekti karštą su sviestu, mažais kubeliais supjaustytų lašinių spirgučiais, su supjaustytais ir pakepintais svogūnais.

Grikių kruopų maltinukai

Stiklinė grikių kruopų, 200 g varškės, 1-2 kiaušiniai, šaukštelis cukraus, 0,5 stiklinės džiūvėsėlių, 2 šaukštai sviesto ar aliejaus.

Į pasūdytą verdantį vandenį supilti kruopas ir maišant pavirti 30 min., kol sutirštės. Po to košę atvėsinti. Į gerai ištrintą varškę įdėti cukraus, išplaktą kiaušinį, virtas kruopas, gerai išmaišyti ir daryti apvalius maltinukus. Pagamintus maltinukus apvolioti džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių apkepinti aliejuje. Maltinukai valgyti su grietine.

Grikių kruopų apkepas

2 stiklinės grikių kruopų, 2 stiklinės vandens arba pieno, 2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai grietinės, 2 stiklinės varškės arba grybų, kepenų ar kiaušinių įdaro, druskos pagal skonį.

Išvirti grikių košę. Apkepo indą ištepti riebalais, pabarstyti džiūvėsėliais ir dėti vieną sluoksnį grikių košės, kitą sluoksnį bet kurio recepte minėto įdaro. Viršutinis sluoksnis turi būti grikių košės. Viršų užpilti grietine ir kepti orkaitėje. Į stalą tiekti su visu indu, kuriame kepė, ir užpilti tirpintu sviestu bei grietine.

Grikių kruopos, net ir ilgai laikytos, nepraranda savo energinių ir maistinių ypatybių. Grikius organizmas geriausiai pasisavina su pienu. Jei ketinate pirkti grikių kruopų, rinkitės pačias šviesiausias, nes rusvos gali būti apdorotos labai aukštoje temperatūroje.

Dalintis:

Comments are closed.