Bulvę galime pavadinti lietuvių nacionalinės virtuvės karaliene. Turbūt žinote nemažai patiekalų, kuriuos galima pagaminti būtent iš šios daržovės. O ar esate girdėjusios apie gydomąsias šio kasdienio produkto savybes? Jei ne, tai kviečiame susipažinti:
- Suvalgiusi 200 g su lupenomis virtų bulvių gausi net pusę vitamino C paros normos ir lengviau atsilaikysi prieš peršalimo ligų sukėlėjus;
- Bulvėse daug kalio – mikroelemento, skatinančio skysčių išsiskyrimą. Nemažai jo lieka ir virtose bulvėse. Todėl virtų bulvių patariama valgyti esant patinimams. Geriau – nesūdytų, nes druska sulaiko skysčius;
- Pastebėta, kad bulvių sultys mažina padidėjusį kraujo spaudimą. Manoma, kad taip veikia sultyse esanti medžiaga acetilcholinas;
- Sergant viršutinių kvėpavimo takų kataru, bronchitu, laringitu, ypač kai kamuoja kosulys, o atsikosėtu sunku, labai padeda kvėpavimas išvirusių bulvių garais. Tik nepamirškite prieš palinkdama virš puodo nukelti jo nuo ugnies;
- Liaudies medicinoje seniai žinomas gydomasis bulvių sulčių poveikis. Jų skonis tikrai nėra malonus, bet labai sveika gerti sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Bulvių sultimis gydomas ir gastritas, tik jas reikia gerti reguliariai: po pusę stiklinės 2–3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį;
Senovėje žmonės bulvėmis gydydavo nudegimus ir nušalimus: prie pažeistos vietos buvo dedami bulvių tarkiai. Perkaitus saulėje gali padėti virtų bulvių kaukės, nes jos drėkina ir gaivina perdžiūvusią odą. Į virtų bulvių tyrę reikia įpilti grietinėlės ir tyre tepti veidą ar kūną