Imbieras

0

ginger

Imbieras kilęs iš Pietų Azijos, džiovintu pavidalu pasiekė Viduržemio jūros regioną ir viduramžių laikais tapo Europoje vienu populiariausiu prieskonių. Jau prieš 5000 metų imbieras buvo rekomenduojamas peršalus, karščiuojant. Kinų jūrininkai kramtydavo imbierą arba dėdavo jo į maistą kaip priemonę nuo jūrligės. Graikai dievino imbierą dėl jo savybės gerinti virškinimą.

Geriau pasirinkti šviežią imbierą, negu džiovintą arba maltą, kadangi šviežias yra gerokai kvapnesnis ir jame daugiau aktyviųjų medžiagų. Šviežio imbiero šaknis turi būti kieta, glotni ir ant jos neturi būti jokių juodų dėmių ar pelėsių. Šviežias imbieras būna jaunas ir senas. Seną imbierą būtinai reikia nulupti prieš vartojimą, jauno lupti nereikia.

Imbieras yra turtingas vitaminais C, B1, B2, A, jame gausu magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies, kalio, natrio ir cinko. Jei jaučiate sunkumą skrandyje, viso kūno vangumą, nuolat pavargstate ir susierzinate, jei jūsų akys prarado spindesį, oda išbalusi, netekote apetito, o iš burnos sklinda blogas kvapas, galima spręsti, kad jūsų organizme yra daug neteisingo virškinimo atliekų, t.y. šlakų ir toksinų.

Jeigu peršalote, imbieras ir čia padės. Pasidarykite tonizuojantį citrinos, šviežio imbiero ir medaus gėrimą arba mišinį.

Šis mišinys tinka ne tik peršalimo ligų gydymui, bet ir virškinimo gerinimui, imuniteto stiprinimui, kraujospūdžio reguliavimui.

Padeda palaikyti gerą sveikatą, o susirgus – ją greitai atstatyti.

Vartojamas po 1-2 arbatinius šaukštelius prieš valgį. Taip pat galima pasidaryti arbatą, užpilant mišinį karštu, bet ne verdančiu vandeniu.

Mišinį sudaro:

100 g imbiero (pagal skonį galima imbiero kiekį didinti ar mažinti)

200 g citrinų

150 g medaus

Imbiero šakniastiebius nulupkite, o patį imbierą sumalkite (galima naudoti paprasčiausią mėsmalę). Citrinas nuplaukite ir, išėmę kauliukus, sumalkite su visa žievele. Įmaišykite medų ir naudokite.

Imbieras ramina skausmą. Didžiojoje Britanijoje imbieru malšina skrandžio dieglius, o Indijoje šviežią imbiero košę tepa ant smilkinių esant migrenai.

Imbieras naudingas ir sergant artritu, jis mažina cholesterolio kiekį.

Nors imbieras – tikrai stebuklingas vaistas, tačiau nereikia persistengti, tarytum kuo daugiau naudosime imbiero, tuo sveikesni būsime. Tik teisingai naudodami prieskonius maistą pagardinsime, o gydymas taps efektyvus. Dideli imbiero kiekiai netinkami turintiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų, taip pat odos uždegimų, atvirų kraujuojančių žaizdų. Besilaukiančios moterys imbiero turėtų naudoti atsargiai, sumažintomis dozėmis.

Lašas imbierinio aliejaus karštoje vonioje nuims raumenų skausmą. Masažas su šiuo aliejumi gerina kraujotaką, greitina riebalų apykaitą. Jo aplikacijos naudojamos reumatizmo profilaktikai. Gydomasis eterinis aliejus vis dažniau sutinkamas aromaterapinėse kompozicijose.

 

IMBIERAS VIRTUVĖJE

Imbieras, senovėje naudotas šleikštuliui gydyti, šiandien yra vienas populiariausių ir madingiausių prieskonių. Pateikiame keletą receptų, kuriuose atsiskleidžia geriausios imbiero savybės. Nebijokite eksperimentuoti!

Ryžiai su citrina ir imbieru

Jei atsibodo įprastas ryžių skonis, pabandykite juos paskaninti imbiero ir citrinos aromatais. Galite patiekti kaip garnyrą arba kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.

Gaminimo trukmė: 40 minučių

12 garnyro porcijų reikės:

2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų šviežio imbiero (nuskuskite ir sutarkuokite), ½ šaukšto kmynų, 1 žaliosios citrinos, ½ šaukštelio cinamono, 4 stiklinių vandens, 2 stiklinių Basmati ryžių, 2 šaukštelių druskos.

Gaminimo būdas:

1. Gilioje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų.

2. Sudėkite tarkuotą imbierą ir kmynus. Kepinkite 1 minutę.

3. Supilkite 4 stiklines vandens. Leiskite užvirti.

4. Suberkite ryžius ir druską.

5. Sumažinkite ugnį iki silpnos; uždenkite keptuvę ir troškinkite 15–18 minučių, kol visas vanduo bus absorbuotas, o ryžiai suminkštės.

6. Įlašinkite žaliosios citrinos sulčių ir įberkite žiupsnelį tarkuotos žievelės.

Vienoje porcijoje yra:
126 kalorijos, 3 g riebalų, 25 g angliavandenių, 3 g baltymų.

Tuno kepsnys su apelsinais ir imbieru

Tai nuostabus ant grotelių keptas patiekalas. Barbekiu vakarėlyje pakeis nusibodusią jautieną.

Gaminimo trukmė: 20 minučių

6 porcijoms reikės:

½ stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 2 šaukštų vaisių marmelado, 1 ½ šaukšto tarkuotos imbiero šaknies, 1 ½ šaukšto aliejaus, 700 g tuno filė, 1 ½ stiklinės apelsino skiltelių, 1 stiklinės susmulkinto svogūno.

Gaminimo būdas:

1. Dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, marmeladą, imbierą ir aliejų.

2. Į dubenį su gautu marinatu sudėkite tuno filė, marinuokite 30 min. Vieną kartą apverskite tuną ant kitos pusės.

4. Tuno kepsnius kepkite ant grotelių. Marinatą supilkite į gilią keptuvę.

5. Į keptuvę su marinatu sudėkite apelsinų skilteles, svogūnus ir patroškinkite 2 minutes. Gausite padažą.

6. Tuno kepsnius apliekite padažu ir patiekite.

Vienoje porcijoje yra:
292 kalorijos, 10 g riebalų, 13 g angliavandenių, 34 g baltymų

Dalintis:

Comments are closed.