L-karnitinas

0

karnitinas

L-karnitinas – tai natūrali, į B grupės vitaminus panaši veiklioji medžiaga, kuri yra svarbi energijos gamybos procesui ir riebalų metabolizmui. Tai aminorūgščių junginys, reikalingas raumenims, širdžiai, kepenims, inkstams, galvos smegenims, imuninei sistemai.

L-karnitinas yra sintetinamas žmogaus organizme (kepenyse ir inkstuose), tačiau dėl įvairių priežasčių jo gali pasigaminti nepakankamai, pvz., augančiame organizme, vegetarams ar nepakankamai besimaitinantiems, daug sportuojantiems ar intensyviai dirbantiems žmonėms. Taip pat L-karnitino daugiau reikia esant stresui, ilgalaikei įtampai, vartojant daug riebalų. O kad raumenys išlaikytų tonusą, tai L-karnitino turi gauti pastoviai. Taip pat L-karnitinas yra svarbi maistinė medžiaga, kuri aprūpina energija širdį. Jis taip pat susilpnina laisvųjų radikalų susidarymą. Pagrindinė L-karnitino metabolizmo funkcija yra riebalų oksidacijos stimuliavimas, todėl riebalai yra sudeginami ir neleidžiama jiems kauptis. Dėl to neatsiranda viršsvorio. Jis taip pat yra raumenų energijos šaltinis. Taigi, L-karnitinas yra geras maisto papildas, kuris degina riebalus, suteikia energijos raumenims ir neleidžia kauptis riebalams.

Lkarnitino naudojimo sritys:

Lieknėjimas. Jis puikiai tinka norintiems kontroliuoti kūno svorį. Aišku, vartojant vien L-karnitiną, svoris nesumažės, reikia taip pat mažinti suvartojamų kalorijų skaičių ir derinti tai su fizine veikla. L-karnitinas tik paspartina maisto riebalų deginimą ir sumažina alkio pojūtį..

Sportas. Jis pagerina kraujo apytaką ir raumenų aprūpinimą deguonimi. Po intensyvaus fizinio krūvio padeda greičiau atsigauti organizmui, skatina baltymų sintezę, raumenų masės formavimąsi.

Nėštumas. Dėl padidėjusio L-karnitino poreikio jo reikia vartoti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims. Stiprus jo kiekio sumažėjimas pastebimas jau 12-tą nėštumo savaitę.

Vegetarizmas. Kadangi vegetarai nevalgo raudonos mėsos, kurioje yra daugiausia L-karnitino, todėl jiems pasireiškia jo trūkumas ir reikia vartoti papildomai.

Cukrinis diabetas. Sergančiųjų diabetu dažnai yra per didelis kraujo lipidų kiekis, L-karnitinas sumažina jų kiekį. Taip pat sergančiųjų širdžiai tenka didelis krūvis, todėl būtinas papildomas L-karnitino vartojimas.

Senyvas amžius. Bėgant laukui mažėja organizmo sugebėjimas pasigaminti L-karnitino, nes riebių medžiagų apykaita yra lėtesnė, sumažėja baltymų raumenyse. Taip pat pagyvenę žmonės mažiau valgo, sumažėjęs jų apetitas, todėl sumažėja ir L-karnitino kiekis organizme.

Jį turėtų vartoti ir tie, kurie nori tausoti savo sveikatą. Papildomai vartojant L-karnitino, galima sulaukti teigiamo poveikio sveikatai ir fizinei būklei.

Preparatas gali būti vartojamas ilgą laiką (nuo kelių mėnesių iki metų), nes nesukelia nepageidaujamų poveikių. Jo perteklius pašalinamas su šlapimu.

L-karnitino rekomenduojama vartoti po 300–1000mg per dieną. Dėl didesnio jo poreikio (sportininkams, nėščiosioms, vegetarams, norintiems atsikratyti viršsvorio) galima vartoti ir daugiau. Nepatartina vartoti vakare, nes gali būti sunkiau užmigti, todėl, kad L-karnitinas pasižymi poveikiu, didinančiu žmogaus aktyvumą.

Vaikams irgi galima vartoti papildomai L-karnitino. Tiems, kurie valgo vegetarišką maistą, turi antsvorio, yra neaktyvūs, serga cukriniu diabetu, turi augimo sutrikimų, pasireiškia dažnos infekcijos, papildomas L-karnitino vartojimas turi teigiamą poveikį. Tačiau, jeigu vaikas yra sveikas, maitinasi subalansuotai, tai jam nebūtinas papildomas L-karnitino vartojimas.

Kai trūksta Lkarnitino, pasireiškia šie požymiai:

  • nuovargis ar išsekimas;
  • sumažėjęs fizinis aktyvumas;
  • riebalų kaupimasis audiniuose, susilpnėjusi riebalų apykaita.
Dalintis:

Comments are closed.