Linai virtuvėje

0

flaxseed-and-flax-meal

Mūsų nacionalinėje virtuvėje vertinamas tiek aliejus, tiek ir linų sėmenys. Žemaitijoje ypač dideliu skanėstu laikoma spirgynė – pakepinti ir sugrūsti sėmenys. Lietuvoje sėmenų aliejus XIX a. antrojoje pusėje pradėtas spausti aliejinėse ir buvo vartojamas kepimui, juo skaninamos mišrainės, sriubos ir kt.

Maistui pagardinti naudojami linų sėmenys, kurie turi iki 30 proc. gleivingų bei kitokių skaidulinių medžiagų, taip pat juose aptinkama 236 mg kalcio, 622 mg fosforo, 831 mg kalio bei beveik visų mikroelementų, juose randama beveik visų aminorūgščių, taip pat vitamino C, E ir pėdsakai kitų. Sėmenyse esančios skaidulos skrandyje brinksta ir tai suteikia sotumo jausmą, todėl sėmenys rekomenduojama vartoti kaip organizmą detoksikuojantį ir dietinį produktą.

Žemaitiška spirgynė

0,5 l linų sėmenų, 2 svogūnai, druskos, maltų juodųjų pipirų, su lupenomis virtos bulvės.

Linų sėmenis pakepinkite. Apskrudusius sugrūskite, kad pasidarytų vientisa masė, ir vėl sudėkite į keptuvę. Į sėmenis įberkite smulkiai supjaustytus svogūnus, truputį pipirų, druskos ir šiek tiek pakepinkite. Valgykite su karštomis virtomis bulvėmis, jas padažydami į spirgynę.

Burokėlių sriuba su grūstais sėmenimis

1 kg burokėlių, 100 g aliejaus, 1 stiklinė grūstų sėmenų, pipirų, druskos, svogūnų.

Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir pakepinkite aliejuje. Linų sėmenis paskrudinkite ir gerai sugrūskite. Tada juos užpilkite 1 l verdančio vandens, išmaišykite ir perkoškite. Šiuo skysčiu užpilkite pakepintus burokėlius, įberkite druskos, pipirų, smulkiai supjaustytų svogūnų. Truputį pakaitinkite. Barščius patiekite su virtomis bulvėmis.

Stipruolių sriuba

1 galvutė česnako, 3 kiaušiniai, 75 g sviesto, 2 l vandens, 4 šaukštai linų sėmenų aliejaus, 75 g fermentinio sūrio, druskos, pipirų, maltos paprikos.

Puode užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite susmulkintus česnakus, druską, pipirus, paprikos miltelius ir virkite ant mažos ugnies 4 min. Dubenėlyje išplakite kiaušinius su likusiu vandeniu, įpilkite truputį karštos sriubos, gerai išmaišykite ir supilkite į puodą. Įdėkite sviesto, jei reikia, dar prieskonių ir pavirkite kelias minutes. Tuomet į sriubą įpilkite sėmenų aliejaus ir, išpilstę į lėkštes, įmeskite fermentinio sūrio kubelių.

Silkė su linų sėmenimis

4 gabalėliai silkių filė, 3 šaukštai linų sėmenų, 1 stiklinė išmirkytų džiovintų grybų, 1 svogūnas, 50 g sviesto, druskos, pipirų.

Silkių filė supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į silkinę.

Grybus išvirkite pasūdytame vandenyje ir smulkiai supjaustykite. Sumalkite arba sugrūskite linų sėmenis. Susmulkinkite svogūną. Grybus, linų sėmenis ir svogūną pakepinkite svieste. Įberkite druskos ir pipirų. Paruoštą masę uždėkite ant silkės.

Linų sėmenų paštetas

Linų sėmenis paskrudiname keptuvėje ir sumalame. Atskirai aliejuje ar lydytame svieste patroškiname daržovių: morkų, cukinijų, porų. Į troškinį įdedame sumaltus sėmenis, įpilame vandens ir verdame, kol masė taps grietinės tirštumo. Baigdami virti paskaniname petražolėmis, baziliku, peletrūnu.

Linų sėmenų krekeriai

Paprasta paruošti ir labai skanu.

¼ puodelio skrudintų linų sėmenų, ¼ puodelio maltų linų sėmenų, 1 ½ puodelio miltų, ½ arb. šaukštelio kepimo miltelių, ½ arb. šaukštelio druskos, 4 arb. šaukšteliai minkšto sviesto arba margarino, ½ puodelio lieso pieno.

Į dubenį suberkite skrudintus ir maltus linų sėmenis, miltus, kepimo miltelius, druską ir sviestą ar margariną. Gerai išmaišykite, supilkite pieną ir minkykite, kol gausite minkštą tešlą. Ją apgaubkite plėvele ir 10 minučių palaikykite šaldytuve.

Tešlą padalykite į 4 dalis ir kiekvieną jų iškočiokite į 2 mm storio lakštus. Juos supjaustykite į 6×6 cm kvadratėlius. Šiuos kvadratėlius sudėkite į skardą, pabarstytą miltais. Kepkite 160 0C temperatūroje apie 20 minučių, kol krekeriai apskrus.

Sūrio kamuoliai su pipirais ir linų sėmenimis

Visi prašys Jūsų šio paprasto recepto.

250 g neriebaus tepamo sūrio, 1 arb. šaukštelis stambiai maltų juodųjų pipirų, 1 arb. šaukštelis šviežių prieskoninių žolelių (krapų, petražolių ar kt.), 2 valg. šaukštai skrudintų linų sėmenų.

Dubenyje šakute sumaišykite tepamą sūrį, pipirus ir žoleles, kol gausis vientisa masė. Ją padalykite į 2 dalis, iš kurių kiekvienos suformuokite po kamuoliuką. Juos apvoliokite skrudintuose linų sėmenyse ir 2 valandas uždengtus palaikykite šaldytuve.

Patiekite su krekeriais ir daržovėmis.

Sėmeninis garnyras prie žuvies

1 stiklinė linų sėmenų, 4 bulvės, 100 g juodos duonos, druskos.

Linų sėmenis truputį paskrudinkite ir gerai sugrūskite. Bulves išvirkite su lupenomis, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Nedideliais kubeliais supjaustykite ir duoną. Visus paruoštus produktus sumaišykite, paskaninkite druska ir patiekite prie žuvies patiekalų.

Virtų daržovių mišrainė su sėmenų aliejumi

500 g virtų pupelių, 2 virtos morkos, 2 virtos bulvės, 1 šaukštelis kmynų, 2 svogūnai, 150 g sėmenų aliejaus, druskos, pipirų.

Morkas ir bulves supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su virtomis pupelėmis. Kmynus išbrinkinkite šaltame vandenyje, nusausinkite ir suberkite į mišrainę. Svogūnus susmulkinkite ir patroškinkite aliejuje ant nedidelės ugnies. Tada sudėkite į mišrainę, įberkite druskos bei pipirų, išmaišykite.

Atgal

Dalintis:

Comments are closed.