Melisa

0

melisa

Melisa vartojama kaip raminamasis, skausmą malšinantis vaistas. Arbata geriama nuo širdies skaudėjimo, kaulų skausmų, galvos svaigimo; ji skatina prakaitavimą, gerina medžiagų apykaitą. Jei nesveikos dantenos ir skauda dantis, melisos žolės antpilu skalaujama burna. Taip pat šalinamas nemalonus burnos kvapas. Jos kompresai dedami kamuojant sąnarių, raumenų reumatiniams skausmams, ant sumušimų ir opų. Lapų ištraukos vartojamos įsisenėjusioms žaizdoms gydyti.

Nuo nervinio pobūdžio skrandžio spazmų

2 šaukštelius džiovintos ir susmulkintos vaistinės melisos žolės užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens, 10 min. palaikyti, kad pritrauktų, nukošti ir gerti prieš valgį po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.

Nuo širdies nepakankamumo

Šaukštą vaistinės melisos užplikyti ¼ litro verdančio vandens ir palaikyti 15 min., kad pritrauktų. Kasdien gerti šių žolių arbatos po 2-3 puodelius.

Nuo stipraus širdies plakimo, skausmų širdies plote gerti 10-15 lašų melisos eterinio aliejaus.

Nuo nemigos

2-3 šaukštelius susmulkintos žaliavos termose užplikyti 250 ml karšto (iki 85 °C!) vandens, po 15-20 min. nukošti, nuspausti. Gerti po stiklinę medumi pasaldintos arbatos ryte ir vakare prieš miegą.

Melisos tinktūra

Į 100 ml 70 % spirito pamerkti 10 g melisos lapų. Šia tinktūra kelis kartus per dieną tepti pūslėtas vietas. Slopina viruso dauginimąsi, bet nepažeidžia organizmo ląstelių.

Vaistinė melisa VIRTUVĖJE

Melisų eterinio aliejaus pagrindinis komponentas citralis suteikia augalams malonų, gaivinantį, citrinas primenantį kvapą. Šviežiais ir džiovintais melisų lapais skaninami patiekalai, kuriems šis kvapas tinka. Švieži lapai vartojami daržovių salotoms, agurkų ir pomidorų konservams, arbatoms; švieži ir džiovinti – žuvies (ypač karpio), grybų, mėsos (kiaulienos, veršienos, paukštienos), varškės, kiaušinių patiekalams, pieniškoms, daržovių ir paukštienos sriuboms, kompotams, giroms bei gaiviesiems gėrimams, actui paskaninti, taip pat likeriams aromatizuoti.

Salotos iš melisos

400 g virtų bulvių, 50 g svogūnų laiškų.

Salotas pabarstyti 40 g susmulkintos melisos, įdėti 50 g grietinės ir pagal skonį druskos.

Sriuboms paskaninti

Mišinys: 100 g dilgėlių miltelių ir 50 g melisos miltelių.

Melisos ir kiaulpienių lapų salotos

20 g vaistinės melisos lapų, 100 g kiaulpienių lapų, šaukštas grietinės arba aliejaus, druskos pagal skonį.

Melisos ir kiaulpienių lapus smulkiai supjaustyti, pasūdyti, uždaryti grietine arba aliejumi.

Raugiant agurkus ir pomidorus

Kiekvieną sluoksnį perdengti melisos, vyšnios ir ąžuolo lapais. Agurkai būna puikios išvaizdos.

Verta žinoti

Žalumynai dedami 1-2 min. prieš patiekiant į stalą.

Milteliais mėsos ir žuvies patiekalai skaninami likus 3 min. iki paruošimo pabaigos

Dalintis:

Comments are closed.