Mitybos mitai

0

sugar

Rudasis cukrus ar rudi vištų kiaušiniai parduotuvėse parduodami brangiau. To priežastis – visuomenėje paplitęs mitas, kad būtent tokios spalvos maisto produktai yra kokybiškesni.

Vilniaus pedagoginio universiteto Technologinio ugdymo katedros profesorė, habilituota mokslų daktarė Manefa Miškinienė griauna šiuos mitus.

Rudi kiaušiniai maistingesni negu balti

Nepaisant plačiai paplitusio mitybos mito, kiaušinio lukšto spalva neturi įtakos kiaušinių kokybei, skoniui, maistinei vertei, kulinarinėms savybėms ar lukšto storiui.

Kiaušinio lukšto spalva priklauso tik nuo vištų veislės.

Kiaušinius baltu lukštu deda baltaplunksnės vištos su baltais ausies lezgeliais, o rudus kiaušinius deda vištos rudomis plunksnomis ir raudonais ausies lezgeliais. Tarp kiaušinių baltu ar rudu lukštu nėra skirtumo nei skonio, nei maisto medžiagų kiekio požiūriu.

Kiaušinių valgymas pakelia Jūsų cholesterolį

Toks teiginys atsirado dėl to, kad kiaušinio trynyje cholesterolio koncentracija yra didžiausia palyginti su bet kokiu kitu maistu (190 mg). Tačiau vis dėlto toks cholesterolio kiekis nesukels rimtų problemų, jei kiaušiniai bus valgomi saikingai. Be to, trynyje yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių ir lecitino, todėl cholesterolis nenusėda ant kraujagyslių sienelių.

Mokslas teigia, kad suvalgę vieną kiaušinį per dieną nepakelsite cholesterolio lygio ir kad kiaušinis iš tikrųjų yra didelis naudingų maisto medžiagų šaltinis.

Rudasis cukrus yra geresnis negu baltasis

Rudasis cukrus, parduodamas parduotuvėse, iš tikrųjų yra susmulkintas baltasis cukrus su melasos priedu. Taip, rudajame cukruje yra nedidelis kiekis mineralinių medžiagų, bet jos atneštų naudos nebent tuomet, jei jūs kiekvieną dieną suvalgytumėt milžinišką kiekį rudojo cukraus.

Mineralinių medžiagų kiekio skirtumas tarp rudojo ir baltojo cukraus yra absoliučiai nereikšmingas. Taigi, idėja, kad egzistuoja didelis skirtumas tarp rudojo ir baltojo cukraus, yra tik dar vienas mitybos mitas.

Dalintis:

Palikti komentarą