Prieskoniai ir sveikata

0

shutterstock_222504232

Jau senovėje buvo žinoma, kad yra labai daug soduose, laukuose, miškuose ir net dykumose augančių žolelių, kurios ne tik pagardina maistą, bet ir stiprina sveikatą, padeda greičiau pasveikti sergantiems. Tai prieskoniai, pirmiausiai suteikiantys skonį ir aromatą gaminamam maistui, be to, šios žolelės, augalai yra vitaminų ir įvairių mikroelementų šaltinis, gerina virškinimą, padeda valyti organizmą. Prieskoniai- tai augalai, turinys daug biologiškai aktyvių medžiagų, antioksidantų. Jie kaupia kosminę energiją ir perduoda ją žmogui. Kiekvienas prieskoninis augalas veikia skirtingai ir todėl prieš vartojant reikia gerai perprasti kiekvieno jų savybes.

Dar Avicena siūlė lytinę potenciją stiprinti prieskoniais- imbieru, pipirais, cinamonu, kardamonu ir kt. Pietų šalyse, kur daugiausiai auginama ir valgoma įvairių prieskonių, retai sergama virškinimo trakto ligomis, žarnyno vėžiu ir net dantų, širdies bei kt. ligomis.

Lietuvoje irgi nuo seno auginami bei vartojami įvairūs prieskoniniai augalai. Juos vis labiau papildo, net pakeičia prieskoniai iš egzotiškų šalių, kurie dažniausiai veikia daug stipriau. Augalai, augę skurdžiomis gamtinėmis sąlygomis, dykumose, kur daug saulės, dažnai turi sukaupę savyje daugiau veikliųjų medžiagų, gyvos energijos, daugiau antioksidantų.

Nuo seno Lietuvoje vartojami pertažolė, mėta, gelsvė, raudonėlis, krienai, krapai, pipirai, kmynai, kalendra, mairūnas, bazilikas ir kt. Kaip prieskonius, o kartais kaip ir maistą, galima vartoti pienę, garšvą, dilgėlę. Juos galima vartoti tiek žalius pavasarį ir vasarą (geriau jaunus lapelius), tiek sudžiovintus ir sutrintus į miltelius žiemą. Tad kuo mums naudingi prieskoniniai augalai, be jų malonaus aromato ir maistui suteikiamo skonio?

Petražolė – ne tik nuostabi prieskoninė daržovė, bet dažnai net vaistažolių karaliene vadinamas augalas. Joje daug vitaminų E, S, kalcio, geležies. Tai puikus šlapimą varantis vaistas, sumažinantis pilvo pūtimą, skausmą, krūtų tempimą prieš menstruacijas, padedantis inkstams pašalinti nereikalingas medžiagas, taip pat pasižymi dezinfekuojančiomis, bei atsikosėjimą skatinančiomis savybėmis.

Krapai, ypač jų sėklos, palengvina virškinimą, užkerta kelią susidaryti žarnyne dujoms, mažina kraujo spaudimą, padeda, gydyti vaikus nuo naktinio šlapimo nelaikymo, tinka sergant stenokardija, širdies veiklos nepakankamumu, turint akmenų inkstuose ar šlapimo pūslėje. Jais patariama gydyti hemorojų. Krapai didina pieno kiekį krūtimi maitinančioms moterims.

Raudonėlis turi daug eterinių aliejų, karotino, vitamino C. Jis gerina virškinimą sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, padeda pakilus kraujospūdžiui, sergant gripu, bronchitu, diabetu. Raudonėlis gerai valo kraują ir jo arbata vartojama kaip priešvėžinis vaistas.

Krienai turi daug medžiagų, kurios užmuša bakterijas, daug vitamino C, fermentų, mineralinių medžiagų. Jie liaudies medicinoje vartojami nuo nevaisingumo, ypač vėžio profilaktikai. Siūlomas toks receptas: 100g tarkuotų krienų užpilti 500ml degtinės ir palaikyti stikliniame inde saulėje 30 dienų. Vartoti po 1 valg. šaukštą 2-3 kartus per dieną po valgio neužgeriant.

Bazilikas stiprina imuninę sistemą, maitiną centrinę nervų sistemą, gydo alkoholizmą, vidurių užkietėjimą, depresiją, širdies nepakankamumą. Bazilikais patariama gydytis, jei pučia pilvą. Jei nutarėte mesti rūkyti, kramtykite baziliko, kuris mažina potraukį rūkyti.

Mairūnas gerina virškinimą, slopina migreninius galvos skausmus, ramina nervų sistemą, gydo nemigą.

Kalendra skatina tulžies išsiskyrimą, gerina imuninę sistemą, tinka nuo stresų ir profilaktiškai nuo įvairių auglių ir vėžio, valo kraują.

Gvazdikėliai padeda vegetodistonijos atvejais, neutralizuoja toksinus, gelbsti nuo peršalimo.

Raudonieji aštrieji pipirai yra lyginami su bomba, turinčia vitaminų užtaisą. Juos yra retos medžiagos – kapsaicino, kuris veikia kaip galinga antibakterinė dezinfekuojanti medžiaga, neutralizuojanti skrandžio opaligės sukėlėją ir gydanti kai kurias skrandžio ir 12pirštės žarnos ligas. Raudonųjų pipirų spiritinė ištrauka tinka trinti- malšinti neuralginius ir reumatinius skausmus. Visus prieskonius reikia vartoti saikingai, bet ypač aštriuosius raudonuosius pipirus.

Imbiero dedama į visus indiškus patiekalus. Jis turi neprilygstamų gydomųjų savybių, stiprina imuninę sistemą, padidina psichikos atsparumą streso situacijos, malšina žarnyno spazmus, peršalimo ligas, sunormalina skydliaukės veiklą, tinka nuo pervargimo. Imbiero pravartu dėti į karštą arbatą ir į karštą vonią; ypač skanu ant sumuštinio- duona+ avokados+ krienai ar česnakas+ imbieras.

Rozmarinas padeda kovoti su infekcijomis, stabdo riebalų oksidacijos ir skilimo procesą, todėl mėsa ilgiau būna šviežesnė. Jis padeda stiprinti atmintį, slopina spazmus.

Kardamonas gydo širdies ir kraujagyslių ligas, palengvina atsikosėjimą, mažina skydliaukės veiklą.

Ciberžolė; ji padeda atstatyti jėgas nesilpus raumenims, valo kraują, stiprina imunitetą, gydo cukraligę, turi šlapimą varančių savybių, gerina virškinimą.

Kmynai. Kmynais patariama gydyti žarnyno spazmus bei malšinti galvos skausmus.

Kadagių uogos. Jomis patariama gydyti šlapimtakių ir skrandžio ligas. Kadagių uogos skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Šafranas gerina žarnyno ir skrandžio darbą.

Šalavijas. Sergantiems angina patariama skalauti gerklę šalavijo nuoviru. Šiuo nuoviru patariama nuplauti ilgai negyjančias žaizdas.

Anyžiai. Anyžiai didina pieno kiekį krūtimi maitinančioms motinoms. Jie išvalo kvėpavimo takus ir padeda atsikosėti. Ypač naudingi anyžiai tiems, kuriuos kankina skrandžio spazmai. Jis atpalaiduoja spazmus ir suteikia palengvėjimą.

Salierai. Jie stiprina sudirgusią centrinę nervų sistemą, neleidžia inkstuose susidaryti akmenims. Be to, salierai iš organizmo pašalina šlapimo rūgštį.

Cinamonas ir imbieras. Jie gerina apetitą bei virškinamojo trakto darbą.

Peletrūnai. Stiprina ir stimuliuoja organizmo imuninę sistemą bei stiprina vyrų potenciją.

Vanilė. Atpalaiduoja spazmus ir tonizuoja. Švelnus vanilės kvapas nuramina ir padeda atgauti dvasinę pusiausvyrą. Valgoma su saldumynais vanilė stiprina nervus ir atpalaiduoja spazmus. Ypač jausmingai nuteikia karšta vonia su vanile.

Cinamonas. Jis išjudina kraujo apytaką. Raudonoji cinamono medžio žievė turi ypač daug eterinių aliejų, kurie labai naudingi nuo mažo kraujospūdžio ir kraujo apytakos problemų turintiems žmonėms. Be to, cinamono aliejai turi antiseptinį poveikį ir saugo nuo uždegimų.

Gvazdikėliai. Mažina skausmus ir slopina uždegimą. Kvapieji gvazdikėliai dėl plataus poveikio spektro yra tikros žvaigždės tarp prieskonių: jų eteriniai aliejai slopina bakterijų ir virusų dauginimąsi, atpalaiduoja kvėpavimo takus ir stiprina nervus. Ypač svarbu: eterinis gvazdikėlių aliejus eugenolis mažina skausmus ir pasižymi antiuždeginėmis savybėmis. Gvazdikėliais paskaninta arbata – puikus vaistas persišaldžius ar užsikrėtus infekcija.

Kardamonai. Padeda organizmui atgauti pusiausvyrą. Kardamonai priskiriami prie brangiausių pasaulio prieskonių, bet jie verti savo kainos: jų eteriniai aliejai (pvz. įberus kardamono į arbatą) pagerina virškinimą, stabilizuoja širdies veiklą, šalina nuodingąsias medžiagas. Manoma, kad kardamonas net apsaugo nuo vėžio.

Keletas žodžių apie druską. Ji, kaip ir dauguma prieskonių, organizmą veikia šildomai, todėl jos poreikis padidėja žiemą. Dabar parduotuvėse galima įsigyti jūros druskos, kurioje yra ne tik natrio ir chloro, bet ir daugybė kt organizmui reikalingų medžiagų. Vartojant jūros druską vietoj paprastos, galima atsikratyti naktinių raumenų mėšlungių, rankų ir kojų tirpimo, padidėjusio jautrumo, lengviau bus įveikti nuovargį, sumažės depresijos rizika, ji padeda žarnyno veiklai.

Mokslininkai jau seniai įrodė, kad sveikatai išlaikyti labai svarbūs tiek vitaminai, tiek fermentai, tiek mikroelementai, kurių daug vaisiuose, daržovėse ir ypač prieskoniuose. Prieskoniai labai praverčia žiemą ir pavasarį, kai gerų vaisių ir daržovių mažiau. Vartokite paprikos miltelius esant aterosklerozei, vartokite jūros kopūstus, nes jie turi daug jodo, o Lietuvoje geriamajame vandenyje jo trūksta ir tai kenkia skydliaukei, smegenų funkcijai. Vartokite prieskonių mišinį „Karis”, neužmirškite čiobrelio, kadagio, melisos, agurklės, peletrūno, o ypač- svogūno ir česnako…

Dalintis:

Comments are closed.