Pupelės

0

pupele

Nuo cukraligės

2 šaukštus susmulkintų sausų pupelių ankščių išvirti 0,5 l vandens. Gautą nuovirą išgerti lygiomis dalimis per dieną.

Pupelių anksčiu nuoviras arba derinys su mėlynių lapais vartojamas sergant lengvomis ir vidutinio sunkumo cukrinio diabeto formomis.

Varo šlapimą, naikina bakterijas

Lygiomis dalimis sumaišyti sausas pupelių ankstis ir meškauogių lapus, susmulkinti. 2 šaukštelius šio mišinio užplikyti 1/2 l verdančio vandens, leisti 15 min. pritraukti, nukošti. Gerti arbatą mažais gurkšneliais nuo ryto iki vakaro.

Sergant podagra, esant patinimams

Šaukštą susmulkintų pupelių ankščių užplikyti stikline (200 ml) verdančio vandens, 2 val. šiltai palaikyti, kad pritrauktų, nukošti ir gerti po 50 ml 3-4 kartus per dieną.

Pupelių milteliai

Gydo opas ir egzemas.

Kartais iš pupelių miltų ir medaus daromi paplotėliai, kurie dedami ant pūlinių ir furunkulų, kad jie greičiau pribręstų.

Kaukaze sausų pupelių nuoviro duodama vaikams nuo viduriavimo.

DARŽINĖ PUPELĖ VIRTUVĖJE

Virtų pupelių salotos

3 stiklinės virtų pupelių, svogūnas, česnako skiltelė, 4 šaukštai aliejaus, pagal skonį citrinos rūgšties, druskos.

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti alie­juje, kol pagels. Česnaką supjaustyti smulkiai ir suberti į jau pakepintus svogūnus. Pupeles pasūdyti, parūgštinti ir, užpylus pakepintu svogūnu bei česna­ku, gerai išmaišyti.

Pupelių sriuba

100 g pupelių, svogūnas, petražolės šaknis, morka, 2 bulvės, šaukštas sviesto, šaukštelis pomidorų pastos, druskos, pipirų, krapų lapų, grietinės.

Pupeles 3-4 val. pamirkyti ir užkaisti. Priesko­nines daržoves ir svogūnus smulkiai supjaustyti, pakepinti svieste su pomidorų pasta,  sudėti į sriubą, įdėli bulvių, druskos, pipirų ir išvirti. Valgyti su grietine, ir krapais.

Pupelių troškinys

3 stiklinės virtų pupelių, 200 g šoninės (geriau rūky­tos), 3 pomidorai arba 2-3 šaukštai pomidorų tyrės, 2 svogūnai, 2 skiltelės česnako, šaukštas riebalų, pagal skonį druskos, pipirų.

Į keptuvėje įkaitintus riebalus sudėti supjaus­tytą svogūną ir kepti, kol suminkštės. Juostelėmis su­pjaustytą šoninę apkepti kartu su svogūnais. Po to sudėti skiltelėmis supjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotą česnaką, nusausintas virtas pupeles, druską, pipirus ir uždengus apie 15 min. troškinti.

Dalintis:

Palikti komentarą