Šermukšnis

0

sermuksnis

Šermukšnių yra daug rūšių, tačiau Lietuvoje savaime auga tik paprastasis šermukšnis. Oranžiškai raudonos jo uogos nuo seno vertinamos kaip naudingos sveikatai, galinčios padėti nuo daugelio negalių.

Šermukšnių vaisiai – tai polivitaminų šaltinis. Jie pasižymi sutraukiamosiomis ir tulžį bei šlapimą varančiomis savybėmis. Vaisiai vartojami sergant avitaminoze, slopina rūgimo procesus bei dujų susidarymą žarnyne. Tinka sergant mažakraujyste, kepenų ir inkstų, virškinamojo trakto ligomis, hemorojumi, cukriniu diabetu, lėtina aterosklerozę, mažina kraujo spaudimą, gerina medžiagų apykaitą.

Šermukšnio uogose išties yra daugybė vitaminų: A, B2, PP, E, K. Vitamino C jose yra netgi daugiau negu citrinose. Be to, šermukšniai turtingi geležies, vario, mangano, jodo, cinko, kalio, magnio.  Organinių rūgščių: obuolių, citrinos, vyno, gintaro, sorbino; cukraus: fruktozės, gliukozės; eterinio aliejaus, pektinų, glikozidų.

Šermukšnio uogos renkamos po pirmųjų šalnų – tada jos būna ne tokios karčios. Džiovinamos gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje. Džiovintos ir šviežios uogos ir jų sultys vartojamos kaip vitaminų šaltinis.

Esant padidėjusiam arteriniam spaudimui ar net sergant ateroskleroze

3–4 kartus per dieną geriama šviežiai išspaustų uogų sulčių;

Sergant cholecistitu

Likus pusvalandžiui iki kiekvieno valgymo, suvartojama po 1 arbatinį šaukštelį šviežiai išspaustų uogų sulčių – šermukšnio uogos skatina žalingų medžiagų (iš kepenų, tulžies pūslės bei kitų vidaus organų) bei apskritai skysčių pertekliaus pasišalinimą iš organizmo ir kartu jį valo ir mažina audinių pabrinkimą;

Sergant mažakraujyste (anemija)

2 arbatiniai šaukšteliai šermukšnio uogų užplikomi 2 stiklinėmis verdančio vandens; antpilas paliekamas valandai nusistovėti ir perkošiamas. Jis išgeriamas per dieną – per 3–4 kartus;

Netekus apetito ar kenčiant nuo skrandžio veiklos sutrikimų

Iš šviežių uogų paruošiama tyrelė. Jos vartojama po ½–1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną;

Esant skausmingoms mėnesinėms, kai kraujyje sumažėjęs hemoglobino kiekis

Iš šviežių arba džiovintų uogų paruošiamas antpilas; 2 valgomieji šaukštai uogų užplikomi 0,5 litro verdančio vandens. Antpilas paliekamas nusistovėti tol, kol atvės, o po to geriamas vietoje vandens;

Kenčiant nuo hipovitaminozės ar avitaminozės

Polivitamininei arbatai paruošti imamas 1 valgomasis šaukštas smulkintų džiovintų šermukšnio ir erškėtrožės uogų mišinio, kuris termose užplikomas 2 stiklinėmis verdančio vandens. Termosas uždaromas, užpilas paliekamas nusistovėti 12 valandų (pagal skonį jį galima pasaldinti cukrumi arba medumi);

Vitaminingo gėrimo paruošimas

1 valgomasis šaukštas džiovintų šermukšnio uogų ir 1 valgomasis šaukštas džiovintų erškėtrožės vaisių užpilami 4 stiklinėmis virinto vandens, mišinys užvirinamas ir kaitinamas 10 minučių. Paskui nuoviras paliekamas 6 valandoms nusistovėti ir galiausiai perkošiamas. Cukraus arba medaus dedama pagal skonį. Nuoviras geriamas vietoje arbatos;

Sergant peršalimo ligomis ar jaučiant bendrą nusilpimą

Į 1 litrą šermukšnio uogų sulčių įdedama 600 g cukraus, sultys užvirinamos ir kaitinamos 20 minučių ant mažos ugnies, nuolat maišant. Pagamintas sirupas atvėsinamas iki kambario temperatūros. Jis pasižymi antiuždegiminiu poveikiu, stimuliuoja šlapimo skyrimąsi ir yra vartojamas po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną.

Kaip pašalinti vaisių kartumą

  • Paberti šaltoje pastogėje. Peršalę ir apvytę šermukšnių vaisiai neteks kartumo, tiks desertui.
  • Atšaldyti šaldiklyje, paskui staigiai perpilti verdančiu vandeniu.
  • Panardinti obuoliukus į verdantį 2,5–3 proc. valgomosios druskos tirpalą, paskui nuplauti šaltu vandeniu.

KAIP VARTOTI:

  • 2 valgomuosius šaukštus džiovintų paprastojo šermukšnio uogų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens, 20 min. palaikyti, perkošti ir gerti po pusę stiklinės (100 ml) 3-4 kartus per dieną prieš valgį su medumi.
  • Paimti džiovintų 50 g šermukšnio uogų, 30 g liepos žiedų, 20 g avietės lapų mišinio, viską sumaišyti. Valgomąjį šaukštą mišinio užplikyti 400 ml verdančio vandens, palaikyti 40 min., perkošti ir gerti po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną – peršalus arba sloguojant.
  • Šviežių uogų sulčių geriama po arbatinį šaukštelį 30 min. prieš valgį – sumažėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui didinti.

! Šermukšnių vaisių vartoti nepatartina sergant opalige, viduriuojant, jei yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Būtina pasitarti su gydytoju.

ŠERMUKŠNIS VIRTUVĖJE

Šermukšnių uogos vartojamos kulinarijoje bei maisto pramonėje. Jas galima tiek džiovinti, tiek virti. Iš jų gaminamos uogienės, marmeladas, sirupas, drebučiai, įvairūs desertiniai patiekalai, įdarai pyragams, sultys, vynas, trauktinės, likeriai, nealkoholiniai gėrimai.

Uogos būna ne tokios karčios, jeigu 1–2 paras palaikomos sūriame vandenyje (30 g druskos / 1 l vandens), o paskui perplaunamos karštu vandeniu.

Šermukšnio uogų marmeladas

Uogas nuplauti, nusausinti, o paskui arba laikyti parą šaldymo kameroje, arba 1–2 min. pavirti. Sumalti mėsmale, mišinį užpilti cukrumi (1 kg cukraus / 2 kg uogų), palaikyti 2 val., įpilti verdančio vandens (stiklinė / 1 kg uogų) ir virti ant silpnos ugnies per keletą kartų.

Šermukšnio uogos savo sultyse

Uogas nuplauti, blanširuoti 3 min. Ataušusias uogas sudėti į sterilius stiklainius (0,5 l), užpilti pavirintomis šermukšnių sultimis, uždengti dangteliais, 20 min. sterilizuoti, hermetiškai uždaryti ir ataušinti.

Šermukšnio uogos cukruje

Produktai: 1 kg uogų, 700 g cukraus, 300 ml vandens, 100 g cukraus pudros.

Į karštą sirupą sudėti šermukšnio uogų kekes, pabarstyti cukraus pudra ir padžiovinti orkaitėje. Laikyti stiklainiuose.

Šermukšnių ir avižinių kruopų sriuba

Avižinės kruopos užpilamos šermukšnių vaisių nektaru, įmetama citrinos griežinėlių, kitokių prieskonių, verdama, kol pasidaro palyginti tiršta.

Šermukšnių uogienė

1 kilogramas šermukšnio uogų, 1 kilogramas cukraus, 3 stiklinės vandens.

Uogienei uogos renkamos po pirmųjų šalnų – pašalusios arba surinkus anksčiau prieš verdant palaikomos per naktį šaldytuve, kad sušaltų. Po to iš lengvo atšildomos, nuplaunamos ir nurenkamos nuo kotelių. Uogos užpilamos šaltu vandeniu ir kaitinamos, kol vanduo pradeda virti. Po to karštas vanduo nupilamas, uogos vėl užpilamos šaltu vandeniu ir vėl kaitinama, kol vanduo užverda. Taip pakartojama 3 kartus. Vanduo ištraukia uogų kartumą, nes jame ištirpsta dalis rauginių medžiagų.

Iš cukraus ir vandens išverdamas sirupas, atvėsinamas, juo užpilamos iš vandens išgriebtos uogos ir laikomos apie 24 val., kad prisigertų sirupo. Kitą dieną uogos su sirupu iš lengvo kaitinamos, kol pradeda virti. Uogienė verdama 10–15 min., graibant putas. Po to, jei sirupas dar skystas, uogos išgriebiamos kiauriniu į dubenį, o sirupas dar pavirinamas iki norimo tirštumo ir karštas užpilamas ant uogų. Indas kelis kartus sukrečiamas, kad uogos vienodžiau plūduriuotų sirupe, tuomet supilama į kaitintus stiklainius ir hermetiškai uždaroma.

Labai skanu su žvėrienos patiekalais.

Obuolių ir šermukšnių uogienė

500 gramų obuolių, 1 kilogramas šermukšnio, 1,6 kilogramo cukraus, 2 stiklinės vandens.

Išvalytus obuolius supjaustykite skiltelėmis ir sumaišykite su šermukšniais. Juos užpilkite iš cukraus ir vandens išvirtu karštu sirupu. Pavirkite 5 min. ir palikite 12 val. Antrą kartą virkite, kol uogienė sutirštės. Supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Šermukšnių paplotis

Litras šermukšnių vaisių, tiek pat griežinėliais supjaustytų morkų išverdama maždaug litre vandens, nukošiama ir sumalama mėsmale. Į šitą tyrę dedama ruginių miltų, 2 šaukšteliai druskos, tiek pat anyžių arba kitų prieskonių, 2 šaukštai mielių. Viskas gerai suminkoma. Du kartus leidžiama tešlai pakilti, du kartus gerai išminkoma, suformuojami nedideli kepalėliai arba sudedama į skardą ir kepama vidutinio karštumo krosnyje.

Šermukšnių tešlainiai

Išverdama ir sumalama po lygiai šermukšnių ir morkų. Tešla maišoma iš bet kokių miltų (ruginių, miežinių) avižinių kruopų arba dribsnių, įpilama truputį pieno, dedama sodos, truputį riebalų, cukraus, įtarkuojama citrinos arba apelsino žievelės. Tešla gerai suminkoma, iškočiojama, supjaustoma ir kepama vidutinio karštumo krosnyje arba orkaitėje.

Šermukšnių košė

Verdama kaip ir kitų uogų košė, tik šermukšnių dedama mažiau, valgis nebūna kartus, jeigu šermukšniai išverdami atskirai vandenyje (atšaldytas vanduo tinka gerti). Į šermukšnių košę, kad būtų kvapesnė, įtarkuojama citrinos žievelės, dedama morkų ir cukrinių runkelių. Ypač gardi košė išeina, kai dedama per pusę šermukšnių ir miltų arba avižinių dribsnių.

Dalintis:

Comments are closed.