Slyva

0

Slyva

Nuo vidurių užkietėjimo

Paruosti žiedų užpilą. 40 g žiedų palaikyti stiklinėje atvėsinto virinto vandens 10 val. Gerti po 50 ml prieš valgį.

Vidurius paleidžia ir pačios džiovintos slyvos. Užtenka suvalgyti jų 10-20 prieš miegą.

Žiedų arbata nuo gripo

2 šaukštelius žiedų užplikyti stikline (200 ml) verdančio vandens, 10 min. palikti, kad pritrauktų. Gerti po 70 ml 3 kartus per dieną prieš valgį.

Prakaitavimą skatinančio slyvos žievės nuoviro duodama karščiuojantiems ligoniams.

Opų ir žaizdų gijimui pagreitinti

Dėti švarius, šviežius, šutintus, sausus slyvų lapus.

Įsisenėjusioms ir pūliuojančioms žaizdoms gydyti

Tinka slyvų lapų nuoviras.

Nuo skorbuto, žaizdoms gydyti

Kaukazinių slyvaičių vaisias gydomas skorbutas; vandeniu praskiestų sulčių su trupučiu kamparo pavilgas gydomos pūliuojančios žaizdos.

Nuo kosulio

Slyvų sakai kramtomi norint sumažinti kosulio priepuolius

Slyvų kompotas

Slyvų, cukraus bei vandens santykis 6:1:3. Slyvas sumesti į pasaldintą verdantį vandenį. Kai odelė ims trūkinėti, išgriebti, nulupti odelę ir sudėti į parūgštintą vandenį, kad nepatamsėtų. Išvirtą cukraus sirupą atšaldyti, slyvas sudėti į stiklainius, užpilti sirupu, uždengti dangteliais ir 3 min. sterilizuoti verdančiame vandenyje.

Slyvų kompotas su medumi

Vandenį su medumi užvirti. Išėmus kauliukus slyvas užpilti karštu sirupu ir parai palikti. Po paros sirupą nupilti, vėl užvirti. Slyvas sudėti į paruoštus stiklainius, užpilti atšaldytu sirupu, stiklainius uždaryti ir 5 min. sterilizuoti verdančiame vandenyje.

Slyvų kompotas su svarainiais

1,5 kg slyvų dėti 4 svarainius, 0,5 kg cukraus, įpilti 1 l vandens.

Slyvas ir svarainius blanširuoti, sudėti į sterilius stiklainius, užpilti karštu cukraus sirupu ir pasterizuoti.

Vyniotinis su slyvomis

700g kiaulienos kumpio be kaulo, prieskonių, 200g džiovintų slyvų.

Mėsą pjauname taip, kad gautumėm didelį 1 cm storio lakštą (spirale). Išmušame, barstome pipirais, kepsnių prieskoniais, ant lakšto paskleidžiame nuplikytas džiovintas slyvas. Susukame vyniotinį surišame nespalvotu siūlu, dedame į kepimo indą, pilame šiek tiek vandens ir kepame apie 1-1,5 val. 200°C karštumo orkaitėje. Galima valgyti ir karštą, ir šaltą.

 

Dalintis:

Comments are closed.