Sveikuolių receptai

0

maistas

Avižų pienas su uogomis

Reikės: 6 šaukštų maltų avižų,1 litro karšto vandens.

Užpylus į termosą palikti 3 valandoms, o po to nukošti. Pienas gatavas. Juo galite balinti arbatą, kavą arba tiesiog gaminti kokteilius su uogomis. Pasaldinti pienių žiedų medumi. Labai skanu ir siela džiaugiasi.

Pienių žiedų medus

Pienių žiedų saulėtą dieną dvi rieškučias priskynus užpilti vienu litru karšto vandens ir palikti nakčiai. Ryte nukošti, įdėti pusę citrinos griežinėliais ir vieną kilogramą rudojo nendrių cukraus. Ant lėtos ugnies virti pusvalandį. Dienos metu turint laiko virti tris, keturis kartus po pusvalandį ir taip keletą dienų – kuo ilgiau pavirsime, tuo tirštesnį medų turėsime. Jis labai gardus.

Pietų receptas „Karališka užtepėlė su cukinija“

Paskrudinti 5–6 šaukštus linų sėmenų, sumalti kavos malimo mašinėle. Patroškinti svogūną, morką, cukiniją (1 galvutė svogūno, 2–3 morkos, maža cukinija).

Patroškintas daržoves sudėti į puodą, sudėti maltus linus, įpilti vandens ir virti, kol sutirštės. Tada įdėti prieskonių, sukapotų petražolių, krapų, truputį druskos. Šią užtepėlę galima valgyti užtepus ant duonos, tinka ir su daržovėmis.

Danutės Kunčienės receptas

Daržovių kepsneliai

Produktai: apie 500–600 g įvairių virtų daržovių (morkų, kopūsto, svogūno, saliero, žirnelių, česnako ir t. t.), prieskonių pagal norą (pipirų, petražolių, kurkumos, krapų ir t. t.), 1 kiaušinis, manų kruopos (0,5–1 stiklinė).

Gaminimas:

Daržoves sumalti arba sugrūsti grūstuve, pagardinti prieskoniais, įmušti kiaušinį, viską permaišyti. Tada berti manų kruopas. Jeigu norima minkštesnių kepsnelių, tai berti pusę stiklinės. Kuo daugiau manų kruopų, tuo kepsneliai tvirtesni ir kietesni (ir mažiau sveiki). Iš gautos masės formuoti kepsnelius ir kepti.

Kepti galima keptuvėje su aliejumi arba orkaitėje. Patiekti kaip atskirą patiekalą arba kaip priedą prie kitų patiekalų.

Keli patarimai:

Prieš kepant kepsnelius galima juos apvolioti džiūvėsėliuose, pabarstyti linų sėmenimis. Kas mėgsta, taip pat galima pagardinti razinomis, džiovintomis slyvomis. Tada kepsneliai būna švelnesnio skonio. Jei mėgstama aštriai – galima dėti žalio česnako, daugiau prieskonių.

Kepsnelius galima valgyti kaip atskirą patiekalą arba kaip priedą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Šventiniam stalui galima formuoti daržovių rutuliukus, juos apvolioti džiūvėsėliuose, prieskoniuose ir gražiai paskrudinti. Atrodo labai šventiškai.

Ernos Krivickienės receptas

Egzotiškas rabarbarų-ryžių apkepas

Apkepui naudojami produktai labai lietuviški, tačiau rezultatas kvepia rytų egzotika. Sveika, o be to, labai skanu!

2 porcijoms reikės: 200 g rabarbarų, 100 g ryžių, 1 proc. riebumo pieno ryžiams virti, 1 kiaušinio, 50 g cukraus, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, 1 nubraukto šaukštelio krakmolo,
imbiero (būtinai) ir kitokių prieskonių (nebūtinai).

Pirmiausia nusivalome rabarbarus ir supjaustome kubeliais. Juos užpilame 0,5 stiklinės vandens, įberiame pusę cukraus ir šaukštą šviežio tarkuoto imbiero. Viską pakaitiname puode iki virimo, sumažiname ugnį ir patroškiname 10 min. Rabarbarus išgriebiame, o skysčio jokiu būdu neišpilame.

Liesame piene išsiverdame ryžius (pieno pilame 2 kartus daugiau nei ryžių). Išplakame kiaušinio trynį su likusiu cukrumi, atskirai išsiplakame baltymus. Į atvėsintus ryžius sudedame kiaušinio plakinį, kepimo miltelius, atsargiai įmaišome išplaktą baltymą. Jei masė pasirodytų per skysta, galima įdėti šaukštą manų.

Į riebalais išteptą skardelę dedame sluoksnį ryžių masės. Ant jos klojame sluoksnį rabarbarų ir vėl užpilame ryžių mase. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių. Padažui pakaitiname nuo rabarbarų likusį skystį. Užvirus įdedame poroje šaukštų vandens ištirpintą krakmolą. Išmaišome ir išjungiame. Prieš supilant krakmolą į padažą galima įberti pusę šaukštelio kiniško penkių pipirų mišinio – padažas bus tiesiog nuostabaus skonio!

 

Ugnės Rutkauskienės receptas

Morkų sriuba su kalendra

6 porcijoms reikės: 1 kg morkų, 2 svogūnų, 1 šaukštelio maltų kalendrų, 5 šaukštų grietinėlės, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežios kalendros.

Morkas nuplauti, nuskusti, sutarkuoti. Į puodą supilti aliejų, užvirti, sudėti smulkintą svogūną, maltas kalendras, pakepinti. Sudėti morkas ir troškinti 5 min., tada įpilti 1,5 l vandens, virti uždengus 20 min. Atvėsinti, sutrinti trintuvu, pagardinti druska, grietinėle, truputį pašildyti ant silpnos ugnies vis pamaišant. Tiekti papuošus šviežios kalendros lapeliais.

Daržovių troškinys su žuvimi

Reikės: po 150 g daigintų kviečių ir pupelių, pipirnių, keleto bulvių, morkų, po pusę cukinijos ir baklažano, 200 g špinatų, 300 g supjaustytų baravykų, 1 pomidoro, apie 1 kg menkės filė, petražolių, krapų, svogūnų laiškų, jei turit, trupučio raudonos paprikos, šparaginių pupelių.

Daržoves nuvalyti, nuplauti, susmulkinti ir sluoksniuoti į troškintuvą: bulvės ir morkos apačioje, po to – daiginti kviečiai ir pupelės, pipirnės daigai, šparaginės pupelės, trečias sluoksnis – baravykai. Toliau dėti sluoksnį žuvies, sudėti pjaustytus baklažanus ir cukiniją, pomidorą, žalumynus. Įpilti šaukštą alyvuogių aliejaus, truputyje vandens ištirpintą sultinio kubelį. Uždengus troškinti apie 30 min. Po to įdėti šaukštą sviesto, keletą šaukštų grietinės, sumažinti ugnį ir dar troškinti apie 10 min.

Jūratės Buragaitės receptai

Įdaryta cukinija

Keptuvėje pakepinti plonai supjaustytas morkas, cukiniją, svogūnus, nuluptus obuolius ir pomidorus be odeles. Dedame prieskonius ir troškiname. Išilgai perpjauname cukiniją, išskobiame vidų ir dedame daržoves, apibarstome tarkuotu fermentiniu sūriu ir kepame orkaitėje, kol cukinija suminkštės.

Moliūgų sriuba su apelsinų sultimis

Imame po 500 g morkų, bulvių ir moliūgo; 1 l daržovių sultinio; 2 apelsinus; 50 g grietinėlės;
50 g moliūgų sėklų; druskos.

Daržoves susmulkinti kubeliais, dėti į verdanti sultinį ir virti 15–20 min. Supilti išspaustas apelsinų sultis, pasūdyti ir viską sutrinti trintuvu. Pagardinti lėkštėje grietinėle ir skrudintomis moliūgų sėklomis.

Sumuštiniai su avokadais

Ant duonos riekės uždėti 2–3 griežinėlius pomidoro, užtepti su druska sutrintu avokadu, pabarstyti juodaisiais pipirais, užberti smulkiai supjaustytų raudonų svogūnų, uždėti petražolės šakelę.

Obuoliai, įdaryti varške

Nuplauname obuolius, išskobiame sėklalizdžius, viršų aptepame aliejumi, kad nesutrūkinėtų žievelė. Varškę sumaišome su cukrumi, bruknėmis ar apelsinų gabaliukais ar razinomis ir išskobtu obuolių minkštimu. Įdaru užpildome obuolius ir kepame orkaitėje, kol suminkštės. Patiekdami į stalą, galime užpilti uogiene.

Aldonos Žaliauskienės receptai

Sriuba su grybais ir daržovėmis

300 g šviežių grybų (gali būti ir džiovinti 50 g), 50 g perlinių kruopų, 4 bulvės, 2 svogūnai,
2 morkos, lauro lapelis, keli kvepiantieji pipirai, druskos, šaukštas sviesto.

Išvirtus grybus nusunkti. Į grybų sultinį sudėti atskirai išvirtas perlines kruopas, virti apie 10 min. Paskui sudėti svieste pakepintus susmulkintus svogūnus, morkas, kubeliais supjaustytas bulves, lauro lapelį, pipirus. Virti, kol daržovės išvirs. Tada sudėti susmulkintus grybus, užvirti ir sriubą pagardinti prieskoniais. Grybienę užbalinti grietine.

Paprikų salotos su apelsinais ir daržovėmis

1–2 žalios paprikos, 1 geltona paprika, 2 apelsinai, didelis pomidoras, skiltelė česnako, šaukštelis apelsino žievės tarkių, šaukštelis acto, 1 šaukštas aliejaus, 2 šaukštai kapotų žalių krapų, 1/4 šaukštelio cinamono, 0,5 šaukštelio rudojo cukraus, druskos.

Apelsinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis ir supjaustyti gabaliukais. Paprikas perpjauti, išimti sėklas – supjaustyti mažais gabaliukais. Pomidorą nuplikyti, nulupti, susmulkinti. Viską sumaišyti, sudėti grūstą česnaką, apelsinų žievelių tarkį, actą, aliejų, krapus, prieskonius, sumaišyti, sudėti į salotinę, papuoštomis pačiomis daržovėmis.

Aleksandros Misiūnienės receptai

Patiekalas su žuvimi

Reikia upėtakių – geriausia, nedidelių žuvelių, tačiau tinka ir filė, nenorintiems vargintis su žuvies valymu;

Vienam asmeniui reikės: poros vidutinio dydžio pomidorų; varškės sūrio; sviesto; baziliko bei/arba mėtų lapelių; citrinos.

Žuvį išskrosti. Pagardinti druska ir nedideliu kiekiu juodųjų arba baltųjų pipirų. Jokiu būdu nereikia iš anksto šlakstyti citrinos sultimis, kadangi per daug suminkštėja žuvis.

Pomidorų viršūnėlę nupjauti – kitą, nei kotelis buvo prisikabinęs, kad stabiliau stovėtų. Išskobti minkštimą. Vidų įdaryti sutrintu varškės sūriu, pagardintu pageidautinu kiekiu sviesto kartu su kapotais mėtų ir/arba baziliko lapeliais. Uždengti nupjautomis viršūnėlėmis.

Žuvį ir pomidorus kepti 170 laipsnių C orkaitėje ant folijos 20 minučių. Taip pat galima kepti ir ant grotelių gamtoje, tokiu atveju kepimo laikas skirsis, priklausomai nuo angliukų karščio.

Pastebėjimas – orkaitėje žuvies apversti nereikia, o kepant ant grotelių – žuvį reikia apversti tik vieną kartą, kad liktų sultinga. Iškepus – pagardinti citrinos sultimis. Užkandai tinka bet kurios šviežių daržovių salotos.

Patiekalas yra itin sveikas. Pomidorai bei brokoliai yra geriausi natūralūs antimutagenų šaltiniai. Upėtakyje yra Omega3 rūgščių, būtinų širdies veiklai.

Patiekalas turi daug baltymų, pasirinktą kiekį riebalų bei nedaug angliavandenių, kurių perteklius nereikalingas sunkaus fizinio darbo nedirbantiems žmonėms. Be to, upėtakis ir įdaryti pomidorai – tikrai puikus derinys gomuriui.

Inos Jakubėnaitės receptas

Gaivios salotos

Salotoms reikės: 1 didesnės salotos „Iceberg“, įvairiausių spalvų paprikų po vieną (raudoną, geltoną, žalią ir pan.), 3 didesnių pomidorų, 4–5 trumpavaisių agurkų, jogurtinio padažo salotoms.

Visas daržoves supjaustyti ir pagardinti jogurtiniu padažu salotoms.

Rasos Medalinskaitės receptas

Egzotika su krevetėmis

4 porcijoms reikės:

16 krevečių (išlukštentų), 200 g ilgųjų ryžių, puslitrio daržovių sultinio, 3–4 šaukštų žaliųjų žirnelių, 3 šaukštų razinų (nuplikintų ir pamirkytų), 1 cukinijos (arba 2), 2 morkų, skiltelės česnako, 1 svogūno, 1 ankšties čili pipiro, gabalėlio imbiero, 2 citrinų, 1 šaukštelio cukraus, 2 šaukštų sojos padažo, poros šaukštų aliejaus, pipirų; druskos.

Svogūną, imbierą, čili pipirą (be sėklyčių) susmulkinti ir išspausti citrinų sultis, užbarstyti cukrumi ir sudėti 1 šaukštą sojų padažo. Viską gerai išmaišyti. Cukiniją supjaustyti račiukais.

Morkas – stambesniais šiaudeliais. Pakepinti aliejuje krevetes, dėti neluptą česnaką, tada morkas su cukinija. Berti prieskonius (druska ir pipirus), sumaišyti.

Krevetes išimti, kad paskui kiekvienam įdėtumėte po lygiai. Viską sumaišyti su ryžiais, razinomis, žirneliais. Užpilti likusiu sojų padažu. Dėti į vazeles. Ant viršaus – būtinai po 4 krevetes, puošti petražole ar svogūno laiškais. Valgyti su tosteryje pakepinta baltos duonos ar batono riekele, lieknėjančioms – be nieko.

Dovilės Juozaitytės receptas

Salotų asorti

Saldžioji paprika, morkos, svogūnai,  pomidorai, agurkai, petražolės (lapai).

Viskas smulkiai supjaustoma. Talpiai sudedama į stiklainius. Į 0,5 litro stiklainį dedame:

2 kvapiuosius pipirus, 3–4 juoduosius pipirus, 1 valgomą šaukštą aliejaus, 1 valgomąjį šaukštą acto, 1 arbatinį šaukštelį cukraus, 1 arbatinį šaukštelį druskos.

Viską sudedame į stiklainius. Uždengiame dangteliais. Sudedame į puodą su vandeniu ir kaitiname. Kai vanduo užverda, dar kaitiname 10 min. ir užsukame dangtelius. Salotos išeina savose sultyse. Jos kaip žalios ir gražiai atrodo.

Birutės Ežerskienės receptas

Dalintis:

Palikti komentarą