Vitaminas B1 (tiaminas)

0

B1

Vitaminas B1 (tiaminas) yra vienas iš vandenyje tirpstančių B grupės vitaminų. Šis vitaminas labai svarbus angliavandenių apykaitai, reikalingas nervų sistemai, kadangi pagrindę energiją smegenys gauna iš gliukozės. Vitaminas B1 dalyvauja nesočiųjų riebalų sintezėje, taip pat svarbus perduodant nervinį impulsą raumenims bei veikia virškinimo organus. Jis svarbus širdies, nervų sistemos veiklai, padeda atsigauti po stresų, palaiko normalų augimą ir vystymąsi, vaisingumą, laktaciją.

Natūralūs vitamino B1 šaltiniai yra varpinių grūdų sėlenos, miltai (ne aukščiausios rūšies), kruopos, dribsniai, mėsa, inkstai, kepenys, pienas, alaus mielės, žirniai, pupos, pupelės, bulvės, morkos, kopūstai, razinos, žemės riešutai. Vitaminas B1 gerai išsilaiko šaldytose daržovėse.

Vitamino B1 trūkumas organizme atsiranda dėl per didelio kiekio angliavandenių ar alkoholio vartojimo, fizinio pervargimo, lėtinių kepenų ir virškinamojo trakto ligų. Dėl vitamino B1 trūkumo sutrinka virškinimas, dingsta apetitas, susilpnėja atmintis, padidėja dirglumas, gali atsirasti galvos skausmai, depresija,  sutrinka širdies veikla, sulėtėja žarnyno peristaltika, gali užkietėti viduriai. Vitamino B1 trūkumas sukelia “beriberi” ligą.

Vartojant pernelyg daug angliavandenių (taip pat alkoholio), vitamino B1 rezervai greitai baigiasi, todėl rekomenduojama paros dozė per parą suaugusiam žmogui – apie 1,2 mg vitamino B1. Nėščioms moterims – 1,4 mg, žindančioms – 1,5 mg vitamino B1. Prakaituojant jo reikia daugiau, nes vitaminas pašalinamas su prakaitu.

Perdozavus vitamino B1 gali atsirasti silpnumas, galvos skausmas, alergija, traukuliai.

Atgal

Dalintis:

Comments are closed.