Vitaminas E (tokoferolis) yra vienas iš svarbiausių antioksidatorių žmogaus organizme. Šis vitaminas apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus, skatina organizmo audinių atsinaujinimą, mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, stiprina imunitetą. Jeigu nestabilūs laisvieji radikalai nėra neutralizuojami antioksidatorių, pažeidžia polinesočiąsias riebalų rūgštis, esančias ląstelių membranose. Mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad laisvieji radikalai dalyvauja degeneracinių ligų – išeminės širdies ligos, Alzheimerio ligos, artrito, kataraktos, vėžio ir kitų – patogenezėje. Naujausių tyrimų duomenimis, vitamino E kiekis, kurio reikia, kad būtų apsaugota nuo degeneracinių ligų vystymosi, yra daug didesnis nei kiekis, kurio reikia, kad nesivystytų vitamino E trūkumas.
Suaugusiems žmonėms per parą reikia 10 mg vitamino E, nėščioms moterims – 12 mg, žindančioms moterims – 14 mg, jaunesniems nei 3 metų vaikams – 6 mg, 3 – 10 metų vaikams – 7 mg vitamino E.
Natūralūs vitamino E šaltiniai yra nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai.
Vitamino E yra beveik visuose maisto produktuose, todėl trūkumas pasitaiko labai retai. Dažniausiai – dėl visiško badavimo, geltos, tulžies pūslės ligų, taip pat neišnešiotiems naujagimiams. Trūkstant šio vitamino sutrinka nervų sistema, virškinimas, atsiranda alergija, vyrams sumažėja lytinis potraukis.
Esant vitamino E pertekliui organizme padidėja kraujavimų rizika, pasireiškia virškinimo sutrikimai, susilpnėja imunitetas, atsiranda greitas nuovargis, odos uždegimai.