Vitaminas P (bioflavonoidai)

0

p

Bioflavonoidai, dar vadinami vitaminu P, ne visai yra vitaminai, visgi, dėl paprastesnės jų klasifikacijos, juos dažniau priskiria vitaminams. Į terminą „bioflavonoidai” patenka daug sudedamųjų: hesperinas, hersperidinas, eriodiktiolas, kvercertrinas, kvercetinas ir rutinas. Vitaminas P susideda iš daugelio biologiškai aktyvių medžiagų: citrinose esančio citrino, grikiuose – rutino, arbatoje – katechino ir kt.

Atlikus klinikinius tyrimus, nustatyta, kad bioflavoniodai teigiamai veikia daugelį žmogaus organų sistemų. Bioflavonoidai sustiprina vitamino C poveikį, todėl juo reiktų vartoti kartu su šiuo vitaminu. Jie padeda įsisavinti vitaminą C ir pailgina jo teigiamą įtaką organizmui. Kartu su šiuo vitaminu jie saugo plonas kapiliarų sieneles nuo pažeidimų, tuo pačiu stabdydami kraujavimą ir neleisdami susidaryti mėlynėms. Vitaminas P taikomas gydant sportines traumas, nes tai puiki nuskausminanti priemonė. Bioflavonoidai sumažina kojų, nugaros skausmus, pristabdo kraujavimą. Jie padeda kovojant su herpes virusu. Bioflavonoidai padeda išsaugoti kapiliarų struktūrą, turi antibakterinį poveikį ir gerina kraujotaką. Bioflavonoidai stimuliuoja tulžies kaupimosi procesą ir net sugeba kovoti su astma. Natūralus bioflavonoidas – kvercetinas turintis daug daugiau naudingų savybių, nei kiti bioflavonoidai, gali padėti išvengti alergenų sukeliamų pojūčių (daug kvercetino randama svogūnų laiškuose, obuoliuose, kaparėliuose, violetiniuose svogūnuose). Įrodyta, kad dideli bioflavonoidų kiekiai stabdo kataraktos, senatvinės makulos (akies geltonosios dėmės) degeneracijos išsivystymą bei mažina akispūdį, sergantiesiems glaukoma (padidėjusio akispūdžio liga).

1930 metais Nobelio premijos laureatas Albert Szent-Györgyi pirmasis atrado bioflavonoidus, kaip augalų pigmentus, kurie yra artimoje sąjungoje su vitaminu C. Kartu vitaminas C ir bioflavonoidai suteikia antioksidacinę apsaugą augalams ir padeda atsilaikyti prieš įvairius aplinkos pokyčius – vėjų kaitą, lietų, temperatūros kaitą ir saulės spindulių poveikį.

Bioflavonoidų žmogaus organizmas negamina, todėl juos rekomenduojama gauti pilnavertės mitybos pagalba. Geriausia vartoti kartu su vitaminu C. Rekomenduojama vitamino P paros norma yra 500 mg. Perdozavimas gali sukelti viduriavimą.

Jeigu žmogaus maisto racionas turtingas vaisiais ir daržovėmis, vadinasi organizmas gauna pakankamą dozę bioflavonoidų. Vis dėlto, pamėlusi oda, mėlynių atsiradimas skelbia apie vitamino P trūkumą.

Bioflavonoidų yra citrusinių vaisių odelėje, paprikoje, vynuogėse, svogūnuose, česnakuose, mėlynose ir raudonose uogose, žalioje arbatoje, pušies žievėje.

Atgal

Dalintis:

Palikti komentarą