Bazilikas

0

BAZILIS

Kvapusis bazilikas (Ocimum basilicum L) – Lamiaceae šeimos augalas, kilęs iš Pietų Azijos. Jis buvo žinomas senovės Graikijoje ir vadinamas karališkuoju prieskoniu. Jį vertino kaip vaistinį augalą, gydė skorpionų ir kitų vabzdžių įkandimus. Kai kurių šalių padavimuose ir legendose bazilikas vadinamas nemirtingumo, meilės ir šeimyninės laimės simboliu. Baziliką labai mėgsta gruzinai ir armėnai, tai nepakeičiamas jų nacionalinių valgių prieskonis. Kvapiojo baziliko pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „ozein” – kvepėti.

Kvapiojo baziliko stiebas stačias, 30-50 cm aukščio, keturbriaunis, prie pagrindo plikas, viršuje plaukuotas. Lapai kotuoti, kiaušiniški arba pailgi, į pagrindą susiaurėję, retai dantyti arba lygiakraščiai, žalsvi arba rausvi. Žiedai balzgani arba rausvi, susitelkę po 3 lapų menturiuose. Vaisius – tamsiai rudas, taškuotas riešutėlis.

Yra keleto formų kvapieji bazilikai, kurie skiriasi lapų spalva ir kvapu. Vieni kvepia gvazdikėliais, kiti – lauro lapais arba muškato riešutais ir gali pakeisti šiuos prieskonius.

Dauginama sėklomis. Sėklos sėjamos balandžio pradžioje į dėžutes ar vazonėlius 0,5 cm gyliu. Sudygę augalai pikuojami 5×5 cm atstumu. Turguje ir mugėse galima nusipirkti daigų.

Sode bazilikui parinkite šiltą, saulėtą vietą, derlingą, gerai įdirbtą žemę. Daigus į lauką sodinkite po šalnų, gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje, kas 30 cm.

Kitų metų sėjai galima patiems prisirinkti baziliko sėklų. Rugsėjo mėn. sėklojai nupjaunami ir padžiaunami gerai vėdinamoje patalpoje. Pilnai išdžiūvę sėklojai nukuliami ir išvalomos sėklos. Sausai ir vėsiai laikomos jos daigios 3-4 metai. Kvapųjį baziliką galima auginti ne tik darže, bet ir ant palangės arba balkone.

Lapukai aromatingiausi, kai augalas žydi, o pražysta paprastai liepos pradžioje. Žydi apie 15-20 dienų. Nupjauta žolė džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje. Išdžiovinti bazilikai laikomi sausai.

Prieskoniams naudojami džiovinti arba žali lapai, žiedynai. Lapuose, žiedynuose ir stiebuose yra vitaminų, eterinio aliejaus, kuris suteikia malonų kvapą. Bazilikų lapų sultys tinka gaivoms ir kokteiliams aromatizuoti. Į miltelius sutrintais sausais lapais ir žiedynais gardinami mėsos gaminiai, ypač žvėriena, taip pat žuvis, varškė ir sriubos (ypač pupelių). Kvapusis bazilikas dera su čiobreliais, peletrūnais, petražolėmis, rozmarinais.

 Juo galima pagardinti marinatus, pomidorų padažus.

Dalintis:

Comments are closed.