Braškė

0

Braske

Skirtingai nuo kitų uogų, braškės savo sudėtyje turi tik vieną procentą organinių rūgščių, sukeliančių rėmenį ir vidurių pūtimą. Todėl jas ramiai galima vagyti tie, kas serga gastritu su padidėjusiu rūgštingumu ir kolitu.

Raudonose uogose yra iki dvylikos procentų naudingųjų angliavandenių (gliukozės ir fruktozės), kurie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir yra neišsenkamos energijos, padidinto darbingumo šaltiniai. Be to, fruktozė mažiau nei sacharozė veikia padidėjusį cukraus kiekį kraujyje, tuo pačiu apsaugodama organizmą nuo perteklinio svorio. O dar angliavandeniai stimuliuoja ypatingų malonumų hormono – endorfino išsiskyrimą, kurie pakelia nuotaiką ir nuveja liūdesį.

Vitaminas C, esantis braškėse, padeda adaptuotis prie stresų, susidoroti su jauduliu.

Braškėse gausu mangano, kuris suaktyvina medžiagų apykaitą.

Nusprendėte per vasarą sulieknėti? Drąsiai įtraukite į savo meniu šią aromatingą, mažai kaloringą uogą. Vienos dienos dieta iš braškių padės organizmui išsivalyti nuo toksinų ir šlakų, sukaupti vitaminų ir mineralų atsargų. Vasaros pradžioje kartą per savaitę surenkite braškių iškrovos dieną.

Nuskabykite kotelio pagrindus ir kruopščiai nuplaukite uogas. Maždaug pusantro kilogramo braškių padalinkite į penkias dienos dalis ir lieknėkite su pasimėgavimu, žinoma, jei nesate alergiška. Lūpų ir vokų tinimas, niežintis viso kūno bėrimas jums pasakys, kad jūs persivalgėte. Tada teks kuriam laikui išbraukti braškes iš savo raciono.

BRAŠKĖ VIRTUVĖJE

Braškės ne tik gardžiai kvepia, bet yra ir maistingos: jose daug cukraus, organinių rūgščių, aromatinių medžiagų, geležies, fosforo, kalcio, mikroelementų, įvairių vitaminų, ypač A ir B grupės. Penkiose vidutinio didumo uogose vitamino C yra tiek, kiek viename apelsine.

Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti, kiek širdis geidžia. Tiesa, jei nevargina alergija joms.

Braškių padažas su mėtomis

300 g braškių, 100 g miltinio cukraus, 45 ml citrinų sulčių, nedidelis ryšelis mėtų.

Mėtų lapelių nuskinkite nuo stiebelių. Braškes nuplaukite, nuskabykite vaiskočius. Keletą lapelių ir 2–3 uogas atidėkite. Braškes sutrinkite elektriniu plaktuvu, supilkite citrinų sultis, miltinį cukrų, 1/2 stiklinės ledinio vandens ir smulkintus mėtų lapelius. Tada dar kartą suplakite. Padažą krėskite į indą, ant viršaus išdėliokite stambiai supjaustytas likusias braškes ir siauromis juostelėmis sukapotus mėtų lapelius. 10–15 minučių palaikykite.

Braškės su varškės kremu

500 g braškių, 3 šaukštų cukraus, 250 g varškės, 1 stiklinės pieno, 2 šaukštų vanilinio pudingo miltelių.

Nuvalytas ir nuplautas braškes pabarstykite cukrumi. Pudingo miltelius atskieskite 0,5 stiklinės pieno ir supilkite į verdantį likusį pieną. Pudingą maišydami atvėsinkite. Pertrintą per sietelį varškę sumaišykite su atšalusiu pudingu ir cukrumi. Kremą dėkite į stiklines taures sluoksniais su braškėmis.

Lietiniai su braškėmis ir grietinėle

1 pakelis blynų mišinio, 60 g cukraus, 350 g braškių, 1–2 šaukštų mėgiamo likerio, 225 g riebios grietinėlės, 1 šaukšto sviesto.

Blynus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Tik įberkite 15 g cukraus. Iš gautos masės iškepkite lietinius. Į dubenį sudėkite nuplautas braškes, supilkite likerį, įberkite 30 g cukraus, išmaišykite ir palikite 20 min. pastovėti, kol ištirps cukrus.

Grietinėlę ir likusį cukrų išplakite plakikliu iki purumo. Į lėkštę dėkite apteptus ištirpintu sviestu ir keletą kartų perlenktus blynus, uždėkite braškių, grietinėlės ir patiekite į stalą.

Saldi vidurvasario sriuba

4 porcijos

250 g aviečių, 250 g braškių, 250 g grietinės, 300 ml vandens, šaukštelis krakmolo, 150 g cukraus, mėtos šakelė.

Uogas perrenkame, nuplauname ir padarome iš jų tyrę. Tyrę pertriname per sietelį. Ant sietelyje likusių išspaudų užpilame vandens ir užverdame. Perkošiame, pasaldiname, supilame sultis ir nedideliame šalto vandens kiekyje išleistą krakmolą.

Maišydami kaitiname, kol sutirštėja. Įdedame grietinės. Papuošiame mėtos šakelės lapeliais. Tiekiame šiltą su skrebučiais.

Pastaba. Šiai sriubai ruošti galima vartoti ir kitas uogas: serbentus, mėlynes, gervuoges.

Skanaus!

Dalintis:

Comments are closed.