Imbieras – vienas sveikiausių prieskonių pasaulyje

0

Prasidėjus žiemai dažno namuose sušalusias nosis gardžiai džiugina imbiero aromatas. Tačiau nevertėtų jo pamiršti ir atėjus pavasariui. Imbieras – vienas populiariausių ir sveikiausių prieskoninių augalų pasaulyje, kurio nuostabios savybės vertinamos nuo senų laikų. Tai šių dienų supermaistas, kuriame gausu įvairių maistinių medžiagų bei bioaktyvių junginių, suteikiančių organizmui įvairios naudos.
Imbiero istorija prasidėjo prieš daugiau nei 5 tūkst. metų iki Kristaus. Prieskoninis augalas yra kilęs iš Pietryčių Azijos, o vėliau išplito po visą pasaulį. Savo kilme imbieras yra glaudžiai susijęs su kardamonu, ciberžole ir galangalu. Įprastai auga iki 1500 metrų virš jūros lygio ir gali tarpti pačiomis įvairiausiomis agroklimato sąlygomis. Sodinimo periodas – nuo kovo iki balandžio. Augimas gali trukti nuo 6 iki 10 mėnesių, priklausomai nuo sąlygų. Subręsta tuomet, kai viršutiniai lapai pagelsta ir nukrenta.
Aštrusis šakniastiebis prieskonis jau nuo seno naudojamas tiek tradicinėje, tiek alternatyvioje medicinoje. Populiariausios vartojimo priežastys: virškinimo gerinimas, pykinimo malšinimas, sąnarių skausmo mažinimas bei kova su gripu ar peršalimu.
Stiprus imbiero kvapas ir skonis yra juntamas dėl augale esančių eterinių aliejų. Vienas svarbiausių yra gingerolis – pagrindinis bioaktyvus junginys, kuris atsakingas už daugelį vaistinių imbiero savybių, pasižymintis stipriu priešuždegiminiu, antioksidantiniu poveikiu. Be to, gingerolis padeda sumažinti oksidacinį stresą, kylantį dėl per didelio laisvųjų radikalų kiekio organizme.
Specifinio skonio daugiametis žolinis augalas gali būti naudojamas šviežias, džiovintas, susmulkintas į miltelius, kaip aliejus, taip pat geriamos ir jo sultys (mažais kiekiais). Trintą imbierą galima ir sušaldyti (ledo kubeliuose ar gabalėliais), atšildytas bus kaip šviežias. Imbieras yra mažai kaloringas: 100 gramų imbiero šaknies turi tik 80 kcal.Vidutiniškai per dieną galima suvartoti apie 4 gramus šio augalo.
Imbierą rekomenduojama laikyti šaldytuve daržovių stalčiuose, pakuotėse, kuriose kuo mažiau oro.

Imbiero nauda

Imbieras pasižymi unikaliu skoniu ir gydomosiomis savybėmis – retas prieskonis gali pasigirti tokiu deriniu. Augaluose yra daugybė naudingų medžiagų: asparaginas, chromas, cholinas, aliuminis, kalcis, riebalai, skaidulos, geležis, germanis, linolo rūgštis, nikotino rūgštis, fosforas, silicis, kalis, natris, vitaminas C, manganas, magnis, oleino rūgštis. O taip pat yra daug amino rūgščių, kurios labai reikalingos organizmui, tai: leisinas, metioninas, treoninas, fenilaninas, valinas ir triptofanas. O kuo gi dar ypatingas imbieras?

*Stiprina imuninę sistemą, pasižymi antioksidantiniu poveikiu.
*Maistas su imbieru yra geriau įsisavinamas.
*Teigiamai veikia virškinimo sistemą: reguliarus nedidelio imbiero kiekio vartojimas pakelia kūno vidaus temperatūrą, gerina apetitą, stimuliuoja virškinimą ir skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina skrandžio sekreciją, naudojamas gydant skrandžio opas.
*Apsaugo nuo parazitų, lėtina bakterijų augimą. Naudojamas, jeigu atsirado glistų.
*Puiki priemonė nuo daugelio alerginių odos ligų ir bronchinės astmos.
*Padeda nuo gripo, kosulio, sinusito, kitų peršalimo ligų, lengvina atsikosėjimą.
*Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
*Lengvina sąnarių, raumenų skausmus, naudojamas gydant reumatizmą, artrozę ir artritą, patempimus.

*Stiprina kraujagysles, mažina arterinį kraujospūdį, gydo aterosklerozę, gerina smegenų kraujotaką, gebėjimą mokytis, įsiminti informaciją.
*Vartojamas pilvo pūtimo atveju, norint sustabdyti viduriavimą.
*Efektyviai gydo žarnyno, inkstų skausmus.
*Augalo žievelė pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, stimuliuoja seilių gamybą.
*Mažina mėšlungį.
*Malšina menstruacijų skausmus.
*Stimuliuoja skydliaukės veiklą.
*Pasižymi nuskausminamuoju, uždegimą ir spazmus slopinančiu poveikiu.
*Padeda įveikti stresines situacijas ir greičiau atgauti jėgas, naudinga priemonė pavargus tiek fiziškai, tiek protiškai.
*Skatina prakaitavimą, tonizuoja.
*Naudojama paralyžiaus ir geltos atveju.
*Pasižymi baktericidiniu, tulžį valančiu poveikiu.
*Gydo žaizdas.
*Efektyvus kovojant su organizmo senėjimu, gerina potenciją, padeda esant nevaisingumui, didina gimdos tonusą ir lytinį potraukį. Veikia kaip afrodiziakas.
*Puiki priemonė nuo šlakų ir toksinų.
*Skatina medžiagų apykaitą.
*Efektyviai padeda sergantiems jūros liga (sumažina pykinimą, galvos svaigimą ir silpnumą), lengvina toksikozės simptomus nėštumo metu.
*Naudojamas gydomųjų augalų mišiniuose.
*Gera vėžio profilaktikos priemonė.
*Puiki priemonė, norint atsikratyti burnos ertmės problemų. Po valgio sukramčius nedidelį gabaliuką imbiero šaknies – ilgam atgaivinamas kvėpavimas.
*Imbierų aliejus sėkmingai naudojamas kosmetologijoje ir aromaterapijoje.

Kada reikėtų imbierą vartoti atsargiai?

Kad ir kaip bebūtų gaila, deja, šis augalas, tinka ne visiems. Kad nekiltų komplikacijų, imbiero vis dėlto geriau atsisakyti arba labai atsargiai vartoti šiais atvejais:
*Nėštumo bei žindymo metu;
*Jei yra skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opa;
*Divertikuliozės, divertikulito, gastroezofaginių refliuksų, kolito atveju;
*Jei sergama skrandžio ir žarnyno ligomis.

Vartojant imbierus gali pasireikšti ir nepageidaujamas šalutinis poveikis, pavyzdžiui: viduriavimas, pykinimas, vėmimas, alerginės reakcijos. Jeigu pastebite ką nors panašaus, nutraukite vartojimą.

Reiktų atkreipti dėmesį, jog imbieras sąveikauja su vaistais:
*Gali sumažinti vaistų nuo hipotenzijos poveikį.
*Didina aritmijos tikimybę, sąveikauja su raumenų relaksantais.

*Slopina vaistų, blokuojančių beta-adrenerginius receptorius, poveikį.
*Stiprina vaistų, vartojamų diabetui gydyti, poveikį.
*Didina hipokalemijos riziką, reikėtų elgtis atsargiai su vaistais nuo aritmijos.
*Stiprina antikoaguliantų poveikį (vaistų, skirtų skystinti kraują ir mažinti jo krešumą).
*Gali sustiprėti vaistų, skirtų gydyti širdies ligas, poveikis.

Jeigu nesate įsitikinę, ar jums galima vartoti imbierą, pasikonsultuokite su gydytoju.

Dalintis:

Comments are closed.