Kuo naudinga morka?

0

morkosKuo morkos naudingos sveikatai, daugelis tikrai atspės – ji mūsų organizmą praturtina vitaminu A. Be to, morkos padeda išvengti tokios sunkios akių ligos, kaip katarakta. Tačiau labai mažai žmonių žino, kad morka gali mūsų odai suteikti grožio ir elastingumo,o plaukus paversti švytinčiais ir tvirtais.  Pamirškite vitamino A papildus. Šio nuostabaus oranžinio šakniavaisio pagalba gausite ne tik vitamino A, tačiau ir daug kitų sveikatai naudą teikiančių medžiagų. Tai ypatinga, traški daržovė, kuri veikia, kaip profilaktinė priemonė nuo vėžio, padeda kovoti su senėjimu. Sužinokite, kaip gauti maksimalią naudą iš šios nepakartojamos daržovės.


Naudingos morkų savybės:

1.Regėjimo pagerinimas
Tikriausiai jums yra žinoma, kad morkos naudingos akims. Ši daržovė yra praturtinta beta-karotinu, kuris kepenyse pavirsta vitaminu A.  Vitaminas A tinklainėje yra paverčiamas į rodopsiną, violetinį pigmentą, kuris reikalingas matymui naktį.

Beta-karotinas taip pat apsaugo nuo geltonosios dėmės degeneracijos ir senatvinės kataraktos. Tyrimais buvo nustatyta, kad žmonės kurie valgo daug morkų, turi 40 procentų mažiau galimybių įgyti geltonosios dėmės degeneraciją, nei tie, kurie valgo mažai morkų.

2. Vėžio profilaktika

Tyrimai parodė, kad morkos sumažina plaučių, pieno liaukos ir storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką.  Morka – vienas iš nedaugelio paplitusių priešvėžinio junginio falkarinolio šaltinių. Morkos gamina šį junginį, kad apsaugotų savo šaknis nuo grybelinių ligų. Pelės, kurios maitinosi morkomis buvo tris kartus mažiau veikiamos vėžio.

3. Kova su senėjimu
Aukštas beta-karotino lygis veikia kaip antioksidantas ir sulėtina ląstelių senėjimo procesus.

4. Oda, spinduliuojanti sveikata iš vidaus
Vitaminas A ir antioksidantai  apsaugo odą nuo neigiamo saulės spindulių poveikio.  Vitamino A trūkumas gali išsausinti odą, plaukus ir nagus. Vitaminas A neleidžia atsirasti raukšlėms, odos išsausėjimui, pigmentacijai ir nelygiam odos atspalviui.

5. Galingas antiseptikas

Morkos jau nuo labai senų laikų yra žinomos kaip kovotojos su infekcijomis. Jas galima dėti prie žaizdų-trintas ir žalias arba virtų bulvių košę.

6. Graži oda (iš išorės)

Morkos naudojamos gaminant pigią ir labai naudingą veido kaukę. Tiesiog sumaišykite trintą morką su nedideliu medaus kiekiu ir šią kaukę  ant veido laikykite 5-15 minučių.

7. Užkirs kelią širdies ligoms

Tyrimai parodė, kad dietos su aukštu karotinoidų lygiu yra susijusios su žemesne širdies-kraujagyslių ligų susirgimo rizika. Morkos savo sudėtyje turi ne tik beta-karotino, tačiau ir alfa-karotino ir Liutvino.

Taip pat reguliarus morkų vartojimas sumažina cholesterolio lygį, kadangi  tirpus pluoštas morkose jungiasi su tulžies rūgštimi.

8. Išvalys organizmą

Vitaminas A padeda kepenims iš organizmo pašalinti toksinus.  Tai sumažina tulžies ir riebalų kiekį kepenyse. Pluoštai, kurie yra  morkose padeda pagreitinti išmatų judėjimą.

9. Sveiki dantys ir dantenos
Tai tiesiog nepakartojama! Morkos valo dantis ir burną. Ji išvalo apnašas ir maisto likučius, panašiai, kaip dantų šepetukas su dantų pasta. Morkos masažuoja dantenas ir leidžia išsiskirti seilėms, kurios burnos ertmei suteikia daugiau šarmo ir neleidžia daugintis bakterijoms. Morkų sudėtyje esantys mineralai užkerta kelią dantų nykimui.

10. Insulto prevencija
Taigi nieko keisto, kad Harvardo universiteto tyrimais buvo nustatyta, kad žmonėms, kurie valgo daugiau nei šešias morkas per savaitę yra mažesnė insulto rizika, nei tie, kurie suvalgo vieną morką per mėnesį.

Dalintis:

Comments are closed.