Rugpjūčio pradžioje startavo tikras džiaugsmas pajūrio veganams ir ne tik. „Viskas įskaičiuota“ augalinė mitybos programa siūlo užsisakyti pietus arba visos dienos maitinimosi paketą, kuris atvežamas tiesiai į namus ar darbovietę. „Viskas įskaičiuota“ programos vadovė Rita Skirpstaitė susitikimo pradžioje pasakoja, kad imtis tokios veiklos ją paskatino augantis visuomenės domėjimasis veganišku gyvenimo būdu ir pasiūlos trūkumas ieškant kur pavalgyti. Juk ne visada norisi suktis virtuvėje, o kavinėse ir restoranuose meniu retai kada atsižvelgia į išskirtinių mitybos įpročių turinčius klientus. Supratusi esanti ne viena susidurianti su šia problema, Rita ėmėsi veganiškų pietų ir veganiško visos dienos rinkinio iniciatyvos, kuris pristatomas tiesiai į namus arba darbovietę. Paklausta, kuo veganiška mityba pranašesnė už įprastą, pašnekovė tikina, kad veganizmo jokiu būdu nederėtų laikyti tik dar viena mitybos teorija. Klaidinga būtų klausti, ko nevalgo veganai, aplenkiant to nevalgymo priežastis. Veganizmas – tai etiniais ir moraliniais principais grįstas gyvenimo būdas. Jo šalininkai teigia, kad būdami sąmoningos būtybės neturime teisės žudyti ar prisidėti prie kitų gyvybių kančios ir išnaudojimo. Todėl veganai atsisako mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir netgi medaus. Išeinant iš mitybos rėmų, dera paminėti, kad veganai atsakingai renkasi visas vartojamas prekes, stengdamiesi, kad jų gamybos metu panaudotos priemonės turėtų kuo mažesnį pašalinį poveikį aplinkai ir joje gyvenančioms gyvybėms.
Su Rita kalbamės jos vadovaujamoje „Pyraginėje“ – „Iš pradžių ėmėme pirkėjams šalia įprastų saldumynų siūlyti ir veganiškus. Matėme, kad susidomėjimas auga, žmonėms patinka. Sulaukėme vis daugiau klientų, todėl nusprendėme siūlyti ne tik veganiškus saldumynus, bet ir veganišką visos dienos meniu. Juk veganais kartais tampa žmonės ir dėl sveikatos sutrikimų, kai organizmas netoleruoja laktozės. Beje, nustebsite sužinoję, kad tokia netolerancija, sunkesne ar lengvesne forma, pasireiškia kone kas antram – trečiam lietuviui. Kiekvienas turėtų žinoti, koks maistas jo organizmui tinka, o koks ne“. Paklausta, ar sunku keisti mitybos įpročius Rita pasakoja, kad jos atveju viskas vyko natūraliai – „Su žinių įgavimu ateina sąmoningumas ir žiūrėti į jautieną atskiriant ją nuo jaučio tampa nebeįmanoma. Visą laiką jaučiau, kad mano organizmui mėsos nereikia. Laikytis veganiškos mitybos principų taip pat nesudėtinga, kai žinai kodėl tai darai.“ Rita tikina dažnai susidurianti su išankstinį nusistatymą turinčiais žmonėmis, neva veganiška mityba niekuomet skoniu neprilygs visavalgystei. „Tuomet belieka pasiūlyti paragauti to, ką valgau pati. Aplankius nuostabai kyla klausimas – iš ko tai pagaminta?“ Ir iš tiesų, jei visavalgiškas patiekalas nei skonine, nei mitybine verte nesiskiria nuo veganiško, kodėl turėtume maitintis tuo, kas kitai gyvai būtybei sukelia kančią? Didžiausia pasaulyje mitybos specialistų organizacija „American Dietetic Association“ paskelbė, kad subalansuota veganiška mityba yra sveika ir tinkama visiems žmonės visuose gyvenimo etapuose. Kaimyninės Latvijos sveikatos apsaugos ministerijos nuomonė lygiagreti – subalansuota augalinė mityba gali aprūpinti kūną visomis būtinomis medžiagomis. Pabrėžtina – subalansuota.
Paklausta apskritai apie sveiką mitybą ir jos principus, Rita pasakoja, kad lietuviai negali pasigirti sveikuoliška virtuve. „Netinkamus maitinimosi įpročius įgyjame jau vaikystėje. Nėra ko stebėtis, kad ir užaugę dažnai nesugebame tinkamai pasirinkti. Aš taip pat valgau tą patį ką ir kiekvienas lietuvis – verdu, kepu, troškinu. Bet visa tai darau iš augalinių produktų.“ Rita teigia, kad ir veganai daro klaidų, pavyzdžiui vartoja per daug riešutų, piktnaudžiauti galima ir veganiškais traškučiais, saldumynais, todėl sveika mityba su veganizmu dažnai prasilenkia. „Kiekvienas turi klausyti savo kūno, maitinti jį saikingai subalansuotu ir sveiku maistu. Kartais jei norisi pasimėgauti – taip pat nedrausti. Nereikia savęs varžyti. Sveiki pasirinkimai kyla iš sąmoningumo“ – užbaigia pašnekovė.
Rūta Olechnovič
Nesergu.lt