Balkšvojo gysločio sėklų luobelės – geriausia organizmo šluota

0

Balkšvasis gyslotis (angl. Psyllium Husk) – vienas iš labiausiai vertinamų augalų, mat jo sėklų luobelės turi išskirtinių savybių sveikatai, apie kurias neabejotinai žino viso pasaulio sveikuoliai.

Šis augalas labiausiai paplitęs šiaurės vakarų Indijoje, tačiau randamas ne tik Azijoje, bet ir Europoje, Afrikoje bei kitur. Įdomu tai, jog ant vieno balkšvojo gysločio gali užaugti net apie 15000 sėklų, kurias gaubia luobelė. Pastarosios geba lengvai absorbuoti vandenį, nuo kurio svoris gali padidėti net iki 10 kartų!

Balkšvojo gysločio sėklų luobelės – tai maistinės skaidulos, šalinančios šlakus ir toksinus. Jose yra net apie 85 procentus skaidulų! Svarbi luobelių ypatybė – prebiotikai, tai medžiagos, gerinančios žarnyno mikroflorą (veikia kaip natūralus prebiotikas). Dėl šios priežasties augalo sėklų luobeles patartina dažniau įtraukti į kasdieninį valgiaraštį. Balkšvąjį gyslotį ypatingai naudinga vartoti žmonėms, turintiems problemų su žarnynu, cholesteroliu ar tiesiog norintiems profilaktiškai išvalyti organizmą.

Balkšvojo gysločio sėklų luobelės naudojamos:

*siekiant sumažinti alkio jausmą

*norint reguliuoti antsvorį ir nutukimą

*užkietėjus viduriams

*esant viduriavimui

*kraujo spaudimo reguliavimui

*esant stemplės-skrandžio gleivinės pažeidimams

*norint pašalinti toksinus iš organizmo

*padidėjus cholesterolio kiekiui kraujyje

*siekiant išvalyti virškinamąjį traktą

Kaip vartoti?

Sėklų luobeles labai paprasta vartoti. Ne veltui jos labai dažnai naudojamos žaliavalgių bei veganų virtuvėje (kisielių, pudingų, tortų ir kitų patiekalų gamyboje). Kiekvienas, norintis įtraukti balkšvąjį gyslotį į kasdienį maisto racioną, drąsiai gali sėklų luobelėmis gardinti salotas, įbarstyti į sausus pusryčius ar daržovių kokteilius, kepti kiaušinienę, o taip pat jos puikiai tinka gaminant įvairius desertus, duoną, bandeles, blynus bei kitus kepinius.

Siekiant išvalyti organizmą, tereikia vieną arbatinį šaukštelį luobelių užpilti stikline šilto vandens, tuomet išmaišyti ir iškart išgerti (arba ne vėliau nei už 5 min., nes greitu metu neišgėrus, susidarys tiršta želė). Luobelėms išbrinkus organizme, jos žarnynu keliauja tarsi šluota ir slinkdamos žemyn absorbuoja bei pašalina toksinus. Tokiu būdu valomas virškinimo traktas, reguliuojamas šalinimo procesas.

Balkšvojo gysločio sėklų luobeles galima gerti ir su kitais šiltais skysčiais (pienu, vaisių sultimis ar kt.).

Rekomendacija: vaikams nuo 6 iki 12 metų – 1 arbatinį šaukštelį, vyresniems negu 12 metų ir suaugusiems – 2 arbatinius šaukštelius balkšvųjų gysločių sėklų luobelių užpilti 200 ml vandens ar kitu skysčiu ir išmaišyti. Po kelių minučių dar kartą išmaišyti ir, nespėjus nusėsti ant dugno, iš karto išgerti.

Patartina vartoti 1–3 kartus per dieną (ne daugiau 5 šaukštelių).

Balkšvojo gysločio sėklų luobeles rekomenduojama gerti mažiausiai 30 minučių prieš pusryčius ryte arba antroje dienos pusėje. Tačiau geriausia nevartoti prieš miegą. Pavartojus, nepamirškite išgerti papildomą stiklinę vandens ar skysčių.

Kada nenaudoti balkšvojo gysločio?

Nepatartina balkšvojo gysločio vartoti asmenims, turintiems rijimo sutrikimų ar alergiškiems žmonėms, o taip pat mažamečiams vaikams (nebent, pasitarus su gydytoju).

Jeigu vartojate vaistus, tuomet geriausia balkšvąjį gyslotį naudoti bent vieną ar dvi valandas prieš medikamentų vartojimą, ir ankščiausiai – valandą po vaistų vartojimo. Bet tokiu atveju, prieš naudojimą geriausia būtų pasitarti su specialistu.

Dalintis:

Palikti komentarą