Avokadų paslaptys: nauda, pasirinkimas ir tinkamas paruošimas

0

AVOKADAS – vertingas vaisius, praturtinantis organizmą naudingomis medžiagomis. Ar žinote, kaip išsirinkti gerą avokadą, kaip jį greitai sunokinti?

Patarsiu, kaip jį skaniai paruošti, su kokiu maistu jis geriausiai dera, o kam derėtų avokado vengti.

 vaida kurp

Geram regėjimui ir lieknėjimui 

Avokadas išsiskiria folio rūgšties kiekiu, turi 20 proc. organizmui reikalingos paros normos. Be to, kad turi vitaminų C, B5, B6, E, avokadas padeda pasisavinti A, D, E  ir K vitaminus.

Avokadai taip pat turi sukaupę daug skaidulų ir baltymų. Jie suteikia sotumo jausmą, tad tinka lieknėjantiems, tačiau padauginti nereikėtų – 100 g avokado turi 160 kcal.

Išskiriamos ir kitos šio vaisiaus NAUDOS:

  • Avokaduose esantys antioksidantai luteinas, zeaksantinas bei betakarotenai teigiamai veikia regėjimą.
  • Organizme skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą (ypatingai, jei valgome lėtai).
  • Mažina artrito simptomus. Avokaduose, sojoje randami saponinai, susiję su artrito simptomų palengvinimu.
  • Rekomenduojami širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Valgant avokadus, 77 proc. kalorijų gaunama iš riebalų, kurių didžioji dalis – naudingos riebalų rūgštys. Jos padeda mažinti širdies kraujagyslių ligų riziką bei uždegimus.
  • Naudinga žarnyno būklei. Avokadai turi daug skaidulų – 7 g/100 g. Didžioji dalis jų – tirpios, o tai yra gerų bakterijų maistas.
  • Cholesterolio bei kraujospūdžio mažinimui. Kalio avokadai turi daugiau nei bananai.

 

Kam derėtų vengti avokado?

Kad ir koks vertingas būtų avokadas, jis tinka ne visiems. Avokadai turi daug histamino, tad didelių porcijų reikėtų vengti sergantiems dilgėline, atopiniu dermatitu, turintiems sunkumų dėl histamino skaidymo (red. Histaminas biologiškai aktyvi medžiaga, mediatorius, veikiantis imuniniame atsake).

Jei kamuoja rėmens problemos, avokadą valgykite irgi saikingai. Jis gali atpalaiduoti apatinį stemplės sfinkterį – raumenį, kuris veikia kaip barjeras tarp stemplės ir skrandžio. Kai šis raumuo atsipalaiduoja, skrandžio rūgštis gali iš skrandžio patekti į stemplę ir sukelti rėmenį.  Riebus maistas skatina hormono cholecistokinino (CCK) išsiskyrimą. Šis hormonas taip pat gali atpalaiduoti apatinį stemplės sfinkterį ir sukelti refliuksą.

Rinkitės tik sunokusius vaisius 

Avokadas turi būti gerai prinokęs: gruoblėta odele, minkštas, lengvai nuimama uodegėle. Jei po odele jaučiasi tuštuma – jis bus jau pernokęs.

Jeigu nusipirkote neprinokusį – sudėkite kartu su bananais ar obuoliais į popierinę dėžutę ar maišelį (bananai bei obuoliai skleidžia nokimo dujas, tad avokadas greitai sunoks).

Prinokusio vaisiaus minkštime esančias riebalų rūgštis nuo oksidacijos galima apsaugoti suvilgius jį citrinos sultimis. Norint ilgiau išlaikyti avokadą, perpjovę aptepkite alyvuogių aliejumi. Jei tik perpjovėte per pusę ir matote, kad vaisius dar neprinokęs, sudėkite atgal ir sutvirtinkite gumele.

Jei prapjovėte avokadą ir pamatėte, jog prie kaulo yra juodų dėmių – vaisius apgedęs, jo valgyti negalima.

Kaip ir su kuo valgyti avokadą?

Avokadas dėl savo universalumo tinka kaip padažas, užkandis ar net pagrindinis patiekalas.

Jį galite naudoti vietoj majonezo ar grietinės, paskaninti makaronus ar salotas. Keptas su priedais avokadas gali būti puikus užkandis ar pagrindinis patiekalas. Jei supjaustysite kubeliais, vos vos pabarstysite druska, sudėsite į ledaines – bus skanus užkandis visai šeimai.

Avokadai dera su pipirais ir druska, citrinų sultimis, kajeno pipirais, balzaminiu actu, mielių dribsniais ar kietuoju sūriu.

Dietistė Vaida Kurpienė

Dalintis:

Comments are closed.