Slyvos – naudingi sveikatai kaulavaisiai

0

Soduose slyvų šakos linksta nuo prinokusių vaisių, tad metas prisiminti šių rudens gėrybių naudą, kuri žinoma nuo senų laikų. Štai kinų mitologijoje, „nemirtingieji“ valgė slyvas, kad padidintų savo jėgas bei gyvybingumą, o Japonijoje buvo manoma, jog šių kaulavaisių medžiai apsaugo nuo piktųjų dvasių. Šių laikų atlikti mokslininkų tyrimai skelbia, kad slyvos yra maistingos ir labai vertingos sveikatai dėl jose esančių vitaminų, mineralų, skaidulų bei antioksidantų, galinčių padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų tikimybę.

Smagiausia, kad tai nėra kaloringi vaisiai: vienoje šviežioje slyvoje yra tik 30 kcal., 8 g angliavandenių, 1 g skaidulų, 7 g cukraus. Esama ir naudingų mineralų:

Vitaminas A – 5 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) 

Vitaminas C – 10 proc. RPN 

Vitaminas K – 5 proc. RPN 

Kalis – 3 proc. RPN 

Varis – 2 proc. RPN 

Manganas – 2 proc. RPN

Taipogi randama B grupės vitaminų, fosforo, magnio.

Džiovintos slyvos taip pat labai naudingos sveikatai. Be abejo, pastarosios turi daugiau kalorijų, tačiau jose gausu skaidulų, vitamino K, B grupės vitaminų.

Vienoje džiovintoje slyvoje yra 158 kalorijų, 42 g angliavandenių, 5 g skaidulų, 1,4 g baltymų, 0,5 g riebalų.

Vitamino K – 49 % RDN 

Vitamino A – 10 % RDN 

Vitamino B2 – 7,2 % RDN 

Vitamino B3 – 6,2 % RDN 

Vitamino B6 – 6,8 % RDN 

Kalio – 13,8 % RDN 

Vario – 9,3 % RDN 

Mangano – 9,9 RDN

Suvalgius puodelį džiovintų slyvų, gaunama net 130 procentų rekomenduojamos paros normos vitamino K, kuris padeda mažinti uždegimus, osteoporozę ir didina jautrumą insulinui.

Aptarkime šviežių ir džiovintų slyvų naudą:

Antioksidantų gausa

Tiek šviežiose, tiek džiovintose slyvose yra nemažai antioksidantų (polifenolių), kurie padeda sumažinti uždegimus ir saugo organizmo ląsteles nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Šie polifenoliai prisideda prie kaulų būklės gerinimo, geba mažinti širdies ligų ir cukrinio diabeto riziką. Įdomu tai, kad slyvose esanti antioksidantų polifenolių dozė yra dukart didesnė nei persikuose ar nektarinuose. Buvo atliktas vienas laboratorinis tyrimas, kuris atskleidė, jog slyvose esantys polifenoliai ypatingai mažina uždegimus, sergant sąnarių ir plaučių ligomis. Efektyviausi antioksidantai slyvose – antocianinai – labai naudingi sveikatai, mažina širdies ligų bei vėžio riziką. 

Gerina širdies funkcijas
Tyrimais nustatyta, jog reguliarus šviežių ir džiovintų slyvų vartojimas gerina širdies funkcijas, turi teigiamą poveikį aukštam kraujospūdžiui ir cholesterolio lygio kontrolei. Tam įtakos turi antioksidantai, polifenoliai, skaidulos bei kitos naudingos medžiagos šiuose kaulavaisiuose.
Mokslininkai San Diego universitete (JAV) atliko tyrimą, kuris parodė, jog šešis mėnesius kasdien valgant 5 ar 6 džiovintas slyvas, sumažėja širdies ligų rizika ir padidėja gerojo cholesterolio kiekis organizme.


Gelbsti užkietėjus viduriams

Dauguma žino, jog užkietėjus viduriams padeda džiovintos slyvos. Vidurius laisvinantį poveikį lemia skaidulinės medžiagos. Džiovintų slyvų ląsteliena nėra tirpi, t.y. nesusimaišo su vandeniu, dėl to užkerta kelią vidurių užkietėjimui (pripildomas žarnyno turinys, pagreitinamas išmatų judėjimas ir šalinimas). Be to, džiovintose slyvose yra sorbitolio –  natūralus cukraus alkoholio, turinčio laisvinamąjį poveikį.Vieno tyrimo rezultatai parodė, jog žmonės, tris savaites iš eilės kasdien suvalgydavę po 50 gramų džiovintų slyvų, pastebėjo tuštinimosi problemų sumažėjimą. Vis dėlto vertėtų nepadauginti, mat suvalgius per daug džiovintų slyvų galima suviduriuoti. Kad taip nenutiktų, patartina apsiriboti 50-100 gramų slyvų per dieną. 

Reguliuojamas cukraus kiekis kraujyje

Slyvos laikomos puikiu produktu, norint kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Nors angliavandenių jose nemažai, visgi tiek nuo šviežių, tiek nuo džiovintų slyvų cukraus lygis kraujyje dramatiškai nepakyla. Taip vyksta dėl adiponektino gamybos (hormono, dalyvaujančio cukraus kiekio kraujyje reguliavime). Be abejo, skaidulos taipogi daro poveikį cukraus lygiui kraujyje, nes lėtina po valgio absorbuojamų angliavandenių tempą, todėl cukraus lygis kyla be staigių šuolių, palaipsniui. Nors šviežių arba džiovintų slyvų vartojimas siejamas su mažesne 2 tipo cukrinio diabeto rizika, visgi džiovintų slyvų svarbu nepadauginti, nes jose nemažai kalorijų, be to, jų lengva persivalgyti. Rekomenduotina porcija – 45–85 gramai.

Stabdo kaulų retėjimą

Džiovintos slyvos suteikia naudos kaulams. Keletas atliktų tyrimų atskleidė, jog yra sąsajų tarp slyvų vartojimo ir kaulų būklės prastėjimo rizikos (osteoporozės, osteopenijos išsivystymo) bei grįžtamųjų procesų (išretėjusių kaulų tankėjimo). Svarbų vaidmenį atlieka antioksidantai, padedantys kovoti su uždegimais. Mokslininkai linkę manyti, kad vartojant džiovintas slyvas kyla atitinkamų hormonų (dalyvaujančių formuojantis kaulams) lygis. Džiovintose slyvose randami vitaminai bei mineralai (ypač K, magnis, fosforas, kalis) atlieka kaulų apsaugos funkciją. Tai yra vieni veiksmingiausių kaulavaisių, stabdančių kaulų retėjimą.

Palaiko skysčių balansą
Šviežios slyvos aprūpina organizmą reikiamais skysčiais, mat kaulavaisiai sudaryti net iš 87 proc. vandens. Taigi šių slyvų įtraukimas į kasdienį racioną organizme palaiko skysčių balansą. Negana to, vaisiuose ya mažai kalorijų – 100 gramų slyvų yra vos 46 kalorijos, tad jomis drąsiai gali mėgautis žmonės, reguliuojantys savo svorį.

RECEPTAS

Pusryčių receptas su slyvom ir chia sėklom
Ingredientai:
*4-6 šviežios slyvos (supjaustytos gabalėliais; pasibaigus sezonui galime naudoti ir džiovintas slyvas)
*3 valg. šaukštai chia sėklų
*2 valg. šaukštai saulėgrąžų sėklų
*1 valg. šaukštas linų sėmenų
*1 valg. šaukštas Goji uogų (arba razinų)
*1/2 arbat. šaukštelio cinamono
*1 puodelis kokoso ar avižų pieno
*1 valg. šaukštas skaldytų kakavos pupelių (apibarstymui)


Kaip gaminti?
Visus ingredientis sumaišyti ir palaukti pusvalandį, kol išbrinks chia sėklos. Po to užbarstyti skaldytų kakavos pupelių.

Skanių sveikųjų pusryčių!

Dalintis:

Comments are closed.