Raudonieji serbentai – mažai kalorijų, didelė nauda sveikatai

0

Ar žinojote, kad jau gilioje senovėje raudonieji serbentai buvo laikomi ypatingais dėl savo begalinės naudos sveikatai? Šiose mažai kalorijų turinčiose raudonose uogose gausu antioksidantų, o maistinių medžiagų įvairovė labai praturtina organizmą.

Kodėl verta valgyti raudonuosius serbentus? Nes jie skatina prakaitavimą, reguliuoja menstruacijų ciklą, tvarko virškinimo problemas, valo kraują, mažina karščiavimą, stiprina imuninę sistemą, naudingi širdies, inkstų, kvėpavimo veiklai. Jie pasižymi antireumatiniu, antimikrobiniu, antigrybeliniu poveikiu, turi diuretinių savybių. Plati mineralų ir vitaminų gausa raudonuosiuose serbentuose gali padėti patenkinti esminius organizmo poreikius bei palaikyti gerą sveikatą.

Pagrindinės naudingosios medžiagos uogose: antocianinai, kvercetinas, rutinas, vitaminai (A, B1, B2, niacinas, C), mineralai (kalcis, fosforas, geležis, kalis), flavonolio glikozidai, galo rūgštis, katechinas, siringo rūgštis, cinamono rūgštis, chlorogeno rūgštis, ferulo rūgštis, eteriniai aliejai.

Aptarkime raudonųjų serbentų naudą!

Mažai kalorijų

Raudonieji serbentai naudingi tiems, kurie rūpinasi savo svoriu – mažai kalorijų turinčiomis uogomis galima vaišintis, kiek tik širdžiai norisi. Negana to, jose gausu vitamino C bei svorio kontrolei reikalingų skaidulų. Taigi net ir dideliai kiekiais valgydami šių uogų, nepriaugsite nei vieno papildomo kilogramo, o savo mitybą praturtinsite naudingomis medžiagomis.

Padeda odai

Raukšlės yra vienas iš ankstyvųjų senėjimo požymių, o to priežastis – laisvieji radikalai. Valgydami raudonuosius serbentus galite sau padėti, nes uogose yra vitamino C, kuris naudingas kovojant su laisvaisiais radikalais. Blanki, nešvytinti oda praneša apie antioksidantų ir vitaminų trūkumą organizme. Vartojant raudonuosius serbentus, oda taps sveikesnė, gražesnė, jaunesnė, mat augaluose yra daug naudingų vitaminų, ypatingai B6, kuris apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų poveikio ir yra naudingas ląstelių regeneracijai.

Geležies šaltinis

Geležis yra medžiaga, reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Jie perneša deguonį ir kitas maistines medžiagas į visas kūno dalis. Organizmo kraujas sudarytas iš 45% raudonųjų kraujo kūnelių. Be jų smegenys, plaučiai ir širdis negalėtų gauti deguonimi prisotinto kraujo. Geležies trūkumas sukelia anemiją, lėtinį nuovargį bei vangumą. Raudonųjų serbentų valgymas skatina raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą, nes 100 gramų šių vertingų uogų yra net 1 mg geležies. Vasara – puikus metas mėgautis šiomis uogomis, tad nepraeikite pro raudonuosius serbentus abejingai, nes jie sugeba efektyviai pagerinti kraujo būklę ir suteikti energijos!

Astmos profilaktikai

Astma – tai lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga. Iš graikų kalbos kilęs žodis „astma“, išvertus pažodžiui, reiškia „švilpimas“. Šis žodis puikiai apibūdina ligos esmę: astma pasireiškia sunkiu kvėpavimu, kuomet kvėpavimo takai riboja oro srautą. Yra nustatyta, kad magnis yra labai naudingas astmos profilaktikai, todėl norint normalizuoti kvėpavimą, išvengti astmos atsiradimo, reikia pasistengti, kad papilduose ar maiste būtų pakankamai šio mineralo. Štai 100 gramų raudonųjų serbentų uogų turi 13 mg magnio.

Greitina medžiagų apykaitą

Ar žinojote, jog besimėgaudami raudonųjų serbentų uogomis galite pagreitinti medžiagų apykaitą. Tas pats prieš tai aptartas magnis – labai padeda baltymų sintezei, suaktyvina fermentus organizme. Taigi uogos gali pagerinti organizmo medžiagų apykaitos procesus.

Kaulų tankio palaikymas

Valgydami raudonuosius serbentus galite padidinti kaulų tankį, nes šiose uogose yra daug magnio ir kalcio. Šie du mineralai yra naudingi palaikant sveiką kaulų tankį, normalią raumenų veiklą.

Stiprina širdį

Raudonuosiuose serbentuose esančios naudingos mineralinės medžiagos, vitaminai ir antioksidantai gali padėti palaikyti širdies sveikatą. Raudonose uogose esantis kalis ir gama linoleno rūgštis yra širdžiai reikalingos medžiagos, atliekančios svarbų vaidmenį širdies bei kraujagyslių sveikatai. Taip pat padeda išvengti hipertenzijos, mažina kraujospūdį, insulto riziką, yra naudingos kitiems kūno organams, įskaitant inkstus.

Padeda išvengti vidurių užkietėjimo

Šiose mažose raudonose uogose yra nemažai skaidulų, kurios yra esminė subalansuotos mitybos dalis, gerinanti žarnyno peristaltiką, skatinanti reguliarų tuštinimąsi, nes sugeria vandenį apatiniame virškinamajame trakte bei pašalina nereikalingas atliekas iš organizmo. Taigi skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, kuris šiuolaikinėje visuomenėje gausiai pasireiškia dėl rafinuoto, nesveiko bei mažai skaidulų turinčio greito maisto.

Stiprina imunitetą

Dėl daugybės mineralų ir vitaminų, esančių raudonųjų serbentų uogose, pravartu kasdien suvalgyti šių nuostabių sodo gėrybių. Taip padidinsite reikalingų medžiagų poreikį organizme ir sustiprinsite imunitetą, tapsite atsparesni virusams bei peršalimo ligoms.

Kristina Riaukienė

Dalintis:

Comments are closed.