Gydo bronchitą ir kosulį
Svogūną supjaustyti mažais gabalėliais ir sumaišyti su 3 šaukštais medaus bei stikline vandens, trumpai pakaitinti ir palikti kelias valandas pastovėti. Svogūną nuspausti, nusunkti ir gerti po šaukštą šio sirupo 3 kartus per dieną. Sirupas tinka ir vaikams.
Peršalus, kai skauda krūtinę
Imti didele svogūno galvą, nulupti, sutarkuoti, nusunkti per marlę, gautas sultis sumaišyti su šaukštu medaus ir gerti neskubant, mažais gurkšneliais.
Nuo gripo
Ypač ligos pradžioje – šviežiomis sultimis tepti nosies gleivinę arba 2-3 min. įkvėpti, jų garą 3-4 kartus per dieną. Galima sultimis drėkinti marlės ar drobės gabaliukus ir 10-15 min. įdėti juos į šnerves 3 kartus per dieną.
Lengvina atsikosėjimą
Supjaustyti 10 nedidelių svogūnų ir vieną česnaką, užpilu pienu ir pavirti. Kai svogūnai ir česnakas suminkštės, nukošti ir gerti kas valandų po šaukštą prieš valgį.
Svogūnų sultys
Jomis nakčiai įtrinti galvos odą. Plaukų stiprinimo procedūrą atlikti kas antrą dieną 3-4 savaites.
Skatina plaukų augimą
Perpjauti svogūną pusiau ir 10-15 min. masažuoti perpjautąja puse galvos odą. Paskui išplauti plaukus švelniu šampūnu, kurio reakcija neutrali. Svogūnai negali atgaivinti sunykusių plaukų šaknų, tačiau padeda jiems vešliau augti.
SVOGŪNAS VIRTUVĖJE
Svogūnų sriuba
3 svogūnai, 0,2 litro vištienos sultinio, šaukštelis miltų, šaukštas sviesto, krapų ir petražolių lapų, druskos, pipirų, lauro lapelių.
Svogūnus supjaustyti plonais žiedeliais, paskrudinti svieste iki aukso geltonumo spalvos, įdėti miltų ir kepti, kol parus. Maišant įpilti vištienos sultinio, įdėti lauro lapelių, pipirų, druskos ir virti 25-30 min. ant silpnos ugnies.
Patiekti su krapais bei petražolėmis ir spurgutėmis.
Svogūnai kepti tešloje
4 dideli svogūnai, 100 g miltų, 100 g grietinės, kiaušinis, 1/3 šaukštelio sodos, pagal skonį druskos, aliejaus kepti.
Svogūnus supjaustyti storesniais griežinėliais, kad nesuirtų. Truputį pasūdyti. Kiaušinį ir grietinę išplakti. Sodą sumaišyti su miltais ir, subėrus į kiaušinio plakinį, užmaišyti grietinės konsistencijos tešlą. Nesuardytus svogūnų griežinėlius pamerkti į tešlą, dėti į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepti, ko! abi pusės pagels. Išėmus iš riebalų, sudėti į stiklinį karščiui atsparų indą ir dar palaikyti karštoje orkaitėje. Patiekiant keptus svogūnus užpilti grybų padažu.
! Sergant skrandžio, žarnyno, kepenų ir inkstų ligomis svogūną vartoti reikia saikingai.