Naudinga derliaus dovana – moliūgas

0

Moliūgas

Atėjo ruduo – derliaus metas, tad pasilepinkime paskutiniais mūsų klimato zonoje augančių daržovių vitaminais. Viena iš šių itin naudingų daržovių – moliūgas, tapęs kone vienu mylimiausių mano šeimoje, atsiradus vaikučiui, mat jis ją labai pamėgo. Be to, ši daržovė puikiai tinka pirmųjų kūdikio tyrelių gaminimui.

Moliūgas – vienmetis moliūginių šeimos augalas, lengvai augantis įvairiose klimato zonose. Vaisiai dideli, pailgos formos. Paprastas moliūgas sveria 4 – 6 kilogramus, tačiau svoris gali gana daug varijuoti priklausomai nuo jo rūšies. Taip pat ir spalva – nors mums įprasta oranžinė, moliūgas gali būti ir geltonos, žalios, rudos, raudonos ar net pilkos spalvos.

Moliūgas puikiai tinka kiekvienos šeimininkės virtuvei, mat jį galima sunaudoti visą – tiek minkštimą, tiek ir sėklas. Didžiąją daržovės dalį sudaro vanduo, tad ji yra nekaloringa. Moliūgo minkštimas turi angliavandenių, pektinų, mineralinių medžiagų bei vitaminų, o sėklos turtingos aliejumi ir organinėmis rūgštimis.

Moliūgas yra vienas iš geriausių beta karotino šaltinių, kurie organizme paverčiami vitaminu A. Šios maistinės medžiagos vartojimas gali sumažinti kai kurių vėžio formų riziką, apsaugoti nuo širdies ligų, astmos ir sulėtinti senėjimo procesus. Taip pat vitaminas A palaiko gerą regą ir yra svarbus nėštumo bei žindymo laikotarpiu.

Kuo dar naudingas moliūgas?

  • Šios daržovės vartojimas gali paskatinti moterų vaisingumą (dėl joje esančios geležies);
  • Kadangi yra mažai kaloringa, ši daržovė turi dietinių savybių. Taip pat gali būti naudojama kaip šlapimą varanti priemonė;
  • Gerina smegenų veiklą;
  • Padeda sumažinti cholesterolio kiekį organizme;
  • Moliūgų nuoviras su medumi gali padėti įveikti nemigą;
  • Palaiko sveikus dantis;
  • Moliūgų kaukės minkština ir drėkina odą. Taip pat sutrinto minkštimo tyrelė dedama ant odos sergant egzema ar nusideginus;
  • Moliūgų sėklos padeda norint pašalinti kirmėles iš žarnyno;
  • Moliūgų sultys mažina skrandžio uždegimus, mažina skausmą, sergant gastritu. Šviežios daržovių sultys vartojamos ir nuo inkstų bei kepenų ligų.

Taigi, moliūgas itin naudinga, malonaus saldaus skonio ir lengvai bei greitai paruošiama daržovė. Tad pateiksiu paprasčiausią receptą, kuris neužims daug laiko, o pirštus laižysis visi šeimos nariai:

Trinta moliūgų sriuba.

Jums reikės: moliūgo, svogūno, kelių bulvių, druskos, pipirų (proporcijos iš akies, priklausomai nuo porcijų kiekio). Moliūgą nulupame, supjaustome kubeliais, dedame į puodą. Taip pat dedame supjaustytą nuluptą svogūną ir nuskustas smulkintas bulves. Užpilame vandens, įberiame druskos, pipirų ir verdame 10-15 min. (kol visi ingredientai išvirs). Viską supilame į trintuvę ir sutriname iki vientisos masės. Paskaniname grietine, žalumynais. Taip pat galima paįvairinti sriubytę papildomai įdedant mėsos, morkų ar ko tik širdis geidžia. Skanaus!

Parengė Milda Mockienė

Dalintis:

Comments are closed.