Nors obuoliais daugiausiai mėgaujamės rudenį, ypač turėdami galimybę nusiskinti tiesiai nuo obels, visgi vertėtų jų nepamiršti ir žiemą, o ypač keptų, nes pastarieji turi nepaprastai vertingų savybių mūsų sveikatai.
Kepti obuoliai – tai ne tik gardus desertas, bet ir puiki dovana mūsų organizmui, nes jie suriša laisvuosius radikalus ir taip padeda išvengti ligų. Ne veltui dėl vėžio profilaktikos patariama kasdien išsikepti obuolių. Toks desertas – neabejotina nauda ir žarnynui, nes jį valgant pagerėja virškinimas, o vaisiuose esantis pektinas labai gerai suriša šlakus bei kitas nuodingąsias medžiagas ir jas pašalina iš organizmo.
Kepti obuoliai naudojami ir esant peršalimui – tai geresnis vaistas nei karštas pienas su medumi, kuris gali sukelti gleivių susidarymą ant kvėpavimo takų. O štai obuolių nuoviras ir arbata lengvina kosulį. Džiovintų obelų lapų (1:10) ar obuolio žievės arbata, paskaninta cukrumi ar medumi, tinka gerti peršalus (po pusę stiklinės kas porą valandų). Mokslininkai mano, kad obuolių kepimo metu išsiskiriantys enzimai (natūralūs fermentai) padeda balso stygoms ir lengvina užkimimą.
Nors ir terminis paruošimas sumažina obuolyje esančio karščiui jautraus vitamino C kiekį, tačiau jame išlieka nemažai vitaminų ir mineralų (A, C, E, H, PP bei B grupės vitaminų, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jų sėklos turtingos jodo) bei skaidulų – pektinų (5 g viename obuolyje su odele; būtinas skaidulų kiekis suaugusio žmogaus racione 20-40 g kasdien).
Patartina pirmenybę teikti naminiams obuoliams, nes juose nebus pesticidų, yra daug daugiau gydomųjų savybių, vitaminų bei mineralų.
Ar žinojote?
Kasdien valgydami obuolius natūraliai valysite organizmą.
Skaudant gerklei, ilgai kramtykite obuolį – jis kovoja su bakterijomis.
Vienas obuolys per dieną mažina insulto galimybę.
Stiklinė obuolių sulčių per dieną stiprina širdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Džiovinti obuoliai suteikia šešis kartus daugiau energijos nei švieži.
Cholesterolio pusiausvyrai palaikyti rekomenduojama per dieną suvartoti 2–3 obuolius.
Obuoliai stabdo dantų ėduonį, emalio irimą, dezinfekuoja burnos ertmę.
Astmą silpninti padeda obuolių valgymas.
Rūgščius obuolius patariama valgyti sergantiesiems cukriniu diabetu, esant mažam skrandžio rūgštingumui ar norint numesti svorio.
Saldesnio skonio obuolius valgyti rekomenduojama sergantiems širdies, inkstų, kepenų ligomis.
Obuolių nuoviras ir arbata lengvina kosulį.
Valgant obuolius lygėja oda, gražėja jos spalva, mažiau pastebimos raukšlės, greičiau auga ir labiau žvilga plaukai, nagai.
Obuolių kompresai naudingi gydant odos uždegimus.