Naudingosios ajero savybės

0

Balinis ajeras (Acorus calamus) jau nuo senų laikų buvo naudojamas įvairiose natūralaus sveikatinimosi sistemose (Ajurveda, kinų medicina ir kitos).

Šį augalą rekomenduojama naudoti esant bronchitui, mėšlungiui, nervų, virškinimo sutrikimams, praradus apetitą, nuo dujų, vidurių pūtimo, viduriavimo, reumatizmo, krūtinės skausmo. Ajeras pasižymi dezifenkuojančiu, priešuždegiminiu, antiemetiniu, spazmolitiniu, sutraukiančiu poveikiu. Negana to, ajerai turi teigiamą įtaką vaikų protiniam vystymuisi, o augalo sultys gerina regėjimą ir atmintį.

Liaudies medicinoje ajerų preparatai vartojami skrandžio negalavimams, kai sumažėjęs rūgštingumas, esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, inkstų akmenligei, šlapimo pūslės, kepenų, tulžies pūslės uždegimams, sergant gastritu. Taip pat iš jo gaminami vaistai nuo depresijos, kosulio, karščiavimo, įvairių uždegimų, navikų, hemorojaus, odos ligų, galūnių tirpimo, kraujagyslių sutrikimų ir bendrojo silpnumo.

Daugiausiai veikliųjų medžiagų gaunama iš šio augalo šakniastiebių, kurie yra kasami vasaros pabaigoje ir rudenį, imant ne daugiau kaip ketvirtadalį  šakniastiebių iš tankaus sąžalyno. Juose randamas alfa ir beta-azaronas, turintis raminamųjų, priešspazminių, širdį ir kraujagysles atpalaiduojančių, priešuždegiminių, antioksidacinių, antimikrobinių bei kitų savybių. Šakniastiebių nuoviras vartojamas kaip antiseptinė, atsikosėjimą lengvinanti priemonė, sergant plaučių uždegimu.

Ajurvedos medicinoje ajero šaknų milteliai yra naudojami nuo bendro peršalimo, sinusų infekcijos, astmos – tiesiog miltelius įkvepiant per nosį. Tiesa, didelėmis dozėmis ajeras veikia kaip vimdomasis, dėl to nereikėtų padauginti.  Pačias ajerų šaknis galima kramtyti, džiovinti ar naudoti gaminant ajero šaknies arbatą. Itin sveika sumaltas ajero šaknis naudoti barstymui į patiekalus. Kramtomos ajerų šaknys mažina dantų skausmą, o atminčiai gerinti tinka žiupsnelis sumaltų šaknų miltelių su puse arbatinio šaukštelio medaus, vartojant kiekvieną rytą ir vakarą.

Sausuose šakniastiebiuose yra 2 – 4,8 proc. eterinio aliejaus, glikozido akorino, krakmolo, dervų,  iki 150 mg  askorbo rūgšties, rauginių, mineralinių  ir kitų medžiagų, lapuose – eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, krakmolo, iki 500 mg askorbo rūgšties.

Ajero nuoviru gydomos dantų problemos, parodontozė, šalinamas blogas burnos kvapas. Esant gerklės uždegimui, anginai skalaujama burnos ertmė. Užpilu galima gydyti odos išbėrimus, praplauti pūlingas žaizdas, opas, pragulas. Norint, kad išnyktų pleiskanos ir sustiprėtų plaukų šaknys, nuoviru patartina įtrinti galvos odą.

Kaip pasigaminti ajerų nuoviro?

Augalo nuovirui pagaminti reikia 10 gramų sausų ajerų (du valgomieji šaukštai) 200 ml vandens. Viriname 15 min. Po to atvėsiname, nusunkiame. Gauto ajerų nuoviro tūrį padidiname iki 200 ml. Geriame po pusę stiklinės 4 kartus per dieną 30 minučių iki valgio.

Dalintis:

Comments are closed.